Πέμπτη 14 Μαΐου 2009

"Aπωθητικό εφήβων"

να δούμε τι άλλο θα σκεφτούν για καταστολή

Αντιπαράθεση στην Ολλανδία για τη χρήση του «απωθητικού εφήβων»

Το «κουνούπι» ή «απωθητικό εφήβων» είναι μια συσκευή που εκπέμπει έναν ενοχλητικό ήχο ο οποίος λόγω συχνότητας μπορεί να γίνει αντιληπτός μόνο από άτομα κάτω των 25 ετών. Η συσκευή χρησιμοποιείται ήδη στην ολλανδική πόλη του Ρότερνταμ προκειμένου να αποτρέψει τις συγκεντρώσεις νέων στους δρόμους της πόλης και έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις σχετικά με τη συνταγματικότητα της νέας αυτής συσκευής.

α «κουνούπια» εμφανίστηκαν στην γειτονιά Oud Charlois του Ρότερνταμ πριν από περίπου ένα χρόνο. Ο σκοπός που εξυπηρετούν είναι η αποτροπή συγκεντρώσεων νέων ατόμων στους δρόμους, οι οποίοι θα μπορούσαν να προκαλέσουν φασαρίες. Οι απόψεις ωστόσο διίστανται σχετικά με την χρήση των «κουνουπιών». «Πονάνε τ’ αυτιά μου, αλλά το συνήθισα. Είμαστε ακόμα εδώ», λέει ένας νέος που συχνάζει στη γειτονιά. Αλλά και οι καταστηματάρχες της περιοχής δηλώνουν ελάχιστη ικανοποίηση από το πρωτότυπο αυτό μέτρο. «Δεν κατάλαβα γιατί το βάλανε εξαρχής. Τα πράγματα δεν είναι και τόσο άσχημα εδώ. Εντάξει, κάποιος πέταξε ένα τούβλο τις προάλλες στη βιτρίνα αλλά δεν ξέρω ποιος το έκανε», λέει ένας ιδιοκτήτης φουρνάρικου πάνω από το οποίο έχει τοποθετηθεί μια τέτοια συσκευή.

Μια ιδιοκτήτης snack bar δηλώνει ότι τον τελευταίο χρόνο τα παιδιά προτιμούν να μαζεύονται μέσα σε καταστήματα, «δεν ξέρω αν είναι εξαιτίας των ‘κουνουπιών’ αλλά ξέρω ότι μπορεί να γίνουν πολύ ενοχλητικά (τα παιδιά), σκορπίζουν τα φαγητά τριγύρω».

Οι αρχές της περιοχής από τη μεριά τους εμφανίζονται ιδιαιτέρως ικανοποιημένες από την καινοτομία. «Λαμβάναμε παράπονα για βανδαλισμούς και εκφοβισμούς. Οι ενοχλήσεις μειώθηκαν κατά 70%-80%. Αυτό σημαίνει λιγότερη δουλειά για την Αστυνομία» δηλώνει ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου. Ο Donald van der Laan, ο γενικός διευθυντής της εταιρείας που εισάγει τα «κουνούπια» στην Ολλανδία, δηλώνει ότι έχουν εγκατασταθεί περί τις 500 συσκευές σε 120 δήμους και ότι σχεδόν σε όλες αυτές τις περιοχές τα περιστατικά παρενόχλησης εξαλείφθηκαν.

Ωστόσο, η χρήση των «κουνουπιών» είναι αμφιλεγόμενη – όχι μόνο στην Ολλανδία αλλά και τη Βρετανία και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή. Βασικό μειονέκτημα της συσκευής είναι ότι επηρεάζει οποιονδήποτε την πλησιάσει σε ακτίνα 20 μέτρων, όπως κατοίκους της περιοχής ή περαστικούς οι οποίοι δεν είχαν κανένα σκοπό να δημιουργήσουν προβλήματα, όπως οι αδερφές Saloua και Keltoum Azerkane. «Όποτε περνάμε από δω μας πιάνει πονοκέφαλος», λένε οι δυο νέες κοπέλες.

Οι κοινωνικοί λειτουργοί στο Charlois είναι ιδιαίτερα αντίθετοι με τη χρήση της συσκευής. «Κάνει τα παιδιά ευερέθιστα και επιθετικά. Τα κάνει να θέλουν να ξηλώσουν τη συσκευή από τον τοίχο», εξηγεί η J.Schellekens και εκτιμά ότι αυτό είναι το λάθος εργαλείο για να λυθεί το πρόβλημα. «Το μόνο που κάνει είναι να μετακινεί το πρόβλημα. Οι νεαροί παραβάτες αναγκάζονται να κινηθούν περισσότερο περιθωριακά και αυτό κάνει την προσέγγισή τους ακόμα πιο δύσκολη. Τα παιδιά δεν έχουν που αλλού να πάνε εκτός από τους δρόμους. Και τώρα εκδιώκονται ακόμα και από αυτούς».

Τα παιδιά συμφωνούν με αυτό. «Που πρέπει να συχνάζουμε εμείς; Οι άνθρωποι λένε ότι είμαστε απειλή. Αλλά δεν κάνουμε κάτι. Εδώ είμαστε σε μια ελεύθερη χώρα, δεν είναι έτσι;», αναρωτιέται ένα από αυτά.

Η Ολλανδή υπουργός Εσωτερικών Guusje ter Horst δεν είναι οπαδός της επίμαχης συσκευής. Οι δικηγόροι του υπουργείου μάλιστα εκφράζουν φόβους ότι είναι καταπατάει συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών αλλά καθώς κανείς δεν έχει καταθέσει μήνυση προκειμένου να διευκρινιστεί η νομιμότητα ή όχι της συσκευής, η ίδια δεν μπορεί να απαγορεύσει στους τοπικούς άρχοντες να τοποθετούν το «κουνούπι» σε δημόσιους χώρους. Κατόπιν αιτήματος του ολλανδικού Κοινοβουλίου, η ter Horst ξεκίνησε συνομιλίες με την Ένωση Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την θεσμοθέτηση κανόνων χρήσης των συσκευών.

Το Σοσιαλιστικό Κίνημα της Ολλανδίας είναι κάθετα κατά του «κουνουπιού» και έχει ξεκινήσει ενέργειες για να απαγορευτεί η εγκατάσταση από ιδιώτες. «Είναι απλά μη αποδεκτό το να ανακηρυχθούν οι δρόμοι απαγορευμένες περιοχές» δηλώνει ο αξιωματούχος του κόμματος της Αριστεράς Leon Botter.



Πηγή: Spiegel Online,anthrwpothirida