Τρίτη, 5 Μαΐου 2009


ερώτηση της Άννας Φιλίνη(Βουλευτού Συνασπισμού) για πολεοδομικό ζήτημα της Ερμούπολης


Προς τους κ.κ. Υπουργούς

Περιβάλλοντος, Χωροταξίας & Δημοσίων Έργων
Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής
Πολιτισμού

Θέμα: Αναγκαία η άμεση λύση του πολεοδομικού ζητήματος της Ερμούπολης.

Τα τελευταία χρόνια η Ερμούπολη της Σύρου ταλανίζεται από λαθεμένους χειρισμούς και την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του ζωτικού για τη λειτουργία της πόλης, πολεοδομικού σχεδιασμού της.

Ο Δήμος Ερμούπολης ανέθεσε στο ΕΜΠ τη σύνταξη πολεοδομικής μελέτης με στόχο την οριστική επίλυση του πολεοδομικού ζητήματός της πόλης και την κατέθεσε στα συναρμόδια υπουργεία. Έως σήμερα η παραπάνω μελέτη δεν έχει εγκριθεί, ενώ παράλληλα έχουν εκφραστεί επ’ αυτής σοβαρές αντιρρήσεις από το ΤΕΕ και τον ΣΑΔΑΣ.

Το βασικό ζήτημα που έχει προκύψει με τις καθυστερήσεις είναι ότι ενώ με τις Αποφάσεις 84/2001 του 5ου Τμήματος του ΣτΕ και 2526/2003 της Ολομέλειας του ΣτΕ, το ισχύον θεσμικό πλαίσιο δόμησης για την Ερμούπολη είναι το Π.Δ. 11.5/2.6.1989, η πολεοδομία Σύρου συνεχίζει από τότε και μέχρι προ τριετίας, να εκδίδει μη νόμιμες άδειες βάσει του Π.Δ. 19.1/14.2.1976.

Κυριότερη συνέπεια της παραπάνω διαδικασίας είναι ότι οι οικοδομικές άδειες στην Ερμούπολη από το 1989 μέχρι το 2001 είναι ακυρωτέες, ότι απειλήθηκαν με κατεδάφιση σημαντικά κτίρια της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς του 19ου αιώνα και ότι δομήθηκαν ογκώδη κτίρια που υποβάθμισαν και επιβάρυναν τον οικιστικό ιστό της Ερμούπολης.

Κατόπιν των ανωτέρω:

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα προβούν έτσι ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες θεσμοθέτησης, αναγνωρίζοντας παράλληλα την έως σήμερα διαμορφωμένη κατάσταση του δομημένου περιβάλλοντος, διασφαλίζοντας το ιστορικό κέντρο και τον παραδοσιακό του χαρακτήρα και οριοθετώντας τη βιομηχανική ζώνη του ναυπηγείου του Νεωρίου;
2. Ποια μέτρα πρόκειται να λάβουν έτσι ώστε να δοθούν οι αναγκαίες λύσεις για τη βιώσιμη λειτουργία της πόλης;

Η ερωτώσα βουλευτής

Άννα Φιλίνη

Οι Πόλεις της Ελλάδας Ποδηλατούν


Στα πλαίσια της διοργάνωσης "Οι Πόλεις της Ελλάδας Ποδηλατούν¨" (πληροφορίες στο www.podilates.gr, που διεξάγεται σε πολλές πόλεις πανελλαδικά, συμμετέχει και η Αντίπαρος.

Αφετηρία στο Λιμάνι στις 10 Μαΐου, ώρα 12.
Διαδρομή Λιμάνι-Γλυφά-Λιμάνι

Διοργάνωση:
-Τοπική Επιτροπή Αντιπάρου για την Προστασία του Περιβάλλοντος
-Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων Νηπιαγωγείου, Δημοτικού Σχολείου και Γυμνασίου Αντιπάρου
-Ναυτικός Όμιλος ΑντιπάρουΠηγές: syrostoday.gr,antiparos-blog.blogspot.com