Πέμπτη 2 Απριλίου 2009

Ανάπηρη πόλη


Απρόσκλητοι επισκέπτες εμφανίστηκαν ξαφνικά στην ημερίδα με θέμα:
«Αναπηρία. Πρόσβαση στη ζωή χωρίς διακρίσεις»

που διοργάνωσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης στο «Μακεδονία Παλλάς»
την Τετάρτη 1η Απριλίου 2009.

οι παρεμβαίνοντες με φυλλάδια που μοίρασαν εξήγησαν στους παρευρισκόμενους ότι:

Ανάπηρη είναι η πόλη που εμποδίζει τους ανάπηρους να ζήσουν με αξιοπρέπεια και να κινηθούνε απρόσκοπτα. Η προσπελασιμότητα και η δυνατότητα πρόσβασης όλων των πολιτών σε ζωτικούς χώρους, δομές και υπηρεσίες είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα και όχι «προνοιακή παροχή».

Ανάπηρη είναι η πόλη που διοικείται από ανθρώπους, κόμματα και φορείς που με τις πολιτικές και τις πρακτικές τους διαμορφώνουν συνθήκες ασφυξίας για τους πολίτες, μετατρέπουν την πόλη σε έναν τόπο εξόρυξης άκρατου κέρδους και εμποδίζουν τους πολίτες να κινηθούν σε ένα προσιτό, ευχάριστο και ανθρώπινο για όλους περιβάλλον.

Ανάπηροι είναι οι διοικούντες που στο όνομα του κέρδους ασελγούν μετατρέποντας κάθε διαθέσιμο κεντρικό δημόσιο χώρο σε «τραπεζοκαθίσματα» και πάρκινγκ στερώντας από πολλούς το δικαίωμα να κινηθούν ελεύθερα και να περπατήσουν ακόμα και στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Στη συνέχεια απαιτήσαμε και πετύχαμε την προβολή βίντεο για τον καθημερινό Γολγοθά της προσπέλασης που γυρίστηκε από αναπήρους σε αντιδιαστολή ενός προπαγανδιστικού βίντεο για τις ...αέναες προσπάθειες του Δήμου να κάνει τη ζωή των πολιτών με αναπηρία καθημερινό βάσανο.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΝΑΠΗΡΗ ΠΟΛΗ