Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

γενικά....7/05/09


απόσυρση της τροπολογίας-ξεφτίλα
των Παυλόπουλου-Παπαθανασίου που κατατέθηκε στο κοινοβούλιο το βράδυ της 30/4 για την μη φορολόγηση του 2% των ακαθάριστων εσόδων των επιχειρήσεων στον χώρο της ενημέρωσης


Σε ψηφοφορία μετά τα μεσάνυχτα απορρίφθηκε η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, σχετικά με τη διερεύνηση της υπόθεσης Siemens.

Κατά της πρότασης ψήφισαν 151 βουλευτές της συμπολίτευσης και υπέρ 148 της αντιπολίτευσης.
Απουσίαζε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Παπαγιαννάκης ο οποίος με επιστολή του δήλωσε ότι εάν παρίστατο θα ψήφιζε «ναι».
Την συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας «άνοιξε» με την ομιλία του ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, κ.Χυτήρης, ο οποίος κάλεσε το βουλευτικό σώμα να υπερψηφίσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής. «Η εξεταστική επιτροπή για τη Siemens είναι άμεσο εθνικό καθήκον και πρέπει να ψηφισθεί και να συγκληθεί τώρα», δήλωσε. «Το σκάνδαλο Siemens δεν χωρίζεται σε προ και μετά το 2004. Είναι ένα! Δεν χωρίζεται η παραγγελία από την παραλαβή του C4I. Έχετε το «πάνω χέρι» εναντίον του ΠΑΣΟΚ, λέτε. Τότε τι φοβάστε; Γιατί κάτι φοβάστε», προσέθεσε, αφήνοντας αιχμή κατά της κυβέρνησης.
Τη σκυτάλη έλαβε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Καραμάριος, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της καταψηφίσεως της πρότασης του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι η σύσταση εξεταστικής επιτροπής αρμόζει να γίνει «όταν η Δικαιοσύνη, που έχει επιληφθεί της υπόθεσης, περατώσει τις δικές της υποχρεώσεις, και όταν βρεθεί μπροστά στις διατάξεις του άρθρου 86 Συντάγματος».
Παράλληλα, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι συγκαλύπτει την αλήθεια, σχολιάζοντας: «Αν οι κύριοι του ΠΑΣΟΚ γνωρίζουν συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα που διέπραξαν αδικήματα στην υπόθεση Siemens, γιατί δεν τους κατονομάζουν και να ζητήσουν εξεταστική με βάση το άρθρο 86 του Συντάγματος;»
Ακολούθησε η εισήγηση του κ.Κανταρτζή, βουλευτή του ΚΚΕ, ο οποίος υποστήριξε την αναγκαιότητα για σύσταση της εξεταστικής επιτροπής, υπογραμμίζοντας, ταυτόχρονα, ότι στη συγκεκριμένη υπόθεση υφίστανται «διαχρονικές ευθύνες τόσο της Νέας Δημοκρατίας, όσο και του ΠΑΣΟΚ». Παράλληλα, έβαλε κατά της κυβέρνησης, σχολιάζοντας ότι «το επιχείρημά της ότι η εξεταστική επιτροπή θα παρεμποδίσει το έργο της δικαιοσύνης δεν πείθει κανέναν».
Υπέρ της σύστασης εξεταστικής επιτροπής τάχθηκε και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, κ.Δρίτσας, ο οποίος επεσήμανε ότι πρόκειται για «ένα σκάνδαλο των τελευταίων δεκαετιών, που συνοδεύεται από ένα ακόμα μεγαλύτερο, τη συγκάλυψη». Παράλληλα υπογράμμισε την αναγκαιότητα της εξεταστικής επιτροπής, καθώς «όλη αυτή η διαπλοκή οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων δεν είναι εύκολο να αποκαλυφθεί μέσα από τη διερεύνηση μόνο της δικαιοσύνης, όταν είναι τόσο στενές οι σχέσεις της με την κυβέρνησης».
Τέλος, τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής υποστήριξε και ο εισηγητής του ΛΑΟΣ, κ.Βορίδης, εκτιμώντας ότι η υπόθεση Siemens αφορά πρωτίστως το ΠΑΣΟΚ. «Το γεγονός αυτό συνιστά έναν παραπάνω λόγο για να πει η κυβέρνηση «ναι στην διερεύνηση», σχολίασε. «Ακόμη, όμως, κι αν προέκυπταν ευθύνες ανθρώπων της ΝΔ, η κυβερνητική παράταξη δεν θα ήθελε συγκαλυφθούν», σχολίασε και υπογράμμισε ότι «Αυτό που μας ενδιαφέρει και ενδιαφέρει και τον ελληνικό λαό είναι μη τυχόν υπάρξουν ευθύνες και λόγω της παραγραφής δεν μπορούν μετά να ελεγχθούν».

