Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

«Κατεβάστε τις εικόνες από τα δικαστήρια!»

Τρεις δικηγόροι με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητούν αποκαθήλωση των θρησκευτικών συμβόλων


Το ζήτημα της ανάρτησης εικόνων και θρησκευτικών συμβόλων στους δημόσιους χώρους (σχολεία, δικαστήρια, κ.λπ.) μετά τη γείτονα Ιταλία ήρθε και στην Ελλάδα. Αυτή τη φορά δεν καλείται το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου να αποφανθεί για την ανάρτηση του σταυρού στις ιταλικές σχολικές αίθουσες, όπως έγινε πρόσφατα, αλλά το Συμβούλιο της Επικρατείας να αποφασίσει αν πρέπει να αναρτώνται ή όχι στις δικαστικές αίθουσες εικόνες του Χριστού, ο σταυρός και άλλα σύμβολα της Ορθοδοξίας.

Και αυτό γιατί τρεις θεσσαλονικείς δικηγόροι ζητούν από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο να «κατέβουν» οι εικόνες και τα θρησκευτικά σύμβολα από τα δικαστήρια της χώρας, καθώς η ανάρτησή τους είναι αντίθετη στο Σύνταγμα, στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στον Κώδικα Οργανισμού των Δικαστηρίων, αλλά και παράνομη. Οι δικηγόροι δηλώνουν ότι ανήκουν σε διαφορετικές θρησκευτικές ομάδες: ο ένας δηλώνει άθεος, η δεύτερη βουδίστρια και ο τρίτος είναι μεν χριστιανός ορθόδοξος αλλά δεν δέχεται την εμπλοκή των συμβόλων της πίστης στην ενάσκηση της κοσμικής εξουσίας.

Τον περασμένο Νοέμβριο οι δικηγόροι κατέθεσαν αίτηση στην επιτροπή διοίκησης των Διοικητικών Δικαστηρίων της Θεσσαλονίκης με την οποία ζητούσαν να «αποκαθηλωθούν» οι εικόνες και οι σταυροί που δεσπόζουν «σε περίοπτες θέσεις πάνω από τους προέδρους των δικαστηρίων», αλλά και να αφαιρεθεί κάθε θρησκευτικό σύμβολο από τους τοίχους των δικαστικών αιθουσών. Τον περασμένο Ιανουάριο το Διοικητικό Εφετείο απέρριψε το αίτημά τους ομόφωνα, επισημαίνοντας ότι αυτό που ζητούν θίγει ένα ευαίσθητο θέμα το οποίο συνδέεται με την ιστορία του ελληνικού έθνους και μόνη αρμόδια να το επιτελέσει είναι η πολιτεία και όχι οι διοικούντες τα δικαστήρια.

Οι τρεις αναφέρουν ότι η ανάρτηση των εικόνων στα δικαστήρια παραβιάζει «την ακρογωνιαία λίθο του ανθρωποκεντρικού μας πολιτεύματος,δηλαδή το άρθρο 2 παράγραφος 1 του Συντάγματος, που ορίζει ότι ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας».

Προσβάλλεται όμως και η προσωπικότητά τους, η οποία κατοχυρώνεται από το άρθρο 5 του Συντάγματος, καθώς περιορίζεται το δικαίωμά τους να την αναπτύσσουν ελεύθερα και χωρίς διακρίσεις με βάση το θρήσκευμά τους. Δηλώνουν κατηγορηματικά ακόμη στην αίτησή τους ότι «ταυτόχρονα, η ανάρτηση θρησκευτικών συμβόλων στις δικαστικές αίθουσεςπαραβιάζει το δικαίωμά τους στην θρησκευτική ελευθερία, όπως αυτό οριοθετείται στο άρθρο 13 του Συντάγματος και στο άρθρο 9 της ΕΣΔΑ».

Η ανάρτηση των εικόνων στις αίθουσες συνεδριάσεως των δικαστηρίων είναι και παράνομη, και οι δικαστές, οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με την τήρηση της νομιμότητας, έχουν υποχρέωση να τις απομακρύνουν, υπογραμμίζουν οι δικηγόροι. Και είναι παράνομη η ανάρτησή τους καθώς ο Κώδικας Οργανισμού των Δικαστηρίων ορίζει ότι η τοποθέτηση οποιουδήποτε αντικειμένου κατά τρόπο σταθερό εντός των δικαστικών αιθουσών πρέπει να προσδιορίζεται συγκεκριμένα σε σχετική απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης.

Ως σήμερα όμως δεν έχει εκδοθεί σχετική απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης που να επιβάλλει την ανάρτηση θρησκευτικών συμβόλων στις δικαστικές αίθουσες. Κατά συνέπεια οι διοικούντες τα δικαστήρια πρέπει «να απέχουν από τη μόνιμη τοποθέτηση οποιουδήποτε μη οριζομένου σχετικά αντικειμένου εντός των δικαστικών αιθουσών» σημειώνουν οι συνήγοροι της Θεσσαλονίκης. Ετσι όμως εμμέσως πλην σαφώς οι τρεις δικηγόροι καλούν τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χ. Καστανίδη να λάβει θέση στο ζήτημα αυτό.

