Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

που είναι ο Χριστοφοράκος ;;; οεο

Ο τέως Νο 1 της Siemens, Μιχ. Χριστοφοράκος, δεν παρουσιάστηκε χθες στον ανακριτή για απολογία, επικαλούμενος μέσω του συνηγόρου του, Βασ. Δημακόπουλου, αιφνίδιο πρόβλημα υγείας το οποίο δεν του επέτρεψε να ταξιδέψει από το Μόναχο, όπου βρισκόταν, στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα το απόγευμα να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος του.


Ενας άλλος κατηγορούμενος, ο Γ. Σκαρπέλης, κατέθεσε -διά του συνηγόρου του, Γ. Μαντζουράνη- σε βάρος του ανακριτή του σκανδάλου της Siemens, Νικ. Ζαγοριανού, μήνυση για τα βαρύτατα και ως προς την ηθική τους απαξία για έναν δικαστή αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας και παράβασης καθήκοντος. Κίνηση που όπως έλεγαν έγκριτοι νομικοί μπορεί να «μπλοκάρει» τις εξελίξεις σε σχέση με τον κ. Σκαρπέλη, αφού θα πρέπει πρώτα να διερευνηθεί και να κριθεί το περιεχόμενο της μήνυσης.

«Στην ευχέρειά του»

Δικαστικές πηγές, από την άλλη, έλεγαν ότι είναι στη δυνητική ευχέρεια του ανακριτή να απολογήσει τον κατηγορούμενο τονίζοντας όμως ότι για λόγους ευθιξίας ο κ. Ζαγοριανός από τη στιγμή που καθίσταται αντίδικος του κ. Σκαρπέλη δεν πρέπει μέχρι να κριθεί η μήνυση να λάβει απολογία. Και μόνον άλλωστε το περιεχόμενο της μήνυσης στην οποία επισημαίνονται μια σειρά από σοβαρές δικονομικές παρατυπίες που κατά τον κατηγορούμενο οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι πράξεις του κ. Ζαγοριανού είναι προϊόν «προσυνεννόησης εκτέλεσης προειλημμένων αποφάσεων κεντρικού οργάνου νομικής καθοδήγησης και πολιτικής χειραγώγησης» εγείρουν θέμα ηθικής τάξης πλέον για τον ανακριτή να προβεί ο ίδιος στην απολογία του Γ. Σκαρπέλη.

«Βοναπάρτης»

Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα από τη μήνυση Σκαρπέλη που λέει για τον κ. Ζαγοριανό ότι:

«Ενεργών ως άλλος μάντης Κάλχας και ως γνήσιος απόγονος της Πυθίας του μαντείου των Δελφών, η οποία προφανώς παρέβη τον όρκο παρθενιάς της, κατόρθωσε να προβλέψει την πρόθεση της Εισαγγελέως Ράικου, όπως ασκήσει συμπληρωματική δίωξη για τις ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις των αποδιδόμενων σε μένα εγκλημάτων και να τις συμπεριλάβει στην υπ' αυτού προγενέστερα συνταχθείσα κλήση για απολογία». Ενώ μιλά ακόμα και για ανακριτή που κατά τα φαινόμενα «διεκδικεί αρμοδιότητες και ρόλους Ναπολέοντα Βοναπάρτη».

Παράλληλα ο ίδιος ο κ. Μαντζουράνης προσέφυγε ενώπιον του συνδικαλιστικού του οργάνου (Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας) καταγγέλλοντας «παραβιάσεις δικαιωμάτων, όπως απόκρυψη εγγράφων, που μετατρέπουν την απολογία του εντολέα μου σε ...συνέντευξη επιλογής υποψηφίων με 18μηγνες συμβάσεις προσωρινής κράτησης στο Σωφρονιστικό Ιδρυμα Κορυδαλλού, καθιστούν την ανάκριση ναρκοπέδιο για τους κατηγορούμενους και ακυρώνουν τον ρόλο των συνηγόρων υπεράσπισης. Η παράσταση δικηγόρου κατά την απολογία εμφανίζεται περιττή και δεν προτίθεμαι να συμπράξω στην παραβίαση θεμελιωδών αρχών της δίκαιης δίκης». Για τη στάση του πελάτη του επισημαίνει ότι «ο κ. Σκαρπέλης δεν φυγομαχεί. Ομως η ανάκριση δεν είναι τυχερό παιχνίδι, με στοίχημα την ελευθερία των κατηγορουμένων, για να κρατούνται κρυφοί άσοι στα ανακριτικά γραφεία».

