Παρασκευή, 22 Μαΐου 2009

η απάντηση του Μαρκογιαννάκη για το περιστατικό τις 25 Μαρτίου

Αθήνα, 28 Απριλίου 2009

ΠΡΟΣ:ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Δ/ΝΣΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ

ΕΛΕΓΧΟΥ

ΤΜΗΜΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ

ΕΝΤΑΥΘΑ


ΚΟΙΝ.: 1. Βουλευτή κ. Π. ΚΟΡΟΒΕΣΗ

2. ΓΡΑΦΕΙΟ κ. ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
3. ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ :

α) Γραφείο κ. Αρχηγού

β) Δ/νσεις : Αστυνομικού Προσωπικού

Γενικής Αστυνόμευσης και Δημόσιας

Ασφάλειας

ΘΕΜΑ : Καταγγελλόμενα σε βάρος αστυνομικών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κυκλάδων.

ΣΧΕΤ. : ΕΡΩΤΗΣΗ 17302/ 06-04-2009.


Σε απάντηση της ανωτέρω ερώτησης, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Π. ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ, σας γνωρίζουμε ότι, από το Τμήμα Ασφαλείας Ερμούπολης, πραγματοποιούνται προληπτικοί έλεγχοι σε όλους τους δημόσιους χώρους, τακτικά και έκτακτα, στα πλαίσια των υπηρεσιακών δυνατοτήτων, ενίοτε δε και στο λιμάνι της Ερμούπολης, κατά την αποβίβαση επιβατών, για την αποτροπή της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, καθώς και έλεγχοι για την αναζήτηση και σύλληψη διωκομένων ατόμων. Οι έλεγχοι αυτοί διενεργούνται πάντοτε στα πλαίσια που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία, με ευπρέπεια και σεβασμό στα ατομικά δικαιώματα των πολιτών και εντός του απολύτως αναγκαίου χρόνου. Σε καμία περίπτωση δεν γίνονται στοχευμένοι έλεγχοι σε φοιτητές ή άλλες ομάδες πολιτών της περιοχής, ενώ όλοι οι ελεγχόμενοι καταγράφονται από τις περιπολίες (ώρα, τόπος, αποτελέσματα ελέγχου και οι σχετικές αναφορές τηρούνται στην Υπηρεσία). Επιπλέον για οποιαδήποτε προσαγωγή γίνεται καταγραφή στο βιβλίο αδικημάτων και συμβάντων, με ακριβή ώρα προσαγωγής και αποχώρησης.

Ενδεικτικά σημειώνεται ότι, κατά το χρονικό διάστημα από 01-04-2008 έως 31-03-2009, προσήχθησαν στο Τμήμα Ασφαλείας Ερμούπολης 316 άτομα, εκ των οποίων 7 φοιτητές. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα συνελήφθησαν 4 φοιτητές (1 για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, 1 για διακεκριμένη φθορά και 2 για παράβαση του ν. 180/1979). Σημειώνεται δε ότι, σε καμία εκ των προαναφερόμενων περιπτώσεων, δεν ελήφθησαν δακτυλικά αποτυπώματα, χωρίς να έχει προηγηθεί τέλεση αδικήματος.

Πέραν αυτών σας πληροφορούμε ότι, κατά τη διάρκεια της μαθητικής παρέλασης της 25ης Μαρτίου που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της Ερμούπολης, όπως κάθε χρόνο, απέναντι από την εξέδρα των επισήμων αναρτήθηκε πανώ, από ομάδα 30 περίπου φοιτητών, οι οποίοι φώναζαν διάφορα απαξιωτικά συνθήματα. Το αναρτηθέν πανώ διατηρήθηκε καθ' όλη τη διάρκεια της παρέλασης, παρά την πρόσκληση της αστυνομικής δύναμης προς τους φοιτητές να

-2-

το κατεβάσουν, λόγω του ανάρμοστου για την ημέρα της εθνικής εορτής περιεχομένου του. Στη συνέχεια η ομάδα των φοιτητών κινήθηκε και έφθασε στο κτίριο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, όπου ο Υπουργός Εσωτερικών με τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας έδωσαν συνέντευξη τύπου. Οι διαδηλωτές συγκρατήθηκαν έξω από το κτίριο, όπου συνέχισαν να φωνάζουν διάφορα συνθήματα.

Τα μέτρα τάξεως που ελήφθησαν από την αστυνομική δύναμη κατά τον προαναφερόμενο εορτασμό της εθνικής επετείου στην Ερμούπολη, ως αποκλειστικό σκοπό είχαν τη διασφάλιση συνθηκών ασφάλειας για τα παιδιά, τους γονείς και λοιπούς πολίτες, καθώς και τους επισήμους, αλλά και την ομαλή διεξαγωγή της παρέλασης, ενώ ουδείς φοιτητής συνελήφθη ούτε κτυπήθηκε από αστυνομικό. Συνεπώς τα αναφερόμενα στην ερώτηση περί αυταρχικών πρακτικών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κυκλάδων ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα.

Με βάση τα προαναφερόμενα και δεδομένου ότι καμία μήνυση, έγκληση ή έγγραφη καταγγελία υπεβλήθη από ιδιώτη ή φορέα της περιοχής για ανάρμοστη ή αντιπειθαρχική συμπεριφορά αστυνομικών, από την Υπηρεσία δεν κρίθηκε αναγκαία η διοικητική διερεύνηση της υπόθεσης αυτής.Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ
πηγή:ΣΚΟΡΠΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