Πέμπτη, 2 Απριλίου 2009

Η ελληνική οικονομία σε ύφεση εντός του 2009

Πρόβλεψη για απότομο βύθισμα της ελληνικής οικονομίας υπό του μηδενός εντός του 2009 το οποίο συνεπάγεται έκρηξη της ανεργίας και διατήρηση των υψηλών ελλειμμάτων διατυπώνει η Τράπεζα της Ελλάδος.
Σύμφωνα με πληροφορίες στην έκθεση του Διοικητή της ΤτΕ κ. Γιώργου Προβόπουλου η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα την Μεγάλη Τετάρτη 15 του μήνα θα υπάρχει αναθεώρηση επί τα χείρω για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αλλά και για την πιστωτική επέκταση.
Συγκεκριμένα από το 0,5% που ήταν η πρόβλεψη στην αμέσως προηγούμενη έκθεση της ΤτΕ (Νομισματική Πολιτική, Φεβρουάριος 2009) τώρα ο πήχης κατεβαίνει στο μηδέν και μάλιστα θα γίνεται αναφορά στο ισχυρό ενδεχόμενο να δούμε και αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης για πρώτη φορά μετά το 1,6% του 1993.
Την πιστωτική επέκταση ρυθμός αύξηση των δανείων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά - από 6% με 8%., η ΤTΕ την υπολογίζει τώρα κάτω από το 6% γεγονός που θα επηρεάσει δυσμενώς την κατανάλωση και την κτηματαγορά και θα φέρει στα πρόθυρα ασφυξίας χιλιάδες επιχειρήσεις.
Θα πρέπει να αναφερθεί πως το υπουργείο Οικονομίας στο βασικό σενάριο του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης οριοθετεί τον ρυθμό μεγέθυνσης της οικονομίας στο 1,1% και στο εναλλακτικό σενάριο στο 0,5%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαφορά της εκτίμησης του βασικού σεναρίου του υπουργείου και της νέας πρόβλεψης της Τράπεζας της Ελλάδος μεταφράζεται σε: 40.000 επιπλέον ανέργους εντός του έτους.

πηγή : imerisia.gr