Τρίτη 2 Ιουνίου 2009

άλλη μια πρωτιά μαζί με Ουγκάντα, Ζάμπια και Τανζανία


Σε καταγγελία εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης για άδικη πρόθεση πρόσθετης φορολόγησης στα κινητά τηλέφωνα, κίνηση η οποία προγραμματίζεται για την περίοδο μετά τις ευρωεκλογές, προέτρεψε τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ο συνεργάτης του προέδρου της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, Mark MacGann.

O κ. MacGann μιλώντας στο συνέδριο «Τelecommunications Media & Technology Conference», που διοργάνωσαν οι «Financial Τimes» στην Αθήνα, πρότεινε στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα να καταγγείλουν το ελληνικό κράτος στην ΕΕ για τη φορολόγηση των κινητών τηλεφώνων: «Μπορείτε να καταγγείλετε το κράτος στην ΕΕ. Η φορολόγηση των κινητών τηλεφώνων δεν είναι δίκαιο μέτρο», ανέφερε ο συνεργάτης της γαλλικής κυβέρνησης σε θέματα τηλεπικοινωνιών και πρώην CEO της Digital Europe (ΕΙCΤΑ).

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα ανήκει στις πρωταθλήτριες χώρες σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση των κινητών μαζί με κράτη όπως η Ουγκάντα, η Ζάμπια και η Τανζανία, καθώς κάθε συνδρομητής συμβολαίου πληρώνει 2-10 ευρώ, ανάλογα με το ύψος του λογαριασμού του.
Η χώρα μας έχει 26% φορολογία στην κινητή (ΦΠΑ και ειδικό τέλος συνδρομητών), ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος δεν ξεπερνά το 20,6%. Μόνο το 2007, οι εταιρείες κινητής απέδωσαν φόρους 230 εκατ. και το 2008 περίπου 250 εκατ. ευρώ, ενώ ετησίως ο κλάδος συνεισφέρει 1,8 δισ. ευρώ στα δημόσια έσοδα.

Αντίθετες στην πρόσθετη φορολόγηση των κινητών αλλά και την επέκταση του μέτρου στα καρτοκινητά είναι και οι εταιρείες του κλάδου.




πηγή: www.ethnos.gr