Πηγή tovima.gr

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τα ίδια πίστευαν και οι Ναζί.Είστε σε καλό δρόμο αρισερίζοντες νεαναζί.Να γιατί η ημιμάθεια όταν συνοδεύεται από έλλειψη ιστορικής παιδείας ανοίγει το δρόμο για το νέο τύπο ανθρώπου -ρομπότ της ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ.

Ανώνυμος είπε...

Austrlain Prime Minister on foreigners (including locals not believing in GOD)

Muslims who want to live under Islamic Sharia law were told on Wednesday to get out of Australia , as the government targeted radicals in a bid to head off potential terror attacks.

Separately, Howard angered some Australian Muslims on Wednesday by saying he supported spy agencies monitoring the nation's mosques. Quote: 'IMMIGRANTS, NOT AUSTRALIANS, MUST ADAPT. Take It Or Leave It. I am tired of this nation worrying about whether we are offending some individual or their culture. Since the terrorist attacks on Bali , we have experienced a surge in patriotism by the majority of Australians.'

'This culture has been developed over two centuries of struggles, trials and victories by millions of men and women who have sought freedom'

'We speak mainly ENGLISH, not Spanish, Lebanese, Arabic, Chinese, Japanese, Russian, or any other language. Therefore, if you wish to become part of our society . Learn the language!'

'Most Australians believe in God. This is not some Christian, right wing, political push, but a fact, because Christian men and women, on Christian principles, founded this nation, and this is clearly documented. It is certainly appropriate to display it on the walls of our schools. If God offends you, then I suggest you consider another part of the world as your new home, because God is part of our culture.'

'We will accept your beliefs, and will not question why. All we ask is that you accept ours, and live in harmony and peaceful enjoyment with us.'

'This is OUR COUNTRY, OUR LAND, and OUR LIFESTYLE, and we will allow you every opportunity to enjoy all this. But once you are done complaining, whining, and griping about Our Flag, Our Pledge, Our Christian beliefs, or Our Way of Life, I highly encourage you take advantage of one other great Australian freedom,

'THE RIGHT TO LEAVE'.'

'If you aren't happy here then LEAVE. We didn't force you to come here. You asked to be here. So accept the country YOU accepted.'

Heliotypon είπε...

Πολύ σωστά έπραξαν οι δικηγόροι και ζήτησαν την κατάργηση των θρησκευτικών συμβόλων. Και αυτό δεν αφορά μόνο τους αλλοεθνείς μετανάστες, αλλά και τους 'Ελληνες υπηκόους, που δεν δέχονται να είναι πρόβατα-χριστιανοί ή "πρόβατα" άλλης θρησκείας, αλλά με βάση την ορθολογιστική σκέψη απέρριψαν τα θρησκευτικά μυθεύματα που δεν περιέχουν κανενός είδους αλήθεια, αλλά παραμύθια των εξουσιαστών προκειμένου να ελέγξουν τη ζωή των ανθρώπων. Αλλά πέρα από την αθεϊστική φιλοσοφία, που μπορεί να μην είναι αποδεκτή από μεγάλο μέρος συνελλήνων, η ανάρτηση θρησκευτικών συμβόλων, , είναι, κατά την κρίση μου, φασιστική, ειδικά στους χώρους της δικαιοσύνης, αφού εμμέσως προσπαθεί να αναδείξει και να προσδώσει κύρος σε δοξασίες που μπορεί να μην είναι αποδεκτές από τους παράγοντες της διαδικασίας (που μπορεί να είναι και οι ίδιοι οι δικαστές) και των οποίων η προσωπικότητα προσβάλλεται από την επιδιωκόμενη θρησκευτική διαφοροποίηση. ("εμείς είμαστε οι καλοί κι εσείς οι κακοί").

Η διακήρυξη του Αυστραλιανού πρωθυπουργού είναι άλλη ιστορία. Αναφέρεται σε αντίστοιχη φασιστική προσπάθεια από το άλλο μέρος, δηλαδή μιάς μειοψηφίας ξένων μεταναστών, να επιβάλει δικές τους συνήθειες, δοξασίες, τρόπους ζωής, από τα οποία η θρησκεία είναι ένα μόνο μέρος. Δεν έχει καμία σχέση με το θέμα της ανάρτησης θρησκευτικών συμβόλων, τα οποία φασιστικώς αναρτώνται από τις θεοκρατικά κράτη της Ελλάδας και των άλλων νοτιοευρωπαίων φανατικών καθολικών, αδιαφορώντας για το ότι μέσα στις χώρες τους κατοικούν νόμιμα και άθεοι, αγνωστικιστές, βουδιστές, μουσουλμάνοι, ιουδαίοι, και άλλοι μη χριστιανοί. Είναι γνωστό ότι ο φασισμός δεν σέβεται το διαφορετικό που προέρχεται από την μειοψηφία. Και δεν μιλάμε για προσχώρηση σ' αυτό, αλλά για σεβασμό.