(από δελτίο τύπου των Δ.Σ.Α. και Τ.Ε.Ε. στις 29-4-2009)
Στις 29-4-2009, με κοινό δελτίου τύπου, που δημοσιεύτηκε την επομένη στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (Δ.Σ.Α) και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (T.E.E.) κατήγγειλαν την κυβέρνηση γιατί κατά τρόπο αντισυνταγματικό, μη σύννομο και αυθαίρετο, καταργεί τον κοινόχρηστο χαρακτήρα των αιγιαλών και αυξάνει τον κίνδυνο καθολικής εμπορευματοποίησης του αιγιαλού και της παραλίας στη χώρα με βάση την κοινή υπουργική απόφαση (Κ.Υ.Α) των υφυπουργών Εσωτερικών Θανάση Νάκου και Οικονομίας Αντώνη Μπέζα, με την οποία προβλέπεται η απευθείας παραχώρηση της χρήσης τους από τους ΟΤΑ σε ιδιώτες.
Τα δύο μεγαλύτερα επιστημονικά σωματεία της χώρας, με τεκμηριωμένο τρόπο, τόνισαν ότι με αυτήν την κυβερνητική απόφαση δεν τηρούνται βασικές προβλέψεις της κείμενης νομοθεσίας, καταργούνται άλλες βασικές προβλέψεις της, όπως, επίσης, καταργούνται και βασικές εξαιρέσεις της. Τόνισαν, επίσης, ότι, εμμέσως, πλην όμως σαφώς, με την υπουργική απόφαση ενισχύονται οι πιθανότητες να εκδηλωθούν φαινόμενα διαπλοκής μεταξύ των ΟΤΑ και των επίδοξων εκμεταλλευτών του αιγιαλού. Επίσης, τόνισαν ότι η κυβερνητική αυτή απόφαση θα οδηγήσει σε αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος, ενώ ο μόνος ελεύθερος χώρος για τους πολίτες θα είναι στο εξής οι απόκρημνες και βραχώδεις ακτές. Τέλος, κατόπιν όλων αυτών, ο Δ.Σ.Α. και το Τ.Ε.Ε. κάλεσαν τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης να μην αποδεχτούν και να μην υλοποιήσουν την υπουργική απόφαση, καθώς και τα κόμματα να ελέγξουν την κυβέρνηση για την συγκεκριμένη απόφαση, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για την ακύρωσή της. Επίσης, κάλεσαν την εισαγγελία του Αρείου Πάγου και κάθε άλλο αρμόδιο δικαστικό λειτουργό να παρέμβουν για τη τήρηση της νομιμότητας σε συνδυασμό με την προστασία του αιγιαλού και της παραλίας.
Λίγες ημέρες αργότερα (5-5-2009), οι πρόεδροι των Δ.Σ.Α. και Τ.Ε.Ε., μαζί με τους διευθυντές δύο περιβαλλοντικών οργανώσεων, από τις μεγαλύτερες στη χώρα μας, των W.W.F. Ελλάς και ΔΙΚΤΥΟΥ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ S.O.S., έδωσαν κοινή συνέντευξη τύπου και εξέδωσαν κοινό δελτίο τύπου (και αυτά δημοσιεύτηκαν την επομένη στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο) για το ίδιο ζήτημα. Παρών στη συνέντευξη ήταν και ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Στη συνέντευξη αυτή ο Δ.Σ.Α. προανήγγειλε ότι θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αφορμή την κοινή υπουργική απόφαση για την απευθείας παραχώρηση της χρήσης του αιγιαλού και της παραλίας σε ιδιώτες από τους ΟΤΑ.
Κατέληξαν, δε, στο δελτίο τύπου ως εξής: «Η σημερινή κατάσταση που επικρατεί στους αιγιαλούς και τις παραλίες της χώρας, όπως έχει διαμορφωθεί από τη συστηματική εκμετάλλευσή τους για επιχειρηματικούς σκοπούς (αυθαίρετες κατασκευές, ανεξέλεγκτη τοποθέτηση ομπρελών και ξαπλώστρων, τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων κλπ), στη νομική γλώσσα ονομάζεται προσβολή της προσωπικότητας. Στην καθημερινή γλώσσα που γίνεται κατανοητή απ‘ όλους του πολίτες αυτής της χώρας ονομάζεται προσβολή της νοημοσύνης μας, προσβολή της αξιοπρέπειάς μας και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να διατηρηθεί στο διηνεκές. Η διαφύλαξη του δικαιώματος όλων των πολιτών για ελεύθερη πρόσβαση σε περιβαλλοντικά υγιείς και καθαρούς αιγιαλούς και παραλίες παραμένει επίκαιρη υποχρέωση όλων μας».
