Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2009

Δολοφονία Γρηγορόπουλου: το βούλευμα για τον ειδικό φρουρόΚαταπέλτη για τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα, κατηγορούμενο για τη δολοφονία του ανήλικου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου τον περασμένο Δεκέμβριο στην περιοχή των Εξαρχείων, αποτελεί το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθήνας. Το βούλευμα παραπέμπει τον ειδικό φρουρό στο ακροατήριο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου «για ανθρωποκτονία από πρόθεση, με τη μορφή του ενδεχόμενου δόλου» (κατά μεταβολή της κατηγορίας από άμεσο δόλο) που τελέστηκε σε «ήρεμη ψυχική κατάσταση».

Στο βούλευμα οι δικαστές αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «ο αστυνομικός προς ικανοποίηση του εγωισμού του που είχε θιγεί, στήριξε με το αριστερό του χέρι το δεξί του χέρι που κρατούσε το όπλο και πυροβόλησε δύο φορές απανωτά και απομακρύνθηκε με αργά και ήρεμα βήματα».
Αποτέλεσμα ήταν μια σφαίρα να προσκρούσει στην τρίτη κατά σειρά «πακτωμένη τσιμεντένια μπάλα από αυτές που βρίσκονται στη δεξιά πλευρά της οδού Τζαβέλλα, στην οποία η βολίδα εξοστρακίστηκε» και ο 16χρονος να πληγεί θανάσιμα από «τυφλό τραύμα του θώρακος».
Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών αποφάνθηκε ότι ακόμα «κι αν ο κατηγορούμενος δεν επεδίωξε άμεσα τον θάνατο του εφήβου, πυροβόλησε από οργή που δεν απέκλειε την ήρεμη ψυχική σκέψη και παρ΄ όλο που προέβλεψε ότι λόγω της μικρής απόστασης από το θύμα, της στενότητας του δρόμου, της ύπαρξης πλήθους ατόμων απέναντι και γύρω του και εν όψει του τεχνητού φωτισμού που υπήρχε, ήταν ενδεχόμενο να πλήξει η βολίδα τον παθόντα, αποδέχτηκε το αξιόποινο αποτέλεσμα της ενέργειάς του».
Το βούλευμα συμπίπτει με τις καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων που υποστήριζαν ότι ο 16χρονος Α. Γρηγορόπουλος δεν είχε σχέση με τα επεισόδια που σημειώθηκαν πριν τη μοιραία συνάντησή του με τον ειδικό φρουρό.
«Τα άτομα που βρίσκονταν στις οδούς Τζαβέλλα και Μεσολογγίου (σε βάρος των οποίων απευθύνθηκαν οι κατηγορούμενοι) δεν προέκυψε ότι είχαν σχέση με τα άτομα που είχαν ρίξει μπουκάλι στο περιπολικό νωρίτερα, ούτε προέκυψε ότι αποτελούσαν ομάδα. Ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος και ο φίλος του βρίσκονταν στην είσοδο κτιρίου στη συμβολή των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλλα... αφού άκουσαν τον κρότο της χειροβομβίδας και επειδή κάποιοι περαστικοί τους είπαν ότι κάτι έγινε και κατεβαίνουν αστυνομικοί, κινήθηκαν για 2-3 μέτρα προς το μέσον της Τζαβέλλα, ενώ πίσω υπήρχαν κι άλλα άτομα. Αυτά τα άτομα καθώς και τα δυο παιδιά άρχισαν να φωνάζουν και να βρίζουν τους κατηγορουμένους απαντώντας στις βρισιές και τις προκλήσεις τους, ενώ κάποιος άγνωστος έριξε κι ένα μπουκάλι με νερό προς τους κατηγορουμένους», αναφέρεται στο βούλευμα.
Ο συνάδελφός του, Βασίλης Σαραλιώτης, ο οποίος τον «συνέδραμε ψυχικά» θα καθίσει στο εδώλιο «για απλή συνέργεια».