Πέμπτη, 21 Μαΐου 2009

πρόγονος του ανθρώπου

Το απολίθωμα της «Ιντα», ενός λεμούριου - πιθήκου που έζησε πριν από 47 εκατ. χρόνια, συνδέει τα πρωτεύοντα θηλαστικά με το υπόλοιπο ζωικό βασίλειο

«Ογδοο θαύμα του κόσμου» ονόμασαν οι επιστήμονες την Ιντα, το απολίθωμα ενός πλάσματος ηλικίας 47 εκατομμυρίων ετών, που αποτελεί τον χαμένο κρίκο της εξέλιξης, ο οποίος συνδέει τα πρωτεύοντα θηλαστικά με το υπόλοιπο ζωικό βασίλειο!

Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα:  assets_LARGE_t_420_3707187_type11104.jpg Εμφανίσεις:  0 Μέγεθος:  33,7 KB


Η ανακάλυψη του σκελετού της Ιντα είναι η επιβεβαίωση ότι η Θεωρία της Εξέλιξης του Κάρολου Δαρβίνου πραγματικά διατυπώνει τις βασικές αρχές που διέπουν τον τρόπο με τον οποίο εκδηλώνεται το φαινόμενο της ζωής στη Γη μέσα στους αιώνες, καθώς το απολίθωμα του θηλυκού «λεμούριου-πιθήκου», που παρουσιάστηκε στο κοινό μόλις εχθές, συνδυάζει χαρακτηριστικά της οικογένειας των αδαπιδών με φυσικά χαρακτηριστικά των πρωτευόντων, αποτελεί δηλαδή το εξελικτικό σημείο συνάντησης των υπόλοιπων θηλαστικών με τους πιθήκους, τις μαϊμούδες και τους ανθρώπους.

Η ομάδα του καθηγητή Τζον Χούρουμ, του Εθνικού Μουσείου Ιστορίας της Νορβηγίας, παρουσίασε τα ευρήματα της έρευνάς της για το απολίθωμα της Ιντα, σε μια ειδική συνέντευξη Τύπου στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης.

Τα ευρήματα
Το εντυπωσιακό με την Ιντα και ένα από τα χαρακτηριστικά που επέτρεψαν στους επιστήμονες να κάνουν λεπτομερείς παρατηρήσεις για να καταλήξουν στο συναρπαστικό συμπέρασμα ότι αποτελεί τον πρόγονο όλων μας, είναι ότι το 95% του σκελετού της έχει παραμείνει ανέπαφο από το πέρασμα των αιώνων εν αντιθέσει με παρόμοιας ηλικίας απολιθώματα, που συνήθως είναι απλά τμήματα σκελετών.

Οι διαφορές της Ιντα με τους υπόλοιπους εκπροσώπους της οικογένειας των αδαπιδών είναι τα νύχια της, τα οποία μοιάζουν υπερβολικά πολύ με τα ανθρώπινα και λιγότερο με αρπακτικού ζώου, αλλά και τα αντιτακτά μεγάλα δάχτυλα των άκρων της, ένα χαρακτηριστικό που αποτέλεσε καταλύτη για την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους.

Βαρύνουσας σημασίας επίσης είναι το σχήμα του αστραγάλου της, το οποίο είναι σχεδόν ίδιο με το σχήμα που έχουν οι αστράγαλοι του σημερινού Homo Sapiens Sapiens, δηλαδή του είδους μας.

Πηγη:ethnos.gr
________________