Δευτέρα 25 Μαΐου 2009

γενικά 25/05/09

«ιστορική αυτοκριτική για τις μειονότητες» αναφορές έκανε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, μήλησε για «εκδίωξης από την Τουρκία, όσων είχαν διαφορετική εθνική ταυτότητα στο παρελθόν» και «αποτέλεσμα φασιστοειδούς αντίληψης».

«Είναι τόσο απλό να λέμε χάνουμε την Τουρκία, επειδή το παγκόσμιο κεφάλαιο που κάνει επενδύσεις στη χώρα μας προέρχεται από τη μία ή την άλλη θρησκεία; Επί χρόνια, στη χώρα αυτή έγιναν κάποια πράγματα. Εκδιώχθηκαν όσοι είχαν διαφορετική εθνική ταυτότητα. Μήπως βγήκαμε κερδισμένοι; Θα πρέπει να το σκεφτούμε. Αλλά κανείς δεν κάθισε να σκεφτεί με ψυχραιμία. Αυτό, στην πραγματικότητα ήταν αποτέλεσμα φασιστοειδούς αντίληψης. Στο λάθος αυτό, ορισμένες φορές υποπέσαμε και εμείς, αλλά όταν σκέφτεται κανείς με ψυχραιμία, αντιλαμβάνεται και λέει, τι λάθη κάναμε».
Αυτό είναι ένα απόσπασμα της ομιλίας του Τούρκου πρωθυπουργού, στο τοπικό συνέδριο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στο Ντούζτζε, με το οποίο ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη ξένων επενδύσεων στην Τουρκία και επέκρινε όσους εναντιώνονται σε αυτές.
Η τουρκική εφημερίδα, Βατάν, κάνει λόγο για «ιστορική αυτοκριτική», φιλοξενώντας και ένα δημοσίευμα για τους διωγμούς των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης.
Ο δημοσιογράφος Ριντβάν Ακάρ, συγγραφέας δύο βιβλίων σχετικών με το φόρο περιουσίας που επιβλήθηκε στις μη μουσουλμανικές μειονότητες το 1942 και την απέλαση των Ελλήνων υπηκόων Κωνσταντινουπολιτών το 1964, αναφέρει: «Τα μειονοτικά δικαιώματα και θέματα όπως το περιουσιακό ζήτημα των μειονοτικών ευαγών ιδρυμάτων και οι δημοκρατικές εκλογές στα όργανα των μειονοτήτων, είναι εσωτερικά δομικά θέματα της Τουρκίας. Ο πρωθυπουργός με την ομιλία αυτή, έχει κάνει ένα βήμα.
Η ειλικρίνεια του πρωθυπουργού, θα είναι συνάρτηση ενεργειών όπως η αποκατάσταση του δικαιώματος του πολίτη για όσους απελάθηκαν και ο καθορισμός της αξίας των περιουσιών τους που κατασχέθηκαν και η καταβολή των ποσών αυτών στις μειονότητες». «Ιστορική αυτοκριτική για τις μειονότητες» χαρακτηρίζουν τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας και οι εφημερίδες, Χουριέτ και Ραντικάλ.
Μια στροφή "ευρωπαϊκού χαρακτήρα" τον περασμένο Νοέμβριο, είχαν προκληθεί αντιδράσεις από τις ακραίες και ανακριβείς δηλώσεις του υπουργού Άμυνας, Βετζντί Γκιονούλ, ο οποίος παρουσίαζε ως αναγκαιότητα την εκδίωξη των μειονοτήτων.
«Εάν σήμερα εξακολουθούσαν να ζουν στο Αιγαίο οι Έλληνες και σε διάφορα σημεία της Τουρκίας οι Αρμένιοι, θα ήταν μήπως η Τουρκία, το ίδιο εθνικό κράτος;», είναι το χαρακτηριστικό ερώτημα που είχε θέσει, υπογραμμίζοντας ότι τα δύο βασικά στοιχεία στην ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, ήταν «η οικοδόμηση έθνους και η οικονομία» και πως η ανταλλαγή πληθυσμών ήταν άκρως σημαντική για τη δημιουργία του έθνους.
http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=47357


Σύντομης διάρκειας αλλά ισχυρή ήταν η σεισμική δόνηση που έγινε αισθητή γύρω στις 7.30 το βράδυ στη Β. Ελλάδα.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία (USGS), η σεισμική δόνηση ήταν μεγέθους 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με το επίκεντρο να βρίσκεται 80 χιλιόμετρα βόρεια - βορειοδυτικά της Θεσσαλονίκης. Το μικρό εστιακό βάθος των 10 χιλιομέτρων εκτιμάται ότι είναι η βασική αιτία που η δόνηση έγινε αισθητή όχι μόνο στην κεντρική Β. Ελλάδα αλλά και στη Βουλγαρία.
Σύμφωνα με ΜΜΕ της γειτονικής χώρας, η δόνηση έγινε αισθητή στη Σόφια και σε άλλες πόλεις της Βουλγαρίας.
Νωρίτερα είχαν καταγραφεί και άλλες σεισμικές δονήσεις, η μεγαλύτερη από τις οποίες είχε μέγεθος 4,1 Ρίχτερ.


Ισραηλιτικη προπαγάνδα

Πεπεισμένοι ότι το Ιράν θα αποκτήσει ατομική βόμβα οι Ισραηλινοί πολίτες
Το 80% των Ισραηλινών πολιτών δηλώνει πεπεισμένο ότι το Ιράν, αργά ή γρήγορα, θα αποκτήσει ατομική βόμβα, σύμφωνα με τα ευρήματα δημοσκόπησης που δημοσίευσε σήμερα το πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ.
Το 74% εκτιμά ότι οι διπλωματικές προσπάθειες του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, να αποτρέψει τη συγκεκριμένη εξέλιξη, είναι καταδικασμένες να αποτύχουν.
Πάντως, το 49% των Ισραηλινών ζητά από την ηγεσία της χώρας να αναμένει το αποτέλεσμα της διπλωματικής οδού, προτού αναλάβει οποιαδήποτε άλλη δράση εναντίον του Ιράν.


Ομαδικός βιασμός Φινλανδής στην Πάρο

Σοκ στην Πάρο από τον ομαδικό βιασμό μιας 50χρονης Φινλανδής από τρεις νεαρούς αλλοδαπούς, στο αλσύλλιο του ιερού ναού της Εκατονταπυλιανής, στην Παροικιά.
Το περιστατικό συνέβη στις 7.00 το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας.
Οι δράστες την ακινητοποίησαν, της έκλεισαν το στόμα και στη συνέχεια την βίασαν. Στη συνέχεια της άρπαξαν τη τσάντα και διέφυγαν.
Η άτυχη γυναίκα κατήγγειλε το περιστατικό στην Αστυνομία, και τελικά λίγες ώρες αργότερα οι αστυνομικοί συνέλαβαν τρεις νεαρούς Πολωνούς ως δράστες της επίθεσης.



Κυβερνοκλέφτες και κυβερνομπάτσοι

Κάτω από τα δεκάδες ανεπιθύμητα μηνύματα που λαμβάνει καθημερινά ο καθένας μας στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο, τις ειδήσεις για εντοπισμό διακινητών πορνογραφικού υλικού ανηλίκων στο Διαδίκτυο, και τους χάκερ που ταράζουν κάθε τόσο την ηρεμία των διαχειριστών ιστοσελίδων, υπάρχει κάτι που ο κοινός χρήστης του Διαδικτύου συνήθως αγνοεί: Το υπόλοιπο παγόβουνο. συνέχεια εδώ