Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2009


Η διευθύντρια Επικοινωνίας του Βρετανικού Μουσείου, Χάνα Μπόλτον δήλωσε χθες στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ για τα Ελγίνεια μάρμαρα :


«Τα μέλη του δ.σ. του Βρετανικού Μουσείου, θα ήταν διατεθειμένα να δανείσουν τα μάρμαρα για τρεις μήνες, αν η ελληνική κυβέρνηση αναγνώριζε ότι ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο και φρόντιζε για την ασφαλή μεταφορά τους», τονίζοντας παράλληλα ότι «η ύπαρξη του Νέου Μουσείου δεν πρόκειται να αλλάξει τις πάγιες βρετανικές θέσεις στο θέμα»


το υπουργείο πολιτισμού απάντησε:
"Χαιρόμαστε που το Βρετανικό Μουσείο με τη χθεσινή του επίσημη ανακοίνωση - και προφανώς ενόψει των εγκαινίων του νέου Μουσείου της Ακρόπολης- φαίνεται ότι θέλει να ξεκινήσει τον ουσιαστικό διάλογο για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα. Η κυβέρνηση, ωστόσο, όπως θα έκανε και κάθε άλλη ελληνική κυβέρνηση στη θέση της, είναι υποχρεωμένη να απαντήσει αρνητικά στη συγκεκριμένη πρόταση του Βρετανικού Μουσείου. Και αυτό γιατί η αποδοχή της θα ισοδυναμούσε με τη νομιμοποίηση της υφαρπαγής των γλυπτών και τον τεμαχισμό του μνημείου πριν από 207 χρόνια. Αντίθετα, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις, ούτως ώστε, μέσα από προγράμματα δανεισμού αρχαιοτήτων, να καλυφθεί το κενό που θα αφήσει στο Βρετανικό Μουσείο η οριστική επιστροφή των γλυπτών στο χώρο που ανήκουν..."