Μετά από αυτή την εξέλιξη ο Γ. Σκαρπέλης, όταν ήρθε ...η ώρα του, παρουσιάστηκε χωρίς τον κ. Μαντζουράνη ενώπιον του ανακριτή και βέβαια δεν προχώρησε σε απολογία.

Την ίδια ώρα, όμως, και άλλοι δυο συνήγοροι, ο Γιανν. Μαρκουλάκος του Χρ. Καραβέλα και ο Αγγ. Παρσαλης του Ηλ. Γεωργίου, προσέφευγαν στον ΔΣΑ, καταγγέλλοντας τον ανακριτή για ενέργειες που οδηγούν σε ευτελισμό του λειτουργήματός τους ζητώντας από το συνδικαλιστικό τους σωματείο να λάβει θέση, και δηλώνοντας παράλληλα ότι υπό αυτές τις συνθήκες αναγκάζονται να απέχουν από την άσκηση των καθηκόντων τους. Όπερ μεθερμηνευόμενον, οι δυο κατηγορούμενοι για δυο βαρύτατα αδικήματα για τα οποία δεν μπορούν να απολογηθούν χωρίς παράσταση δικηγόρου θα ζητήσουν νέα προθεσμία. Ακόμη δε κι αν ο ίδιος ο ανακριτής προχωρήσει σε διορισμό συνηγόρων, απολογίες είναι αδύνατο να δοθούν με δικηγόρους που δεν έχουν μελετήσει την ογκωδέστατη δικογραφία ώστε να είναι σε θέση να υπερασπιστούν ουσιαστικά τους «πελάτες» τους.

Κατόπιν όλων αυτών ο κ. Ζαγοριανός κατάφερε χθες να λάβει απολογίες μόνον δύο από τους εφτά κατηγορούμενους που είχε καλέσει, τον Πρ. Μαυρίδη και τον Αλεξ. Αθανασιάδη. Ο τρίτος που περίμενε από το πρωί το «πράσινο φως», για να απολογηθεί, ο Γ. Σταυριανός, πήρε τελικά προθεσμία για σήμερα το απόγευμα.

Αναμενόμενη

Το «αλαλούμ» βέβαια που προκλήθηκε -και ανεξάρτητα από τις ...έκτακτες εξελίξεις- δεν προκαλεί κατάπληξη καθώς από την πρώτη στιγμή της κλήτευσης των εφτά, για την ίδια ημέρα, εκείνο που όλοι οι ενδιαφερόμενοι, πλην του κ. Ζαγοριανού, φυσικά, τόνιζαν, ήταν πως είναι αδύνατον σε τέτοιας εμβέλειας υπόθεση να καταστεί δυνατή η λήψη απολογίας από όλους μέσα σε λίγες ώρες.

Ο κ. Ζαγοριανός αντέτεινε ότι έχοντας από τις προηγούμενες ημέρες μελετήσει τα απολογητικά υπομνήματα των κατηγορούμενων, οι δια ζώσεις απολογίες δεν θα καθυστερούσαν.

Τα γεγονότα όμως τον διέψευσαν ...

Από νωρίς χθες το πρωί εκείνο το οποίο ξεκάθαρα διαφάνηκε ήταν πως η επιμονή του κ. Ζαγοριανού για συλλήβδην απολογίες το μόνο που θα προκαλούσε ήταν η παράταση της αγωνίας των δύο από τους εφτά που προχώρησαν σε απολογία.

Ο Πρ. Μαυρίδης, για παράδειγμα, ο οποίος εισήλθε στο ανακριτικό γραφείο λίγο μετά τις εννέα και ολοκλήρωσε την απολογία του στις τρεις το μεσημέρι παρέμεινε επί ώρες «όμηρος» στην Ευελπίδων σε αναμονή της διάσκεψης ανακριτή και εισαγγελέα προκειμένου να αποφασιστεί εάν θα οδηγούνταν ή όχι στον Κορυδαλλό.

Στο ενδιάμεσο διάστημα συνήγοροι μπαινόβγαιναν στο γραφείο του κ. Ζαγοριανού συζητώντας σε έντονους τόνους μαζί του τα προβλήματα τα οποία είχαν ανακύψει. Υπενθυμίζεται ότι ακόμη εκκρεμούν ενστάσεις τους επί δικονομικών ζητημάτων.



enet