Σάββατο 2 Μαΐου 2009

ActionAid Οι γυναίκες αγωνίζονται κατά της φτώχειας

www.actionaid.gr
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η ActionAid διοργανώνει και συμμετέχει σε σειρά εκδηλώσεων από τα Ιωάννινα ως τους Λειψούς που περιλαμβάνουν εκθέσεις φωτογραφίας στα πλαίσια της εκστρατείας ΠΕΣ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΕΙΝΑ και ομιλίες της Αλεξάνδρας Μητσοτάκη, Προέδρου της ActionAid Ελλάδας.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Γεωργίας και Τροφής του ΟΗΕ, οι γυναίκες παράγουν το 60% με 80% της τροφής στις αναπτυσσόμενες χώρες, όμως κατέχουν μόνο το 1% της γης. Σε πολλές χώρες του Νότου, οι γυναίκες δεν έχουν το δικαίωμα να κατέχουν γη, να έχουν πρόσβαση σε φυσικούς πόρους, να εκπαιδεύονται και να συμμετέχουν σε συνεταιρισμούς. Όμως η καλλιέργεια της γης αποτελεί συχνά το μόνο βιοποριστικό μέσο στις φτωχές κοινότητες και γίνεται κατά βάση από τις γυναίκες.
Σε πολλές χώρες του Νότου, οι γυναίκες δεν έχουν το δικαίωμα να κατέχουν γη, να έχουν πρόσβαση σε φυσικούς πόρους, να εκπαιδεύονται και να συμμετέχουν σε συνεταιρισμούς. Όμως η καλλιέργεια της γης αποτελεί συχνά το μόνο βιοποριστικό μέσο στις φτωχές κοινότητες και γίνεται κατά βάση από τις γυναίκες. Η έλλειψη γνώσης των δικαιωμάτων τους τις κάνει ευάλωτες σε καταπατήσεις της γης τους ή σε αποκληρώσεις.
«Οι γυναίκες και τα κορίτσια σήμερα στον αναπτυσσόμενο κόσμο είναι τα πρώτα θύματα της φτώχειας και των τραγικών συνεπειών της. Στην Κένυα για παράδειγμα οι γυναίκες δεν δικαιούνται να κληρονομήσουν από το σύζυγο τους τη γη που καλλιεργούν οι ίδιες, γιατί αυτή κληροδοτείται στον αδερφό του συζύγου αφήνοντας τις γυναίκες και τα παιδιά τους χωρίς κανένα μέσο επιβίωσης» δήλωσε η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη.
«Οι γυναίκες στην Γκάμπια είναι απογοητευμένες» εξηγεί η Aja Isatou Fayinkeh, ακτιβίστρια της ActionAid και μητέρα επτά παιδιών από αγροτική περιοχή της Γκάνα. «Είμαστε σαν ξένες στην ίδια μας τη χώρα. Δεν μπορούμε καν να έχουμε γη. Δανειζόμαστε γη και αφού την καλλιεργήσουμε και την ετοιμάσουμε, οι ιδιοκτήτες την παίρνουν πίσω. Αυτό είναι πολύ απογοητευτικό γιατί η γεωργία δεν είναι εύκολη υπόθεση. Χρειάζονται θυσίες.»
«Γυναίκες σαν αυτές τις αγρότισσες ενισχύει η ActionAid γιατί αυτές είναι που φέρνουν το φαγητό στο τραπέζι. Το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι κυβερνήσεις προστατεύοντας τα δικαιώματά τους. Έτσι θα μειώσουμε την πείνα και οι φτωχές οικογένειες θα έχουν μεγαλύτερη σιγουριά για την εξασφάλιση του επόμενου πιάτου» πρόσθεσε η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη.
Έκθεση φωτογραφίας
Πάνω από 80.000 αγρότισσες σε ολόκληρο τον αναπτυσσόμενο κόσμο έλαβαν μέρος στην εκστρατεία της ActionAid ΠΕΣ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΕΙΝΑ απαιτώντας το δικαίωμα τους να έχουν γη στο όνομά τους για να σταματήσουν την πείνα των οικογενειών τους. Εθελοντές και υποστηρικτές της ActionAid από όλη την Ελλάδα συμμετέχουν στην εκστρατεία οργανώνοντας εκθέσεις φωτογραφίας από τις κινητοποιήσεις των γυναικών του Νότου, σε ποικίλους χώρους.

Η Έκθεση Φωτογραφίας θα φιλοξενηθεί στη Σύρο στη Αίθουσα Εμμανουήλ Ροίδη
του Πνευματικού κέντρου Δήμου Ερμούπολης από 5 έως 7 ΜΑΪΟΥ.
Ώρες λειτουργίας 11:00-14:30 & 18:00-22:00