Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

Με το ζόρι υποψήφιος ο στρατηγός Ντερτιλής


Σοβαρό πολιτικό ζήτημα ανακύπτει από την υποψηφιότητα του φυλακισμένου, ως πρωτεργάτη της 21ης Απριλίου, Νικόλαου Ντερτιλή, που φιλοξενήθηκε στο ευρωψηφοδέλτιο της Ελληνικής Ενότητας, παρά την αντίθετη απόφαση του Άρειου Πάγου.

«Από το συνδυασµό του κόµµατος «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ» (ΕΛ.ΕΝ.) δεν ανακηρύσσεται ο Νικόλαος Ντερτιλής του Βασιλείου, διότι δεν υπογράφει ο ίδιος στην υπεύθυνη δήλωσή του, αλλά υπογράφει αντί αυτού, ανεπιτρέπτως, ο εκπρόσωπος του κόµµατος, (άρθρο 3 παρ. 3 ν.1180/1981)», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Άρειος Πάγος, ο οποίος στάθηκε στη στοιχειώδη προϋπόθεση για την υποψηφιότητα του 85χρονου στρατηγού του 1967, που είναι η υπογραφή από τον ίδιο της σχετικής αίτησης. Ούτως ή άλλως, το χουντικό μέλος, που είχε δολοφονήσει 20χρονο φοιτητή του Πολυτεχνείου, στερείται του δικαιώματος του «εκλέγειν και εκλέγεσθαι».

Ωστόσο, το ευρωψηφοδέλτιο της Ελληνικής Ενότητας κυκλοφόρησε απρόσκοπτα στα εκλογικά κέντρα ανά την επικράτεια, με τον Νικόλαο Ντερτιλή να καταλαμβάνει την πρώτη θέση της λίστας των υποψηφίων. Μάλιστα, το υπουργείο Εσωτερικών έχει καταμετρήσει και επικυρώσει 3.105 ψήφους (0,06%) που αντιστοιχούν στο επίμαχο κόμμα.

Αριστερά κινήματα, όπως η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α, καλούν να ακυρωθεί η συμμετοχή της Ελληνικής Ενότητας στις εφετινές ευρωεκλογές, ως παράνομης, υπογραμμίζοντας ότι ενημέρωσαν σχετικά το υπουργείο Εσωτερικών από το πρωί της Κυριακής. Σχετικές ενστάσεις διατυπώθηκαν και στο Ά τμήμα του Άρειου Πάγου. Οι απαντήσεις αναμένονται ακόμη.

Ο πρώην στρατηγός Ντερτιλής έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για την εν ψυχρώ δολοφονία του 20χρονου, Μιχάλη Μυρογιάννη, έξω από το Πολυτεχνείο, το μεσημέρι της Κυριακής 18 Νοεμβρίου 1973. Παραμένει αμετανόητος και έχει αρνηθεί να ζητήσει χάρη. Μαζί με τον «αόρατο δικτάτορα», Δημήτριο Ιωαννίδη, είναι οι μοναδικοί που παραμένουν φυλακισμένοι, καθώς άλλοι ομοϊδεάτες τους είτε αποφυλακίστηκαν, επικαλούμενοι ανήκεστο βλάβη της υγείας τους, είτε απεβίωσαν.
Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε προεκλογικά γύρω από το κόμμα της Ελληνικής Ενότητας είναι το απόσπασμα που συναντάται σε blogs και έχει ως εξής:

«Πρώτος στη λίστα του κόμματος ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ο έγκλειστος επί 35ετία στη φυλακή ο 85χρονος στρατηγός - από τους πρωτοστάτες της 21ης Απριλίου 1967 Νικόλαος Ντερτιλής. Τις τελευταίες μέρες έγινε γνωστή η κάθοδος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ και μέχρι στιγμής έβγαλε πολλούς Έλληνες πατριώτες - Εθνικιστές από το δίλημμα για το τι θα ψηφίσουν. Εκατοντάδες απογοητευμένα μέλη και ψηφοφόροι του ΛΑ.Ο.Σ. που δεν θα ψηφίσουν ΛΑ.Ο.Σ λόγω της Τζαβέλα ήταν σε δίλημμα για το τι θα πράξουν στις Ευρωεκλογές. Άλλοι μιλούσαν για ΠΑΜΜΕ αλλά δεν γουστάραν τον Παπαθεμελή λόγω της τετρακομματικής του ιστορίας, άλλοι μιλούσαν για Χρυσή Αυγή αλλά είχαν πολλές επιφυλάξεις και άλλοι για αποχή. Από προχθές που έγινε γνωστή η κάθοδος της ΕΛ.ΕΝ. και του στρατηγού Ντερτιλή εκατοντάδες Έλληνες έχουν αποφασίσει για το τι θα πράξουν τελικά...».



πηγή: tvxs