Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

τοπικά 7/05/09

ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στην Ιο για την εξιχνίαση της δολοφονίας της 59χρονης μαγείρισσας, που βρέθηκε νεκρή μέσα σε μια λίμνη αίματος το πρωί της Δευτέρας, στον δημοτικό παιδικό σταθμό της Ίου.
Η νεκροψία-νεκροτομή στη σορό της άτυχης γυναίκας έδειξε ότι έχει υποστεί τρία θλαστικά τραύματα και ρωγμώδες κάταγμα στο κρανίο από αιχμηρό αντικείμενο. Οι μέχρι τώρα ενδείξεις αποκλείουν το ενδεχόμενο της ληστείας, καθώς τα προσωπικά της αντικείμενα δεν εκλάπησαν.
Η 59χρονη είχε πάει νωρίς το πρωί στον παιδικό σταθμό, όπως κάθε ημέρα για να ετοιμάσει το γάλα των παιδιών. Την εντόπισε νεκρή η βρεφοκόμος, η οποία στη συνέχεια ειδοποίησε την οικογένεια της άτυχης γυναίκας. Η σορός της διακομίστηκε με ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας του νησιού, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Στη συνέχεια, τα τρία παιδιά του θύματος ειδοποίησαν την αστυνομία, η οποία ξεκίνησε τις έρευνες για την εξιχνίαση της υπόθεσης.



πράσινο φως πήραν οι δήμοι Άνω Σύρου και ποσειδωνίας για την αποδοχή και σύνδεση τους με τον βιολογικό καθαρισμό της Ερμούπολης .
υπέρ τάχθηκαν και οι φορείς του Μάννα που αντιδρούσαν στην επέκταση του,καθώς είχαν εκφράσει ανησυχίες για μόλυνση και υποβάθμιση της περιοχής.
ωφελημένη φαίνεται και η Ερμούπολη καθώς με την χρηματοδότηση που θα πάρει ο δήμος Ποσειδωνίας για την σύνδεση της στο βιολογικό, θα έχουμε επέκταση του καθώς και τεχνολογική αναβάθμιση.





«Χάρη στα βιβλία ονειρευτήκαμε έναν καλύτερο κόσμο»


Πέμπτη 7 Μαΐου, ώρα 19:00
Αμφιθέατρο Πανεπιστημίου (πρώην 1ο Γυμνάσιο Ερμούπολης)


Ανοιχτή συζήτηση για ιδέες και βιβλία που αποτέλεσαν σταθμό στον προβληματισμό μας, όπως λχ. το Κεφάλαιο του Κ. Μαρξ, η Ιστορία του Εργατικού Κινήματος του Γ. Κορδάτου, η Ιστορία του Μαρξισμού του Πρ. Βρανίτσκι και όσα άλλα προταθούν στη συζήτηση.
Θα συμμετέχουν: Ν. Αλμπανόπουλος & Γ. Πιταούλης (Πνευματικό Κέντρο), Μ. Ζορμπά (Βιομηχανικό Μουσείο), Θ. Μήτσκας (Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κυκλάδων), Γ. Καλημερίδης (Σύλλογος Δασκάλων).

Οργάνωση: Βιομηχανικό Μουσείο, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ερμούπολης, Σύλλογος Φοιτητών του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Δημοτική Βιβλιοθήκη

Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση

dpsdfs.blogspot.com



Να ρίξουν τις τιμές για ξένους και Έλληνες τουρίστες κάλεσε τους ξενοδόχους ο πρωθυπουργός
Από το βήμα του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι μετά το πακέτο στήριξης που ήδη προσέφερε το κράτος στη δοκιμαζόμενη από την κρίση τουριστική αγορά, τώρα είναι η σειρά των επιχειρήσεων να προσφέρουν αυτό που οφείλουν στην κοινωνία.
«Η κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας την οικονομική και κοινωνική σπουδαιότητα του τουρισμού, εξαντλεί κάθε δυνατότητα για τη στήριξή του. Τολμώ να πω ότι έκανε περισσότερα απ’ όσα για οποιονδήποτε άλλο κλάδο», είπε ο πρωθυπουργός, αφού είχε αναφερθεί σε δέκα συγκεκριμένα μέτρα τα οποία έχουν ήδη ληφθεί για τη στήριξη του τουρισμού.
«Σε μια περίοδο, όμως, παγκόσμιας οικονομικής κρίσης είναι προς όφελος τόσο των άμεσα όσο και των έμμεσα εμπλεκόμενων στο τουριστικό προϊόν να δώσουν ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στη συμπίεση των τιμών. Σε συνδυασμό βέβαια με τη διατήρηση υψηλού επιπέδου υπηρεσιών. Και αυτό όχι μόνο για την προσέλκυση ξένων επισκεπτών, αλλά και για τους Έλληνες που επιλέγουν να χαρούν την Ελλάδα. Έχει μεγάλη σημασία η προσπάθεια αυτή. Θα είναι προς όφελος της τουριστικής βιομηχανίας μας. Θα είναι προς όφελος της κοινωνίας μας. Θα είναι ένα εξαιρετικά θετικό μήνυμα στους δύσκολους αυτούς καιρούς»
Η έως τώρα πρακτική των ξενοδόχων δεν έδειξε ότι είναι πρόθυμοι να προσφέρουν φθηνότερες τιμές, κυρίως για τους Έλληνες τουρίστες.
Kάτι που έχει ήδη ζητήσει με δημόσια παρέμβασή του ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. Κώστας Μαρκόπουλος, προκαλώντας δυσφορία στο χώρο των ξενοδόχων. Όπως είπε χθες ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Νίκος Αγγελόπουλος, τα πρώτα κυβερνητικά μέτρα στήριξης του τουρισμού επέτρεψαν στις επιχειρήσεις να ρίξουν τις τιμές, ενώ ο ίδιος είχε πει πριν από ένα μήνα ότι για να γίνει περαιτέρω μείωση πρέπει να πάρει η κυβέρνηση πρόσθετα μέτρα στήριξης…
Προβάλλεται δηλαδή από τον τουριστικό κλάδο ένα δίλημμα του τύπου: Ή μας στηρίζετε οικονομικά και ρίχνουμε τις τιμές χωρίς να απολύσουμε εργαζόμενους ή δεν μας στηρίζετε και μετράμε στο τέλος του χρόνου λουκέτα σε ξενοδοχεία, μεγάλες απώλειες στις διανυκτερεύσεις και στην απασχόληση.
«Ο ελληνικός τουρισμός δεν μπορεί να ανταγωνίζεται τις χώρες εκτός ζώνης ευρώ με όρους μειοδοσίας. Η Ελλάδα, αντί να διαφημίζει φτηνές τιμές, οφείλει να προβάλλει και να τονίζει τη γεωφυσική και πολιτισμική της μοναδικότητα και ταυτότητα», είπε χθες ο κ. Αγγελόπουλος.
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ ζήτησε τη θεσμοθέτηση υπερκομματικού γενικού γραμματέα στο υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης με 5ετή θητεία. Ο κ. Αγγελόπουλος ήταν επικριτικός στο θέμα της διεθνούς προβολής της χώρας (για την οποία θα δαπανήσει φέτος ο Προϋπολογισμός ποσό αυξημένο κατά 50% σε σχέση με πέρσι) και διετύπωσε αιτήματα για χρηματοδότηση από τις τράπεζες και για επιδότηση της εργασίας όχι μόνο τον Απρίλιο και το Μάιο, αλλά και τους επόμενους μήνες, πάλι από το κράτος.
Τα μεγέθη
17,5% μειώθηκε η πληρότητα των αθηναϊκών ξενοδοχείων στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ενώ η μείωση της μέσης τιμής ήταν μόνο 3,1%, σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Αττικής.
14% μείωσαν στο τρίμηνο τις τιμές τους τα ξενοδοχεία της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης, 18% του Λονδίνου, 11% του Παρισιού, 10% του Άμστερνταμ, 4% της Ρώμης και 3% του ήδη φθηνού Βερολίνου.
15,1 εκατομμύρια ήταν κατά το 2008 οι αφίξεις ξένων τουριστών στην Ελλάδα, ενώ εάν προστεθούν και οι αφίξεις οικονομικών μεταναστών, ο αριθμός φτάνει στα 17 εκατομμύρια.
11,7 δισ. ευρώ ήταν τα έσοδα της χώρας από τον τουρισμό το περασμένο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Τράπεζας της Ελλάδος.
9,8% ήταν το ποσοστό μείωσης της επιβατικής κίνησης εξωτερικού στο διεθνές αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο πρώτο τρίμηνο φέτος, ενώ το Μάρτιο η μείωση ανήλθε σε 16,2%.
20,2% μειώθηκε το ταξιδιωτικό συνάλλαγμα στο πρώτο δίμηνο του 2009 και διαμορφώθηκε στα 283,7 εκατ. ευρώ, έναντι 355,7 εκατ. ευρώ που είχε καταγραφεί πέρυσι.





πηγές: madata.gr,kykladesnews.gr,dpsdfs.blogspot.com