Τρίτη, 26 Μαΐου 2009

γενικά 26/05/09

Περιφερειακό ρόλο τάζουν στην Ελλάδα οι ΗΠΑ

Η νέα αμερικανική κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες για τη διαμόρφωση μιας νέας ατζέντας στις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα, τόνισε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα, μιλώντας σε συνέδριο του Economist, στην Αθήνα. «Μεγάλες προκλήσεις που σχετίζονται με περιφερειακά θέματα που εμφάνιζαν στασιμότητα τώρα έχουν αναθερμανθεί», πρόσθεσε ο Ντάνιελ Σπέκχαρντ.
Ο Αμερικανός διπλωμάτης χαρακτήρισε "στρατηγική" τη θέση της Ελλάδας και εκτίμησε ότι θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση περιφερειακών προκλήσεων. Ανάμεσα στις προκλήσεις που ανέφερε, συμπεριλαμβάνονται η παράνομη μετανάστευση, αλλά και τα "ανοίγματα" της Δύσης προς το Ισλάμ, η μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, αλλά και η πειρατεία. Όσον αφορά στην τελευταία, εκτίμησε ότι η Ελλάδα αποτελεί πολύ σημαντικό εταίρο, καθώς διαθέτει το μεγαλύτερο εμπορικό στόλο.
Όσον αφορά στο ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια, ο Ντ. Σπέκχαρντ είπε ότι έχει μεγάλο ρόλο να διαδραματίσει, καθώς είναι από τους μεγαλύτερους επενδυτές στην περιοχή.
Κάνοντας αναφορά στα εθνικά θέματα, ανέφερε μεν ότι υπάρχει περιθώριο συνεργασίας για το Αιγαίο, το Κυπριακό και την ονομασία της ΠΓΔΜ αλλά σημείωσε όπτι θα πρέπει να είμαστε "πραγματιστές".
Ντ. Μπακογιάννη: "Πλήρης συμμόρφωση, πλήρης ένταξη"
Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, η υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τις θέσεις της Ελλάδας όσον αφορά στην εξωτερική πολιτική. Τόνισε ότι είναι υπέρ, τόσο της ένταξης της τουρκίας στην Ε.Ε. όσο και της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι και οι δύο χώρες θα συμμορφωθούν πλήρως στους απαιτόμενους όρους και προϋποθέσεις. "Στηρίζουμε την ευρωατλαντική προοπτική των γειτόνων μας με συγκεκριμένα βήματα,όπως η απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων στην Ε.Ε.", πρόσθεσε η Ντόρα Μπακογίαννη.
Αναφερόμενη στην Κύπρο, τόνισε ότι η λύση που θα προκύψει για την επανένωση του νησιού θα πρέπει να είναι μια λύση "κυπριακή".
Όσον αφορά την παγκόσμια σκηνή, τάχθηκε υπέρ της διεύρυνσης τόσο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ , λέγοντας δεν μπορούν να απουσιάζουν η Γερμανία, η Ινδία, ή η Βραζιλία, οι αναδυόμενες δυνάμεις που άλλαξαν "εν μια νυκτί" τον πλανήτη από G8 σε G20.


κοινωνικές ανισότητες-αναπροσαρμογή της εισοδηματικής και φορολογικής πολιτικής

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έδωσε τη ρότα και ο Γιάννης Παπαθανασίου προανήγγειλε από χτες την αναπροσαρμογή της εισοδηματικής και φορολογικής πολιτικής από το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2009, ούτως ώστε με το νέο έτος να γίνουν και οι επιπλέον διορθωτικές κινήσεις, για να αρχίσουν να κλείνουν οι μαύρες τρύπες στα δημόσια οικονομικά.
Μισθοί και εισοδήματα τα οποία δεν μπορούν να κρυφτούν αποτελούν και πάλι το πεδίο δράσης του οικονομικού επιτελείου, ενώ παράλληλα θα αυξηθούν οι έμμεσοι φόροι σε είδη ευρείας κατανάλωσης-και για την ακρίβεια είδη εθισμού, όπως ο καπνός, το αλκοόλ και τα καύσιμα-με στόχο να «μαζευτεί» το δημόσιο έλλειμμα. Προς το παρόν πάντως εξακολουθεί να διακοσμεί τον προεκλογικό λόγο των μονομάχων της εξουσίας η βαρβαρότητα και οι παπαγάλοι, την ώρα που οι Οικολόγοι δείχνουν απειλητικοί να αποτελέσουν τον καταλύτη των εξελίξεων, το ΚΚΕ προσπαθεί να συγκρατήσει τις δυνάμεις του και ο ΣΥΝ βυθίζεται σε ακόμα μια εσωτερική κρίση.
Η οικονομία αποτελεί το μεγάλο πρόβλημα για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Με αφορμή την οικονομική κρίση, η οποία άργησε κατά λίγους μήνες «να περάσει τα σύνορα», έχουν αναδειχθεί με τις πλέον οδυνηρές συνέπειες οι ευπάθειες της ελληνικής οικονομίας, τις οποίες η κυβέρνηση προσπαθεί να θεραπεύσει με τον παραδοσιακό αναποτελεσματικό τρόπο: τους έμμεσους φόρους και το πάγωμα των μισθών.
"Χάρτα Πρασίνου"

