Σάββατο 23 Μαΐου 2009

γενικά καθημερινά 23/05/09

Σαρανταέξι μετανάστες, διαφόρων εθνικοτήτων, συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που σημειώθηκαν το απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας.
Σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, εφτά από τους συλληφθέντες είναι τραυματισμένοι και διακομίστηκαν σε νοσοκομεία. Παράλληλα, τραυματίσθηκαν από πέτρες και άλλα αντικείμενα επτά αστυνομικοί, ενώ προκλήθηκαν φθορές σε ασπίδες, κράνη και άλλο εξοπλισμό των αστυνομικών δυνάμεων.
Βάσει της ίδιας ανακοίνωσης, πέριξ της πλατείας Βικτωρίας οι μετανάστες προξένησαν φθορές σε 75 αυτοκίνητα και σε τζαμαρίες πέντε καταστημάτων και μιας τράπεζας.
Οι περισσότερες συλλήψεις έγιναν στη διασταύρωση Ιουλιανού και Γ' Σεπτεμβρίου.
Το απόγευμα, η ΓΑΔΑ έδωσε στη δημοσιότητα το έγγραφο που σύμφωνα με την καταγγελία είναι απόσπασμα του Κορανίου που έσκισε ο αστυνομικός στον Άγιο Παντελεήμονα. Πρόκειται για δύο κόλλες χαρτιού με αραβικά γράμματα, διπλωμένες στα τέσσερα, περιτυλιγμένες με χαρτοπετσέτα και χαρτομάντιλο και δεμένες με μονωτική ταινία. Όπως είπε αξιωματικός της αστυνομίας, ο αστυνομικός που έκανε τον έλεγχο στον Ιρακινό δεν γνώριζε ότι πρόκειται για απόσπασμα του Κορανίου και άνοιξε το περιτύλιγμα για να ελέγξει αν περιείχε ναρκωτικά. Πάνω σε αυτή την ενέργεια, όπως υποστηρίζει, σκίστηκε λίγο το έγγραφο με το ιερό κείμενο. Η υπόθεση, πάντως, έχει παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη.
Ανεκδιήγητες εξελίξεις οι οποίες ουσιαστικά φέρνουν στην επιφάνεια τα βαθιά κοινωνικά προβλήματα και δη τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες στην Ελλάδα. Αυτά, την ώρα που (βλ. την Παρασκευή το βράδυ) αγανακτισμένοι... Έλληνες πολίτες συγκεντρώνονται στον Άγιο Παντελεήμονα, υπό το βλέμμα παριστάμενων αστυνομικών.



Αρχίζει σήμερα, Σάββατο, η διαδικασία άντλησης των χημικών και των καυσίμων από το ναυάγιο του Sea Diamond στη Σαντορίνη.
Οι κάτοικοι του νησιού, με ανακοίνωσή τους, εκφράζουν την ανησυχία τους για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα πραγματοποιηθεί η άντληση. Η ανησυχία τους βασίζεται στο γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμιά επίσημη ενημέρωση από τους αρμόδιους φορείς, ούτε έχουν δοθεί εγγυήσεις για οποιαδήποτε πιθανή περαιτέρω διαρροή ρυπογόνων ουσιών στο μέλλον.




Ομόφωνα αθώος κηρύχτηκε ο φοιτητής με τα «πράσινα παπούτσια», Παν. Κετίκης, καθώς το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο δέχτηκε ότι δεν είχε συμμετοχή στα επεισόδια του ΑΠΘ και ότι άλλο άτομo με παρόμοια παπούτσια έριξε τη μολότοφ. Επίσης, άλλοι δύο φοιτητές που είχαν κατηγορηθεί για συμμετοχή στα ίδια επεισόδια το Μάιο του 2007 στους χώρους του ΑΠΘ. Ενας τέταρτος καταδικάστηκε κατά πλειοψηφία για διατάραξη συγκοινωνιών.
Προηγουμένως, ο εισαγγελέας της έδρας σημείωσε ότι δεν προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία ότι διέπραξαν τα αδικήματα της "κατοχής εκρηκτικών υλών και κατασκευής βομβών μολότοφ", της "έκρηξης" και της "φθοράς ξένης περιουσίας", όπως επίσης και της "συμμετοχής σε δημόσια συνάθροιση ατόμων που διέπραξαν βιαιοπραγίες εναντίον προσώπων και πραγμάτων». Ακόμη μίλησε για τα "κενά μνήμης" των αστυνομικών--μαρτύρων κατηγορίας οι οποίοι δεν μπόρεσαν να δικαιολογήσουν την απουσία του 21χρόνου φοιτητή με τα πράσινα παπούτσια από τα πλάνα του σχετικού βίντεο που προβλήθηκε στο δικαστήριο.
Στις απολογίες τους οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες και υποστήριξαν ότι καθ' όλη τη διάρκεια των επεισοδίων βρίσκονταν στο πάρτι που διοργάνωσαν η ΠΑΣΠ και ο ραδιοφωνικός σταθμός του Πολυτεχνείου, μέσα στον χώρο του πανεπιστημίου. Με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης παραπέμφθηκαν να δικαστούν συνολικά πέντε κατηγορούμενοι ηλικίας, από 21 έως 32 χρονών, που συνελήφθησαν μακριά από τον τόπο των επεισοδίων.
Ο φοιτητής και οι συγκατηγορούμενοι του, τις τρεις ημέρες που διήρκεσε η ακροαματική διαδικασία είχαν την συμπαράσταση συγγενών και φίλων, ενώ η αστυνομία έλαβε ισχυρά μέτρα ασφαλείας και τήρησης της τάξης.


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ζήτησε να αρθεί αμέσως ο αποκλεισμός της Γάζας από τις στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ.
"Ο ισραηλινός αποκλεισμός των μεθοριακών διαβάσεων προς και από την Λωρίδα της Γάζας είναι ο υπεύθυνος για την παρατηρούμενη σοβαρή έλλειψη των φαρμάκων και εν γένει του υλικού για ιατρική χρήση, στη Λωρίδα της Γάζας" τονίστηκε στην απόφαση, που εξέδωσε στο τέλος της συνεδρίασης στη Γενεύη, η Γενική Συνέλευση του ΠΟΥ.
Ακόμη, ζητήθηκε από το Ισραήλ να λάβει επίσημη θέση, αναφορικά με την απόφαση που έχει ήδη υιοθετήσει το Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη, ότι πρέπει να κατεδαφιστεί το "Τείχος Ασφάλειας", που διαχωρίζει το εβραϊκό κράτος από παλαιστινιακά εδάφη. Επιπλέον, το ΠΟΥ καλεί το Ισραήλ να μεριμνήσει άμεσα ώστε να βελτιωθεί συνολικά η καθημερινή διαβίωση στη φυλακή περισσότερων από 10.000 Παλαιστίνιων κρατούμενων.




πηγές:tvxs,enet,anthrwpothirida