Δευτέρα 25 Μαΐου 2009

Εισαγγελέας Ρόδου θίγει το άσυλο του Πανεπιστημίου Αιγαίου


Τη διερεύνηση πληροφοριών για κατάληψης πανεπιστημιακού κτιρίου από «άγνωστο αριθμό φοιτητών του λεγόμενου αντιεξουσιαστικού χώρου» ζητάει η Εισαγγελία Πρωτοδικών από τον Κοσμήτορα της Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών στη Ρόδο, με έγγραφο που δημοσίευσε χθες η εφημερίδα «Αυγή». Αυτή η κίνηση της εισαγγελίας Ρόδου συνιστά ευθεία παρέμβαση σε υπόθεση του πανεπιστημίου, προσβάλλοντας την αυτονομία και ανεξαρτησία του.
Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ρόδου, Γεώργιος Οικονόμου, με έγγραφη εντολή του, στις 30 Μαρτίου 2009, καλεί τον Κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών να ελέγξει το αληθές των πληροφοριών που έλαβε για κατάληψη του παλαιού κυλικείου «από άγνωστο αριθμό φοιτητών του λεγόμενου αντιεξουσιαστικού χώρου». Ο εισαγγελέας προσθέτει επίσης ότι στο χώρο «φιλοξενούνται άστεγοι αλλοδαποί οι οποίοι διαμένουν παράνομα στη χώρα» και ότι το χώρο επισκέπτονται ανήλικοι μαθητές Λυκείου, «οι οποίοι συνδιαλέγονται με άγνωστο το περιεχόμενο της συνομιλίας τους με όλους τους παραπάνω»!
Οι πληροφοριοδότες της εισαγγελίας δεν κατονομάζονται, αλλά από το κείμενο γίνεται αντιληπτό ότι οι φοιτητές παρακολουθούνται αρκετά στενά. «Τέλος, σημειώνεται πως υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες ότι ο χώρος αυτός χρησιμοποιήθηκε ως χώρος για προσυγκέντρωση των ομάδων που συμμετείχαν στα έκτροπα στο κέντρο της Ρόδου τον περασμένο Δεκέμβριο». Ωστόσο, η κατάληψη στο χώρο πραγματοποιήθηκε το μήνα Φεβρουάριο, γεγονός που αποδεικνύει τη διάθεση της εισαγγελίας δραματοποίησης των γεγονότων προκειμένου να παρουσιάσει το χώρο, που προστατεύεται από το άσυλο, ως άντρο κακοποιών.
Ο εισαγγελέας καταλήγει ζητώντας από τον κοσμήτορα να ελέγξει τη βασιμότητα των παραπάνω και να ενεργήσει «τα δέοντα για την απομάκρυνση όλων εκείνων των ατόμων, οι οποίοι ουδεμία σχέση έχουν με την πανεπιστημιακή κοινότητα, καθώς επίσης και τη λειτουργική αποκατάσταση των κατειλημμένων χώρων», πραγματοποιώντας ευθεία παρέμβαση σε υπόθεση που αφορά το πανεπιστήμιο.
Οι πανεπιστημιακές αρχές, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Αυγή», βρίσκονται σε επικοινωνία με τους καταληψίες φοιτητές, προκειμένου να βρεθεί μια διέξοδος και να αξιοποιηθεί το κτίριο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για όλη τη φοιτητική κοινότητα. Ωστόσο, εκφράζουν έντονη ανησυχία για πιθανές προβοκάτσιες, που θα δυναμιτίσουν το κλίμα.
Οι φοιτητές έχουν μετατρέψει το παλιό κυλικείο σε αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό χώρο, πραγματοποιώντας συζητήσεις, προβολές, εκδηλώσεις ομάδες χορού, θεάτρου, μουσικής, εργαστήρι ποίησης, μαθήματα νοηματικής κλπ.
Όπως αναφέρουν στο ιστολόγιο που δημιούργησαν οι φοιτητές «το Παλιό κυλικείο από τον Σεπτέμβρη του 2008 στέκει εκεί, ουσιαστικά εγκαταλελειμμένο και ανεκμετάλλευτο, έρμαιο του γραφειοκρατικού μηχανισμού που μποϋκοτάρει πάντα κάθε ελεύθερη δραστηριότητα. Με πρωτοβουλία ανεξάρτητων φοιτητών, που ως μέλημα τους ήταν η αξιοποίηση του χώρου, το παλιό κυλικείο άρχισε ουσιαστικά να λειτουργεί συσπειρώνοντας κόσμο τόσο από το πανεπιστήμιο όσο και από την ευρύτερη τοπική κοινωνία».





πηγές:Αυγή, http://paliokylikeio.blogspot.com,tvxs