Σάββατο 9 Μαΐου 2009

HOW TO - "πώς χτίζεται οκταώροφο κτίριο δίπλα στη Σχολή Τυφλών στη Θεσσαλονίκη"

Του ΚΩΣΤΑ ΛΑΣΚΑΡΕΛΙΑ

Με υπογραφή Χρήστου Ζαχόπουλου και προσυπογραφή Γιώργου Βουλγαράκη «αποχαρακτηρίστηκε» οικοδομικό τετράγωνο 1.092 τετραγωνικών μέτρων δίπλα στο διατηρητέο της Σχολής Τυφλών, στη νέα παραλία της Θεσσαλονίκης.

Ηδη είναι σε εξέλιξη εργασίες για την ανέγερση οκταώροφης οικοδομής, η οποία σε ύψος και σε όγκο θα καλύψει το διατηρητέο.

Τον «αποχαρακτηρισμό» αποφάσισε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, στο οποίο προεδρεύει ο εκάστοτε γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού. Στην περίπτωσή μας ήταν ο Χρ. Ζαχόπουλος, με αριθμό πρακτικού 15, στις 16 Μαΐου του 2007. Τη γνωμοδότηση δέχτηκε ο υπουργός Πολιτισμού, η οποίος προχώρησε «στην έγκριση της αρχιτεκτονικής μελέτης ανέγερσης οκταώροφης οικοδομής με πιλοτή και τρεις υπόγειους ορόφους σε οικόπεδο φερόμενης ιδιοκτησίας Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας επί της οδού Μ. Αλεξάνδρου στη Θεσσαλονίκη, στο περιβάλλον του προστατευόμενου χώρου του διατηρητέου κτιρίου της Σχολής Τυφλών, διότι δεν έχει άμεση οπτική επαφή με αυτό και ουδεμία άμεση ή έμμεση βλάβη ασκεί επ' αυτού».

«Να μην ξεπερνά...»

Το αξιοπερίεργο είναι ότι το περιεχόμενο της γνωμοδότησης είναι άγνωστο για τους 500 κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι έχουν κινητοποιηθεί παρά τις επανειλημμένες τους αιτήσεις στον γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού. Κοινοποιήθηκε όμως η θέση της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων Θεσσαλονίκης από τις 30.1.2007, η οποία στάλθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού και λέει ότι «Χάριν προστασίας του αύλειου χώρου της Σχολής Τυφλών προτείνουμε τη μείωση του ύψους της οικοδομής, ώστε να μην ξεπερνά σε ύψος το όμορο κτίριο της Σχολής Τυφλών (δεκαετία του '60) ή αυτό του ΙΜΧΑ, προκειμένου να διασφαλίζεται κατά το δυνατόν ηπιότερη ένταξή της στον προστατευόμενο περιβάλλοντα χώρο του μνημείου της Σχολής Τυφλών και η οπτική προβολή του τελευταίου στον δημόσιο χώρο της πόλης». Η άποψη της υπηρεσίας, ασφαλώς, αγνοήθηκε.

Πέραν της θέσης της υπηρεσίας, υπήρξαν, από το 1979, αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, με τις οποίες το «τετράγωνο» είχε χαρακτηριστεί ως «κοινόχρηστος χώρος πρασίνου». Οι αποφάσεις αυτές αγνοήθηκαν από το ΥΠΕΧΩΔΕ, δίχως αντίδραση του δημάρχου, όπως οι κάτοικοι της περιοχής γραπτώς έχουν παρατηρήσει στην επιστολή τους στον Β. Παπαγεωργόπουλο.

Σε χρόνο ρεκόρ

Το οικόπεδο, μετά τον «αποχαρακτηρισμό», δόθηκε αντιπαροχή στην τεχνική εταιρεία «ΕΚΑΤΕΡ». Σε χρόνο-ρεκόρ, στις 5 Σεπτεμβρίου, μέσα στον εκλογικό πυρετό, εκδόθηκε η άδεια για την ανέγερση οικοδομής ύψους 30,10 μέτρων, με τρία υπόγεια, από τα οποία τα δύο για πάρκινγκ, συνολικού εμβαδού 1.818,96 τ.μ., πιλοτής 704,80 τ.μ., επτά ορόφων κατοικίας συνολικού εμβαδού 4.245,18 τ.μ. και γραφείων, στον 8ο όροφο, για τη στέγαση των υπηρεσιών του προξενείου της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη 686,84 τ.μ.

Οι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι απευθύνθηκαν στη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού στις 10 Δεκεμβρίου και ζητούν ανάκλησή της πριν προχωρήσουν περισσότερο οι εργασίες ανέγερσης της οικοδομής. Οπως επισημαίνουν:

- Η νομαρχία Θεσσαλονίκης προχώρησε στην έκδοση άδειας δίχως περιορισμούς, όπως έπραξε με το κτίριο του ΤΕΕ στον ίδιο δρόμο, όταν περιέκοψε «δραστικά» το ύψος για την προστασία της αισθητικής της περιοχής.

- Αλλοιώθηκε ο χαρακτήρας παραχώρησης της έκτασης από το δημόσιο, που έλεγε ότι δίνεται για την ανέγερση προξενείου, γιατί εδώ έχουμε να κάνουμε μ' έναν όγκο μπετόν στον οποίο μόνον ένας όροφος, ο τελευταίος, προορίζεται για προξενείο.

Και στην Τσιμισκή

Ενας ακόμη «αποχαρακτηρισμός» στην οδό Τσιμισκή, στη γωνία με τη Φιλικής Εταιρείας, με απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου υπό την προεδρεία Χρήστου Ζαχόπουλου, «λύνει» εκκρεμότητα 40 χρόνων. Δίνει τη δυνατότητα συνύπαρξης της μοναδικής πύλης του προτειχίσματος της πόλης που έχει εντοπιστεί έως τώρα και τριώροφης οικοδομής με υπερυψωμένο ισόγειο τριγωνικού σχήματος. Το οικόπεδο ανήκει στην Εκκλησία της Ελλάδος. Το αρχαιολογικό εύρημα, κατά τη μελέτη, θα είναι επισκέψιμο και η θεμελίωση της οικοδομής δεν θα το βλάψει. Τόσο το οικόπεδο της Τσιμισκή όσο και εκείνο της παραλιακής λεωφόρου Μ. Αλεξάνδρου είναι οικόπεδα-φιλέτα με πολύ μεγάλη αξία.



enet.gr