Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

Βάφτισαν επιχείρηση στη Βιστωνίδα «πυρόπληκτη» για να εισπράξει κρατικές αποζημιώσεις



Τέσσερις υπουργοί επιστρατεύτηκαν για να βαφτίσουν «πυρόπληκτη» μια επιχείρηση στην ευρύτερη περιοχή της Βιστωνίδας. Τον περασμένο μήνα εκδόθηκε νέα υπουργική απόφαση για να ισχύσουν για την εν λόγω επιχείρηση που υπέστη ζημιές από αστική πυρκαγιά, τα γενναιόδωρα τιμολόγια που αφορούσαν τους πληγέντες από τις πυρκαγιές του 2007.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, η ασυνήθιστη αυτή επιχορήγηση ακούγεται ότι εξασφαλίστηκε λόγω της παρέμβασης από τοπικό βουλευτή της Ν.Δ.. Τη νέα υπουργική απόφαση εντόπισε πρόσφατα ο δικηγόρος Σωκρατης Ξινίδης, ο οποίος είναι στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στην Ξάνθη. Από τα υπάρχοντα στοιχεία αποκαλύπτονται τα εξής:

• Στις 22 Ιανουαρίου 2007 εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε χοιροτροφική μονάδα στον οικισμό Βαφαίικα του Δήμου Βιστωνίδας. Στη σχετική ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, που υπογράφεται από τον τότε διοικητή της υπηρεσίας στην Ξάνθη, αναφέρεται ότι οι εγκαταστάσεις, επιφάνειας 1.200 τετραγωνικών, είχαν κατασκευαστεί από τεχνητούς λίθους και πάνελ, ενώ η οροφή ήταν από αμιαντολαμαρίνες. Θανατώθηκαν 1.030 ζώα, καταστράφηκαν η ηλεκτρολογική εγκατάσταση, μηχανήματα, εξοπλισμός διατροφής και θέρμανσης, καθώς και το πλαστικό δάπεδο. Η καταστροφή ήταν μεγάλη και το πρόβλημα πολλαπλασιάστηκε από το γεγονός ότι η μονάδα ήταν ανασφάλιστη. Στο δελτίο Τύπου της Πυροσβεστικής σημειώνεται ότι τα αίτια της πυρκαγιάς είναι άγνωστα. Στην έκθεση που ακολούθησε, σύμφωνα με πληροφορίες, το ατυχές περιστατικό αποδίδεται σε βλάβη στο σύστημα θέρμανσης των ζώων. Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα ο επιχειρηματίας δεν δικαιούται κρατική αρωγή.

• Τον Αύγουστο του 2007 υπογράφεται κοινή απόφαση (ΦΕΚ 1737 Β' της 30ής Αυγούστου 2007) των συναρμόδιων υπουργών Γ. Αλογοσκούφη και Γ. Σουφλιά, καθώς και των υφυπουργών Αθ. Νάκου και Π. Δούκα, στην οποία εμφανίζονται πυρόπληκτα τα Βαφαίικα, παρ' όλο που το μόνο περιστατικό αφορά τη συγκεκριμένη επιχείρηση. «Από το βιβλίο συμβάντων, στις 22 Ιανουαρίου δεν είχαμε άλλη πυρκαγιά στην περιοχή», δήλωσε στην Ελευθεροτυπία ο κ. Ξυνίδης, γεγονός που πιστοποιείται και από την Πυροσβεστική. Ωστόσο, η απόφαση αυτή καθορίζει ότι οι πληγέντες θα έχουν πιστωτικές διευκολύνσεις και βοηθήματα που είχαν εφαρμοστεί για τους σεισμόπληκτους του 1981.

• Η απόφαση βασίστηκε στο υπ' αριθμόν 6774/4.4.2007 έγγραφο του Δήμου Βιστωνίδας. Στον τοπικό Τύπο ο κ. Ζλάτκας έχει δηλώσει ότι ο δήμος απλώς μεσολάβησε για αίτημα δημότη που καταστράφηκε ολοσχερώς η επιχείρησή του και τον βοήθησε για τη συγκέντρωση των εγγράφων που κατατέθηκαν στο υπουργείο για να αποζημιωθεί, αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας.

• Αρμόδια για την αποκατάσταση των ζημιών είναι η Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Βορείου Ελλάδος (ΥΑΣΒΕ). Το ύψος της δωρεάν κρατικής αρωγής ορίζεται σε 25.000 ευρώ, που θα βαρύνει το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ενώ άλλα 25.000 ευρώ προβλέπονται για την επιδότηση του επιτοκίου για την εξυπηρέτηση του προβλεπόμενου για σεισμοπλήκτους δανείου.

• Το Φεβρουάριο του 2009, αυτή τη φορά με απόφαση του κ. Σουφλιά, για τις επισκευές των πυρόπληκτων κτιρίων της συγκεκριμένης περίπτωσης λαμβάνονται υπόψη τα πολύ πιο γενναιόδωρα τιμολόγια που εφαρμόζονται για τους πυροπλήκτους του Αυγούστου του 2007.