Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες απάντλησης στο «Sea Diamond»


Έγκριση απόπλου από το τοπικό Λιμεναρχείο έλαβε το βράδυ της Κυριακής το σκάφος «Satisfaction» μετά και την ολοκλήρωση των εργασιών απάντλησης των καυσίμων και πετρελαιοειδών από το βυθισμένο στην καλντέρα της Σαντορίνης κρουαζιερόπλοιο «Sea Diamond».

Η ανάδοχος των εργασιών, «Dronik», με την ολοκλήρωση των εργασιών, λογοδότησε στην πλοιοκτήτρια εταιρεία και στους ασφαλιστές και εκείνοι με τη σειρά τους στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, απ' όπου και αναμένεται να εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση αναφορικά με το πέρας και το είδος των εργασιών που πραγματοποιήθηκαν.

Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το Λιμενικό Ταμείο Θήρας για την ενημέρωση του Θηραϊκού κοινού, «από τις βραδινές ώρες της 5/6/2009 έως τις βραδινές ώρες της 12/6/2009 συνεχίστηκε η επιχείρηση απάντλησης των καυσίμων από το «Sea Diamond».

«Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε κατόπιν της απάντλησης όλων των δυνάμενων να απαντληθούν ποσοτήτων. Δεν εντοπίστηκαν πετρέλαιο ή άλλες ρυπογόνες ουσίες σε χώρους του ναυαγίου άλλους από αυτούς στους οποίους έγινε ήδη απάντληση, ενώ δεν παρατηρείται καμία διαρροή από το εσωτερικό του ναυαγίου», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οι αντληθείσες ποσότητες έχουν ως εξής: μείγμα θαλασσινού νερού και πετρελαιοειδών 929 κυβικά μέτρα, εκ των οποίων πετρελαιοειδή 155 κυβικά μέτρα.

Τις ποσότητες πιστοποίησε το Τελωνείο Θήρας.