Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή σχετικά με το θόλο του κολυμβητηρίου Eρμουπολής


Ερώτηση Γρηγόρη Ψαριανού προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης - Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων - Πολιτισμού και Τουρισμού σχετικά με το θόλο του κολυμβητηρίου Ερμούπολης.

Ο Δήμος Ερμούπολης, στο πλαίσιο του Μέτρου 7 “Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις αστικής ανάπτυξης” του Γ΄Κ.Π.Σ. 2000-2006, και με συγχρηματοδότηση κοινοτικών και εθνικών πόρων, προχώρησε στην προμήθεια και εγκατάσταση “συναρμολογούμενου θόλου” στο ανοιχτό κολυμβητήριο της πόλης.Η στέγαση του κολυμβητηρίου υπήρξε πάγιο αίτημα όλων των ενασχολούμενων με τον υγρό στίβο (να σημειωθεί ότι στο νησί δραστηριοποιούνται δύο Ναυτικοί Όμιλοι ενώ η τοπική ομάδα του πόλο αγωνίζεται στην Α2 κατηγορία), καθώς, εξασφαλίζοντας ομαλές συνθήκες προπόνησης, καθιστά πιο προσιτή τη χρήση του κατά τους χειμερινούς μήνες και μπορεί να συντελέσει στην ανάπτυξη των αθλημάτων πισίνας.

Το εν λόγω έργο κόστισε περίπου 400.000 ευρώ και εγκαταστάθηκε στις 7 Φεβρουαρίου του 2009, ενώ το Πρωτόκολλο Οριστικής Παραλαβής, στο οποίο αναφέρεται ότι “όλο το περιγραφόμενο σύστημα μαζί με τις απαραίτητες κατασκευές για την πλήρη και ασφαλή λειτουργία του παραδόθηκαν από τον ανάδοχο και εγκαταστάθηκαν σε πλήρη λειτουργία στο χώρο του κολυμβητηρίου”, είχε υπογραφεί στις 19 Δεκεμβρίου 2008. Την επόμενη μέρα της τοποθέτησής του, λόγω ισχυρών νοτίων ανέμων, σκίστηκε ο μουσαμάς και προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές, που οδήγησαν στην προσωρινή απομάκρυνση του.

Εγκαταστάθηκε εκ νέου επισκευασμένος και αποσύρθηκε τους θερινούς μήνες.

Η συγκεκριμένη κατασκευή τοποθετήθηκε χωρίς οικοδομική άδεια, διότι ο δήμος ισχυρίζεται ότι αυτή δεν απαιτείται. Μετά από καταγγελίες, το ζήτημα απασχόλησε την πολεοδομία της Σύρου, η οποία, δηλώνοντας αδυναμία να γνωμοδοτήσει, παρέπεμψε το θέμα στην αρμόδια διεύθυνση ΠΕ.ΧΩ. της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Η Περιφέρεια, με το αριθ. 20336/12852/4-8-2009 έγγραφό της, γνωμοδότησε απλώς υπέρ της υποχρέωσης έκδοσης οικοδομικής άδειας, ενώ παρέπεμψε και εκείνη με τη σειρά της το θέμα στο τότε ΥΠΕΧΩΔΕ από το οποίο εκκρεμεί ακόμη η απάντηση.

Μετά τα παραπάνω,
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
Απαιτείται εντέλει έκδοση οικοδομικής άδειας για την εγκατάσταση του θόλου στο κολυμβητήριο της Σύρου, και αν ναι, πώς οι αρμόδιες υπηρεσίες του νησιού επέτρεψαν την εγκατάστασή του;
Η εγκατάσταση του θόλου συνοδεύεται από σχετική στατική μελέτη, από τα απαιτούμενα πιστοποιητικά πυρασφάλειας καθώς και από βεβαιώσεις τήρησης των σχετικών υγειονομικών διατάξεων, ώστε να διασφαλίζεται η πρώτιστη προϋπόθεση λειτουργίας του, που είναι η ασφάλεια των πολιτών που αθλούνται στο συγκεκριμένο κολυμβητήριο;

Ο ερωτών βουλευτής
Γρηγόρης Ψαριανός

πηγή,πληροφορίες:syrostoday.gr