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Ν. Κακλαμάνης, παρουσίασε σήμερα τη "Χάρτα Πρασίνου" του Δήμου Αθηναίων, η οποία προβλέπει τσουχτερά πρόστιμα για όποιον κόβει ή αφαιρεί δέντρα! "Όποιος πληγώνει το πράσινο, θα πληρώνει", δήλωσε ο κ.Κακλαμάνης. Το μόνο που δε διευκρίνισε, ωστόσο, ήταν το αν θα πληρώνει και... ο ίδιος ο Δήμος, όταν πληγώνει - και μάλιστα βάναυσα - το πράσινο!
Εντύπωση προκαλεί ο εν λόγω "Κανονισμός Πρασίνου", ο οποίος ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, διότι προβλέπει την επιβολή προστίμων όχι μόνο σε περίπτωση κοπής ή αφαίρεσης δένδρων χωρίς άδεια, αλλά και σε περίπτωση που η κοπή έγινε μετά από χορήγηση άδειας!
Συγκεκριμένα, σε περίπτωση κοπής ή καταστροφής δένδρων , από άτομο που έχει λάβει άδεια, τα πρόστιμα διαμορφώνονται ως εξής:
Για δένδρα ηλικίας έως τριών ετών ο δικαιούχος της άδειας θα καταβάλλει στο Δήμο 90 ευρώ, για δένδρα ηλικίας τριών έως 10 ετών, 180 ευρώ και για δένδρα ηλικίας άνω των δέκα ετών, 300 ευρώ. Επιπλέον, για κοπή ή καταστροφή θάμνων ανάλογων ηλικιακών ορίων, η αποζημίωση που θα καταβάλλει ο δικαιούχος της άδειας είναι 25, 50 και 90 ευρώ αντίστοιχα. Για τη μείωση του χώρου πρασίνου ο δικαιούχος θα καταβάλλει 240 ευρώ ανά τ.μ.
Αντίστοιχα, σε περίπτωση κοπής ή καταστροφής δένδρων χωρίς προηγουμένως να έχει χορηγηθεί άδεια από το Δήμο, τα πρόστιμα είναι τα εξής:
Για δένδρα ηλικίας έως τριών ετών, καταβάλλονται 150 ευρώ, για δένδρα ηλικίας τριών έως δέκα ετών, 300 ευρώ και για δένδρα ηλικίας άνω των δέκα ετών, 500 ευρώ. Επιπλέον, για κοπή ή καταστροφή θάμνων ανάλογων ηλικιακών ορίων και χωρίς να έχει χορηγηθεί άδεια από το Δήμο, οι αποζημιώσεις που καταβάλλονται προς αυτόν είναι 40, 80 και 150 ευρώ αντίστοιχα. Η μείωση του χώρου πρασίνου (ανά τ.μ.) επιφέρει πρόστιμο 400 ευρώ.
Συγκινητική η περιβαλλοντική ευαισθησία του Δήμου Αθηναίων, ωστόσο αδιευκρίνιστο παραμένει το αν ο Δήμος θα εφαρμόσει τον ίδιο του τον κανονισμό και θα πληρώσει τα πρόστιμα που αναλογούν στα δέντρα που έχει κόψει τους τελευταίους μήνες, προκαλώντας την οργή και την αντίδραση των πολιτών.

Στη Δικαιοσύνη προσέφυγε ο Αττίκ Μοχάμαντ, οικονομικός μετανάστης, ο οποίος καταγγέλλει ότι αστυνομικός του έσκισε το Κοράνι, στην πλατεία Αγ. Νικολάου Αχαρνών, το βράδυ της περασμένης Τετάρτης.
Στη μήνυσή του στρέφεται κατά παντός υπευθύνου για εξύβριση, καθύβριση θρησκείας και φθορά ξένης ιδιοκτησίας. Υποστηρίζει ότι στις 8:45 το βράδυ, ενώ βρισκόταν στην πλατεία, τον πλησίασε ένας αστυνομικός, ο οποίος του ζήτησε τα χαρτιά του και όταν εκείνος του τα έδειξε με ένα μικρό Κοράνι που είχε μαζί του, εκείνος άρχισε να τον βρίζει, παρά την προτροπή συναδέλφου του να μην κάνει τίποτα, καθώς επρόκειτο πράγματι για το Κοράνι.
Σύμφωνα με τη μήνυση, ο αστυνομικός, αφού έσκισε το Κοράνι, το πάτησε κάτω με τα πόδια του. Ο Αττίκ Μοχάμαντ, εξηγώντας τους λόγους της μήνυσής του, τονίζει ότι είναι απαραβίαστη η ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης, καθώς και ο σεβασμός και η προστασία της αξίας κάθε ανθρώπου. Η μήνυση μελετάται από τον αρμόδιο εισαγγελέα.πηγές: enet,tvxs,zougla