Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

γενικά καθημερινά 21/05/09

Αντισυνταγματικός ο νόμος για προβολή κομμάτων

«Φωνή» στα νέα και μικρά κόμματα δίνει εισήγηση ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας σύμφωνα με την οποία είναι αντισυνταγματική η νομοθετική ρύθμιση που απαγορεύει την προβολή τους από τα ΜΜΕ κατά την προεκλογική περίοδο.
Πρόκειται για τον νόμο 3023/2002 που θεσπίστηκε επί ΠΑΣΟΚ και εφαρμόστηκε και από τη Ν.Δ. και προβλέπει την αναλογική διανομή ραδιοτηλεοπτικού χρόνου στα κόμματα που διαθέτουν κοινοβουλευτική παρουσία, σε αντίθεση με τα νεοεισερχόμενα κόμματα ή αυτά που έχουν συγκεντρώσει στις προηγούμενες ευρωεκλογές ποσοστό κάτω από 0,50%, τα οποία περιορίζονται σε λιγότερο από πέντε λεπτά προβολής και επιπλέον δεν μπορούν να αγοράσουν χρόνο για τη διαφήμισή τους στα ΜΜΕ.
Χθες, κατά τη συζήτηση της υπόθεσης στο Δ' Τμήμα του ΣτΕ με αφορμή σχετική προσφυγή του Στ. Μάνου, ο εισηγητής Ηρ. Τσακόπουλος υποστήριξε ότι είναι αντισυνταγματικός ο επίμαχος νόμος που θεσπίζει απαγόρευση προβολής προεκλογικών μηνυμάτων των κομμάτων με δικά τους χρήματα και ζήτησε να παραπεμφθεί το θέμα προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου. Κατά την άποψή του, ακόμη και αν θεωρηθεί ότι είναι θεμιτός ο περιορισμός αυτός, η απόφαση του υπουργού Εσωτερικών που προβλέπει ελάχιστο χρόνο για τα νέα κόμματα είναι παράνομη διότι παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας.



Προαναγγελία επιδοτήσεων 1,05 δισ. ευρώ προς μικρομεσαίους
Προσπάθεια αναστροφής του πολιτικού κλίματος


Επιχορηγήσεις αξίας 1,05 δισ. ευρώ προς μικρομεσαίους επιχειρηματίες όλων σχεδόν των κλάδων ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννης Παπαθανασίου. Προϋπόθεση είναι οι επιχειρήσεις να λειτουργούν δύο χρόνια, ενώ μπορεί να είναι και ζημιογόνες, αρκεί ο μέσος όρος των αποτελεσμάτων να είναι θετικός. Ακόμη 250 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε ξεχωριστό πρόγραμμα για την ενίσχυση μηχανικών, δικηγόρων, γιατρών και λογιστών.
Το νέο πρόγραμμα για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με 1,05 δισ. ευρώ χρηματοδοτείται από το νέο κοινοτικό πακέτο (ΕΣΠΑ) και σήμερα απλά προαναγγέλλεται, καθώς η κυβέρνηση επιθυμεί πάση θυσία να αναστρέψει το οικονομικό κλίμα και εν όψει Ευρωεκλογών.
Αφορά μόνο υφιστάμενες επιχειρήσεις κάθε κλάδου έως 50 εργαζομένων. Ένα μέρος της επιδότησης που θα φτάνει σε κάποιες περιοχές στο 65% του κόστους του έργου θα δίδεται ως προκαταβολή.
Η χρηματοδότηση θα καλύπτει επενδύσεις αξίας έως 350.000 ευρώ Τα χρήματα θα διανεμηθούν από τις συνεργαζόμενες εμπορικές τράπεζες που θα υποστηρίξουν τους υποψήφιους επενδυτές, θα αξιολογήσουν τις προτάσεις θα διανείμουν τις επιδοτήσεις και θα επιβλέψουν την υλοποίηση των έργων.
Το πρόγραμμα θα χωρίζεται σε πέντε κομμάτια (μεταποίηση, τουρισμός, εμπόριο, υπηρεσίες που θα λάβουν από 250 εκ. ευρώ) και επιπλέον 50 εκ .ευρώ θα λάβουν οι εταιρείες του κλάδου του φραντσάιζινγκ (δικαιόχρηση). Μπορούν να συμμετέχουν εταιρείες που απασχολούν από κανέναν έως 50 εργαζόμενους, με μέσο κύκλο εργασιών διετίας από 50.000 ευρώ έως 10 εκ. ευρώ για τον κλάδο της μεταποίησης και από 30 χιλιάδες ευρώ έως 10 εκ. για τους υπόλοιπους κλάδους. Το ύψος της ελάχιστης επένδυσης για τη μεταποίηση είναι 50 χιλιάδες ευρώ, του τουρισμού 30 χιλιάδες ευρώ και των υπολοίπων 20 χιλιάδες. Χρηματοδοτούνται επενδύσεις έως 350.000 ευρώ.



«Παίζουν» πάλι με τη στρατιωτική θητεία


Μόλις λίγες μέρες πριν τις ευρωεκλογές η κυβέρνηση δια του υφυπουργού Άμυνας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθεί η θητεία μέχρι το τέλος του χρόνου στους εννέα μήνες. Στόχος το εκλογικά κρίσιμο νεανικό ακροατήριο.
Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κ. Τασούλας τονίζει ότι αυτό δεν έχει να κάνει με πιθανότητα εκλογών και ψήφους, αλλά με την υλοποίηση δεσμεύσεων της ΝΔ






24ωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα Πέμπτη οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ, αντιδρώντας στο σχέδιο υποχρεωτικής εφεδρείας, του υπουργείου Οικονομικών.







ηλεκτρονικό φακέλωμα Contact Point για παιδιά

Μετά το ένα εκατομμύριο κάμερες, τη βάση των βιομετρικών δεδομένων, τη μαζική λήψη ηλεκτρονικών αποτυπωμάτων από μαθητές των δημοτικών σχολείων το 2002, χωρίς να το γνωρίζουν οι γονείς τους, για να αυτοματοποιηθούν καλύτερα οι σχολικές βιβλιοθήκες(!) το βρετανικό κράτος, που αποτελεί «πρότυπο» και για άλλες χώρες, προχωρά ακόμη ένα βήμα με τη δημιουργία της βάσης δεδομένων αποκλειστικά για ανηλίκους με την ονομασία Contact Point.
Η βάση θα περιλαμβάνει το όνομα, την ημερομηνία γέννησης, τη διεύθυνση κατοικίας και σχολείου 11 εκατ. ανηλίκων Βρετανών, όπως επίσης και στοιχεία επικοινωνίας με τους γονείς, κηδεμόνες, γιατρούς και κοινωνικούς λειτουργούς που παρακολουθούν τα παιδιά ενώ πρόσβαση σε αυτά τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα όλων των παιδιών μέχρι και 18 ετών θα μπορούν πλέον να έχουν κοινωνικοί λειτουργοί, γιατροί και φυσικά οι αστυνομικές αρχές στη Βρετανία στο πλαίσιο ενός αμφιλεγόμενου προγράμματος για την προστασία ανηλίκων και την καταπολέμηση της εφηβικής εγκληματικότητας.



Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις στην πρωτεύουσα οι κάτοικοι της Λήμνου

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον σταθμό του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου στον Πειραιά και πορεία προς το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, θα πραγματοποιήσουν σήμερα οι κάτοικοι της Λήμνου, διαμαρτυρόμενοι για την προβληματική ακτοπλοϊκή συγκοινωνία του νησιού .
Οι κάτοικοι έφθασαν στην Αθήνα αεροπορικώς μετά τις προσκρούσεις των πλοίων «Θεόφιλος» και «Ταξιάρχης» στο λιμάνι του νησιού.











πηγές:tvxs,enet,prezatv,troktiko,anthrwpothirida