Τρίτη, 9 Ιουνίου 2009

Απειλεί με έγγραφα ο Καραβέλας


Χειρόγραφες σημειώσεις του για τις μίζες, με λογαριασμούς και κωδικούς των αποδεκτών.
Αποφασισμένος να μιλήσει με αποδείξεις για πρόσωπα που σχετίζονται με τα μαύρα ταμεία της Siemens, εφόσον επιστρέψει στην Ελλάδα, φέρεται ο καταζητούμενος πρώην οικονομικός διευθυντής της γερμανικής εταιρείας Χρήστος Καραβέλας.


«Αν αποδειχθεί ότι η σύμβαση του ΟΤΕ που υπεγράφη με τη Siemens προκάλεσε ζημία στο Ελληνικό Δημόσιο, τότε εγώ θα γυρίσω μόνος μου στην Ελλάδα και θα μπω φυλακή», διαμηνύει ο Χρήστος Καραβέλας. Εκφράζει δε την ελπίδα ότι «η Δικαιοσύνη θα σταματήσει να ξεσπά στην οικογένειά μου».
Πρόθεσή του όμως παραμένει, σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους στο Μόναχο, να μην επιστρέψει οικειοθελώς στη χώρα μας θέτοντας τον εαυτό του στη διάθεση των ελληνικών δικαστικών αρχών. Αντίθετα, μελετά προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις του με επίκεντρο την Εισαγγελία του Μονάχου. «Περιμένω»- λέει ο κ. Καραβέλας- «τις συμβουλές του δικηγορικού γραφείου στο οποίο έχω αναθέσει και χειρίζεται την υπόθεσή μου εδώ στη Γερμανία για να αποφασίσω τι θα κάνω.
Το πιο σημαντικό από όλα είναι να δεχθεί η Εισαγγελία του Μονάχου να ανοίξει η δικογραφία και για εμένα, τη στιγμή μάλιστα που οι πράξεις για τις οποίες κατηγορούμαι φέρονται να έχουν τελεστεί στη Γερμανία».
Ο άσος στο μανίκι
Το διαπραγματευτικό χαρτί του πρώην διευθυντικού στελέχους της Siemens είναι οι χειρόγραφες σημειώσεις του στις οποίες γινόταν το μοίρασμα για τις μίζες και αναφέρονταν οι λογαριασμοί και οι κωδικοί των αποδεκτών των χρημάτων από τα μαύρα ταμεία.
Τα έγγραφα αυτά που «έκαψαν» τον Χρ. Καραβέλα έχουν συνταχθεί στο Μόναχο. Ωστόσο τα ντοκουμέντα αυτά που παραδόθηκαν από την Εισαγγελία του Μονάχου στις ελληνικές δικαστικές αρχές- βρίσκονται και στη διάθεση των «ΝΕΩΝ»- έχουν ημερομηνία υπογραφής το 1998. Πρόκειται για ένα χρονικό διάστημα που δεν ενδιαφέρει πλέον τους Γερμανούς, καθώς το αδίκημα έχει ήδη παραγραφεί για τις γερμανικές αρχές. Αντίθετα στην Ελλάδα επισύρει μέχρι και ποινή ισοβίων.
Πληρωμή 5 εκατ. το 2004
Αυτό που διαπραγματεύεται ο Χρ. Καραβέλας μέσω του γερμανικού δικηγορικού γραφείου στο οποίο έχει αποταθεί είναι η αποκάλυψη μιας πληρωμής 5 εκατ. ευρώ, για την οποία ο πρώην οικονομικός διευθυντής ισχυρίζεται πως έγινε το διάστημα 2004-2005.
Δικαστικές πηγές στο Μόναχο αποκαλύπτουν πως αν υπάρχει το αποδεικτικό υλικό που επικαλείται ο κ. Καραβέλας, τότε είναι πολύ πιθανό να μην εκδοθεί στην Ελλάδα. Ωστόσο οι ίδιοι εκφράζουν την αμφιβολία τους για το κατά πόσον ο κ. Καραβέλας είχε τέτοιες αρμοδιότητες τότε από τη στιγμή που είχε συνταξιοδοτηθεί από τη Siemens το 1998.


Το τοπίο για τον «υπ΄ αριθμόν 2» καταζητούμενο στην υπόθεση των μαύρων ταμείων της Siemens αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει στο αργότερο μέσα στις επόμενες 15-20 ημέρες, όπως εκτιμά ο Έλληνας δικηγόρος του Γιάννης Μαρκουλάκος.
«Αν αποδειχθεί»...
«Στόχος είναι η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα να παραγγείλει τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης για να αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει ζημία και ως εκ τούτου δεν υπάρχει αδίκημα. Μόνο έτσι θα αποδειχθεί ότι η σύμβαση για την οποία μας κατηγορούν ήταν επωφελής και ότι πάντοτε οι τιμές που έδινε η Siemens ήταν κάτω από τις φθηνότερες της αγοράς. Αν αποδειχθεί πράγματι ότι υπήρξε ζημία, τότε θα γυρίσω μόνος μου στην Ελλάδα και θα μπω στη φυλακή», συμπληρώνει ο κατηγορούμενος.
Ωστόσο, για τον πρώην οικονομικό διευθυντή της Siemens «η υπόθεση έχει πολιτικές προεκτάσεις, γι΄ αυτό και το ένα κόμμα κτυπά το άλλο χρησιμοποιώντας εμάς τους κατηγορούμενους που βρεθήκαμε στη μέση». Υπ΄ αυτό το πρίσμα θεωρεί ότι τα εντάλματα σύλληψης για την οικογένειά του είναι «εκδικητικά».

ΖΗΤΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗ για τη σύμβαση ΟΤΕ- Siemens ισχυριζόμενος πως δεν προκάλεσε ζημία στο Ελληνικό Δημόσιο
πηγές: nea,enet