Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

Αρχαία αγάλματα, νομίσματα, αμφορείς σε πλειστηριασμό στο Ebay


Είναι απορίας άξιον η εκκωφαντική σιωπή του Ελληνικού κράτους αλλά και άλλων ενδιαφερομένων κρατών, μουσείων, οργανισμών, εθνοπατέρων κοκ, ενώπιον της κατά επιεική κρίση ασύδοτης πωλήσεως αρχαίων από το μεγαλύτερο «διαδικτυακό παζάρι» ονόματι Ebay...

Αρχαία αγάλματα, νομίσματα, αμφορείς και ό,τι μπορεί να φαντασθεί ο νους κάθε ανθρώπου εκπλειστηριάζονται ή περιμένουν τον συλλέκτη - αγοραστή τους σε μία τιμή που ποικίλλει από μερικές εκατοντάδες έως και μερικές χιλιάδες δολάρια.

Οι πωλητές από την άλλη βεβαιώνουν μέσω γνησίων ή ίσως όχι και τόσο γνησίων πιστοποιητικών την αυθεντικότητα και την αρχαιότητα των προς πώλησις αντικειμένων τους. Οι ίδιοι, κρυπτόμενοι συνήθως υπό την ανωνυμία τους, καθώς η μόνη περίπτωση να φανερωθεί η δηλωθείσα τουλάχιστον ταυτότητα και διεύθυνσή τους είναι στον αγοραστή με το πέρας της πωλήσεως, μπορεί να είναι ακόμη και αρχαιοκάπηλοι καθώς ουδείς πέραν κάποιων ασφαλιστικών δικλείδων που διατείνεται ότι προσφέρει το ebay μπορεί σίγουρα να διαπιστώσει το νόμιμο και την αλήθεια των δραστηριοτήτων τους. Και μιλάμε για διαδίκτυο.

Απλώς πατήστε την διεύθυνση του ebay, πηγαίνετε στην σειρά Antigues και ίσως γίνεται κάτοχος ενός αρχαίου ελληνικού, ρωμαϊκού, Αιγυπτιακού ακόμη και κινέζικου αρχαίου αντικειμένου. Τόσο χαλαρά… Όμως το menu δεν διαθέτει μόνον αρχαία αντικείμενα αλλά και παν-σπάνιες εκδόσεις – πολλές άγνωστες στην διεθνή βιβλιογραφία- που έχουν τις ρίζες τους ακόμη και στις αρχές του 16ου αιώνος. Μαγεία, θρησκευτικά κείμενα αιρετικού και μη χαρακτήρα, φιλοσοφία, ό,τι τραβά η καρδιά σας σε παμπάλαιες λατινικές κυρίως αλλά και ελληνικές εκδόσεις είναι εδώ.

Οι φωτογραφίες που εκτίθενται στο παρόν άρθρο είναι όχι τυχαίες, τουναντίον είναι φωτογραφίες αντικειμένων που αυτήν την στιγμή πωλούνται στο ebay. Oι όποιες ενέργειες διεθνών φορέων όσον αφορά τον έλεγχο (όχι μόνον πρωτογενή) τέτοιων δραστηριοτήτων είναι μάλλον από θολές και αντικρουόμενες έως ανύπαρκτες, σίγουρα όμως ανεπαρκείς. Θα θέλαμε πολύ να γνωρίζουμε κάποιες συγκεκριμένες ενέργειες του Ελληνικού Κράτους και δη του Υπουργείου Πολιτισμού προς αποφυγήν περιπτώσεων αρχαιοκαπηλίας.
Αυτά. Θα λέγαμε πως τα συμπεράσματα είναι δικά σας, αλλά δεν θα θέλαμε να σας υποτιμήσουμε ακόμη περισσότερο την νοημοσύνη σας, κάτι τέτοιο είναι ευαγής δουλειά – hobby άλλων.




kolonaki-press.com