Το «… παραμένει επίκαιρη υποχρέωση όλων μας» αφορά, πράγματι, όλους ; Απ’ ό,τι φαίνεται, μάλλον, όχι. Δεν πρέπει να αφορά ορισμένους επιχειρηματίες και, κυρίως, ορισμένους δημάρχους και συμβούλους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Σύμφωνα με πρόσφατα επικριτικά δημοσιεύματα-σχόλια στον τοπικό τύπο της Σύρου (Ο ΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ, 4-6-2009), τα δημοτικά συμβούλια Ποσειδωνίας και Άνω Σύρου προτίθενται ή αποφάσισαν ήδη, σπεύδοντας να εκμεταλλευτούν την, ελεγχόμενης νομιμότητας, κυβερνητική απόφαση, να παραχωρήσουν για εκμετάλλευση από ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα παραλίες σαν να ήταν παραλίες ιδιοκτησίας τους και όχι δημόσιες. Και λέμε έσπευσαν, γιατί υπήρξαν, μάλιστα, μέχρι και διαμαρτυρίες-πιέσεις, μέσω μερίδας του τοπικού τύπου που προβάλλει κυρίως τα επιχειρηματικά συμφέροντα, για την καθυστέρηση στην παραχώρηση. Δεν θα επιχειρηματολογήσουμε για το λανθασμένο τέτοιων αποφάσεων. Έχουν χυθεί χιλιάδες τόνοι μελανιού και έχουν γραφτεί (και γράφονται) εκατομμύρια σελίδων για την προστασία του περιβάλλοντος, και κατά συνέπεια, και των ακτών. Εξάλλου, τα όσα γράφτηκαν στα δύο προαναφερθέντα δελτία τύπου είναι υπεραρκετά. Ούτε, βεβαίως, μπορεί να γίνει δεκτό το ότι η παραχώρηση γίνεται για την αύξηση των εσόδων του δήμου. Μια αύξηση εσόδων που θα υποβαθμίσει και θα αλλοιώσει αιγιαλούς και παραλίες. Μια αύξηση εσόδων που δεν μπορεί να είναι πάντα άλλοθι για κάθε δυσμενή επέμβαση στο περιβάλλον. Τα έσοδα που στέρησε η κυβέρνηση από τους δήμους, με την κατάργηση του τέλους παρεπιδημούντων ή με παρακρατήσεις και καθυστερήσεις, ας τα διεκδικήσουν οι δήμοι δυναμικά και συλλογικά χωρίς πια άλλες βλάβες στο περιβάλλον. Με τέτοιες αποφάσεις δεν νομίζουμε ούτε το οικονομικό πρόβλημα των δήμων να λύνεται, ούτε το περιβάλλον των ακτών να προστατεύεται. Αντιθέτως, το μόνο σίγουρο είναι ότι έχουν ως αποτέλεσμα να ωφελούνται ιδιώτες εις βάρος ενός δημόσιου αγαθού για όλους τους πολίτες.
Αυτό, όμως, που είναι άκρως ανησυχητικό είναι το ότι προωθείται, επίσημα πλέον, από το δήμο Άνω Σύρου, ως ιδέα ή εμπράκτως, η εκμετάλλευση των βόρειων παραλιών του νησιού, από το Δελφίνι μέχρι τα Γράμματα (φέτος παραχωρούνται το Δελφίνι και το Μαρμάρι), που βρίσκονται, μάλιστα, οι περισσότερες μέσα σε προστατευόμενη περιοχή NATURA 2000. Παραλίες που είναι από τα τελευταία δείγματα του κυκλαδίτικου τοπίου στη Σύρο και που θα πρέπει να παραδοθούν άθικτες στις επόμενες γενιές. Παραλίες που ήδη τις επισκέπτονται, χειμώνα-καλοκαίρι, πολλοί πολίτες, ντόπιοι ή ξένοι, επειδή ακριβώς είναι αναξιοποίητες και παρθένες, ενώ με τις προθέσεις των τοπικών αρχόντων το μόνο σίγουρο είναι ότι η μορφή της χρήσης τους θα αλλάξει προς το δυσμενέστερο. Μήπως, όμως, με τις προθέσεις αυτές του δήμου Άνω Σύρου ανοίγεται και η όρεξη και ο δρόμος για αγριότερες επεμβάσεις σ’ αυτό το τμήμα του νησιού (διανοίξεις δρόμων, δόμηση-τσιμεντοποίηση ολόκληρων πλαγιών, «αναπτυξιακά» έργα δήθεν για το κοινό καλό του τόπου κ.τ.λ., δείγματα των οποίων έχουμε δει και σε άλλα μέρη αρμοδιότητας του δήμου Άνω Σύρου, αλλά και της υπόλοιπης Σύρου) με ό,τι αυτό, βεβαίως, συνεπάγεται για τις καταστροφικές επιπτώσεις στο περιβάλλον του διατηρημένου βόρειου τμήματος του νησιού. Οι αναπτυξιομανείς και οι αναπτυξιολάγνοι ας αφήσουν, επιτέλους, την Απάνω Μεριά της Σύρου ήσυχη και αλώβητη να πορεύεται στους αιώνες …
Κατόπιν όλων παραπάνω, καλούμε τους ευαίσθητους πολίτες να επαγρυπνούν και να καταγγέλλουν στις αρμόδιες υπηρεσίες ή οργανώσεις τις παραβάσεις της περιβαλλοντικής προστασίας αιγιαλού και παραλιών, αλλά και γενικότερα του περιβάλλοντος.
Καλούμε, τέλος, τους δήμους Ποσειδωνίας και Άνω Σύρου να σταθούν στο ύψος των κατά καιρούς διακηρύξεων τους για το περιβάλλον (και πρόσφατων, ίσως, με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος) και να ανακαλέσουν τις όποιες αποφάσεις τους περί παραχώρησης αιγιαλού και παραλιών έχουν πάρει.
ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΙΓΙΑΛΟΙ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΕΚΠΟΙΗΣΗ !
ΣΗΜΕΙΩΣΗ 1: Τα προαναφερόμενα δύο δελτία τύπου (στις 29/4/2009 και στις 5/5/2009) είναι αναρτημένα, για όποιον ενδιαφέρεται, στις ιστοσελίδες των Δ.Σ.Α. και Τ.Ε.Ε., www.dsa.gr και http://portal.tee.gr , αντίστοιχα.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ 2: Το παραπάνω κείμενο-διαμαρτυρία θα διακινείται τις επόμενες ημέρες στη Σύρο για συλλογή υπογραφών, προκειμένου να αποσταλεί στους δήμους της Σύρου, τη Νομαρχία και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
πολίτες για το δημόσιο χώρο
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου