Δευτέρα 15 Ιουνίου 2009

το ακούσαμε κι αυτό


Σε χρέη και βροχές αποδίδει ο Χρ.Μαρκογιαννάκης τις ελλείψεις στα μέσα πυρόσβεσης Η αντιμετώπιση των πυρκαγιών πρέπει να γίνεται με λελογισμένη χρήση πυροσβεστικών μέσων δήλωσε ο Χρ.Μαρκογιαννάκης, μετά την πρώτη μεγάλη φωτιά στη Ριτσώνα, που «στοίχισε» τουλάχιστον δυόμισι χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους. Απαντώντας για τις ελλείψεις σε εναέρια μέσα πυρόσβεσης, έκανε λόγο για χρέη και καιρικές συνθήκες που δεν επιβάλλουν πλήρη ετοιμοτητα.

Η κριτική με την οποία έχει έρθει αντιμέτωπος ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χρ.Μαρκογιαννάκης επικεντρώνεται στο γεγονός ότι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, εν μέσω θερινής περιόδου, βρίσκονται μόλις δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα, αντί 16 που υπήρχαν πέρσι.

Σύμφωνα με το Πυροσβεστικό Σώμα, η σύμβαση μίσθωσης των ελικοπτέρων έχει «κολλήσει» στο Ελεγκτικό Συνέδριο, όπου έχει υποβληθεί για έγκριση. Η καθυστέρηση οφείλεται και στο γεγονός ότι το Δημόσιο χρωστούσε μεγάλα ποσά στις εταιρείες που νοικιάζουν τα ελικόπτερα.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων, ο στόλος θα έχει συμπληρωθεί μέχρι το τέλος του Ιουνίου.

Απαντώντας στην κριτική, ο Χρ.Μαρκογιαννάκης τόνισε ότι πρέπει να γίνεται λελογισμένη χρήση των μέσων, κι αυτό διότι -όπως ανέφερε- κάθε χρόνο το υπουργείο πέφτει έξω σχετικά με τον προϋπολογισμό που αφορά στην πυρόσβεση με τα ελικόπτερα και μάλιστα υπερβαίνει τον προϋπολογισμό σε σημαντικά ποσά με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται χρέη στις εταιρίες και να υπάρχει πρόβλημα στην εξόφλησή τους.

«Γι' αυτό σε καμία περίπτωση δεν θα βάλω σε διαθεσιμότητα όλα τα ελικόπτερα τα οποία κοστίζουν κάθε μέρα το καθένα κάποιες δεκάδες χιλιάδες ευρώ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρκογιαννάκης.
Παράλληλα, έκανε λόγο για βροχές στη Β.Ελλάδα έως και σήμερα, Κυριακή, και γενικώς καιρικές συνθήκες που δεν επιβάλλουν πλήρη ετοιμότητα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι μετά την περίοδο των βροχών που προβλέπονται από την Μετεωρολογική Υπηρεσία θα μπουν όλα τα μέσα στη διάθεση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν σπαταλώνται άσκοπα πόροι σε βάρος του φορολογουμένου Έλληνα πολίτη.



πηγές:
ΒΗΜΑ