Ενώ :
Σήμερα θα διεξαχθεί στη Βουλή η συζήτηση της πρότασης που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ για σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής προκειμένου να εξεταστεί η δεύτερη δικογραφία εις βάρος του Αριστοτέλη Παυλίδη.
Όπως έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, δεν θα συμμετάσχει καν στη συζήτηση, καθώς το θέμα Παυλίδη έχει κλείσει για τη ΝΔ. «Σε κάποια άλλη ζωή θα παραιτηθώ!» φέρεται να δήλωσε ο πρώην υπουργός Αιγαίου, προκαλώντας οργή στη Ρηγίλλης.

Συνεδριάζει σήμερα η ολομέλεια των εφετών προκειμένου να αποφασίσει εάν η ανάκριση για την υπόθεση της μονής Βατοπεδίου θα διενεργηθεί από εφέτη-ανακριτή.


Επικυρώθηκε από την ΚΕΔΚΕ το σχέδιο απασχόλησης 20.000 ανέργων στους δήμους
, που έχει εκπονήσει το υπουργείο Απασχόλησης.
Στο τέλος Ιουνίου αναμένεται να αρχίσουν οι διαδικασίες για την απασχόληση των ανέργων σε δήμους της χώρας, μέσω της μετατροπής του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης για τρία χρόνια. Η τελική συμφωνία επιτεύχθηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ με την παρουσία και της υπουργού Απασχόλησης Φάνης Πάλλη - Πετραλιά.


Ένα νέο σκάνδαλο τύπου Siemens με αφετηρία και πάλι τη Γερμανία και ελληνική πτυχή έρχεται στο φως
Η μεγάλη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία ΜΑΝ βρίσκεται στο στόχαστρο της εισαγγελίας του Μονάχου, μετά από καταγγελίες για μίζες ύψους 16 εκατομμυρίων ευρώ που δίνονταν προκειμένου να διασφαλιστούν συμβόλαια για παντός είδους οχήματα στο εξωτερικό.
Ήδη η εισαγγελία του Μονάχου "ξεσκονίζει" όλους τους φακέλους των συμβάσεων που υπέγραψε η ΜΑΝ με ξένες χώρες, ενώ δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να μπουν στο μικροσκόπιο των γερμανικών εισαγγελικών αρχών και τα ελληνικά συμβόλαια που εξασφάλισε η γερμανική εταιρία.
Επί του παρόντος, πάντως, η έρευνα δεν καθιστά εκ προοιμίου τις συμβάσεις ύποπτες, αλλά διερευνητές, ενώ επισήμως ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας του Μονάχου Άντον Βίνγκλερ απέφυγε να επιβεβαιώσει, αλλά και να διαψεύσει ότι ευρήματα της έρευνας "αγγίζουν" και την Ελλάδα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μεταξύ των ελληνικών συμβάσεων που αναμένεται να εξεταστούν από τη γερμανική Δικαιοσύνη είναι η σύμβαση με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την προμήθεια οχημάτων διαφόρων τύπων, μία σύμβαση που υπογράφηκε το Μάρτιο του 2000, συνολικού ύψους 43 εκατομμυρίων ευρώ. Επιπλέον, αναμένεται να διερευνηθεί και η επέκταση της συγκεκριμένης σύμβασης που έγινε τον Αύγουστο του 2002 και προέβλεπε την προμήθεια 35 αρματοφορέων, συνολικού κόστους 17,2 εκατομμυρίων ευρώ. Και στις δύο συμβάσεις ανάδοχος εταιρία ήταν η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ).
Τέλος, στο στόχαστρο της Εισαγγελίας του Μονάχου δεν αποκλείεται να βρεθεί και το συμβόλαιο της αγοράς των αντιαεροπορικών πυραύλων Πάτριοτ, αφού τα φορτηγά και οι πλατφόρμες που μεταφέρουν το αντιπυραυλικό σύστημα είναι κατασκευής της γερμανικής ΜΑΝ.





πηγές: enet,prezatv,tvxs,vima