Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2010

Μαριχουάνα για ιατρική χρήση στο ηλεκτρονικό εμπόριο


Οι εκτιμήσεις αναφέρονται σε μια αναπτυσσόμενη αγορά που συναρτάται, ωστόσο, με τη θέσπιση σχετικής νομοθεσίας.

Δεν είναι λίγοι όσοι ισχυρίζονται ότι το εμπόριο μαριχουάνας για ιατρική χρήση βρίσκεται σε θέση για τη δημιουργία του «δικού του» Αmazon.com. Οι αριθμοί μάλιστα φαίνονται ενθαρρυντικοί για μια τέτοια προοπτική. Στην Καλιφόρνια, με τους νόμους για τη φαρμακευτική μαριχουάνα να γίνονται ολοένα και πιο φιλελεύθεροι, ο σχετικός τζίρος ανέρχεται στα 14 δισ. δολάρια ετησίως.....Γεγονός που συνοδεύεται με νέες προκλήσεις για όσους θέλουν να εμπλακούν στο εμπόριο μαριχουάνας. Φόροι, τιμολόγια, γραμμές παραγωγής και συμμόρφωση με ρυθμιστικά πλαίσια είναι μερικές μόνο από τις νέες διαστάσεις που θα αποκτήσει, όπως δείχνουν τα πράγματα, εμπορία μαριχουάνας για ιατρική χρήση.

Η Plain View Systems, μια εταιρεία που μετρά 4 μήνες ζωής, στοχεύει στο να δημιουργήσει ένα άρτια δομημένο δίκτυο διαχείρισης για το συγκεκριμένο προϊόν. Λειτουργώντας ως μεσάζων μεταξύ αδειοδοτημένων παρόχων μαριχουάνας και των ασθενών-πελατών τους η εταιρεία αναλαμβάνει να κρατά αρχείο παραγγελιών, τιμολογίων καθώς και να συντάσσει εκθέσεις για την πορεία των πωλήσεων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ατόμου που χρησιμοποιεί τις διαδικτυακές υπηρεσίες της Plain View Systems είναι ο 23χρονος Έβαν ο οποίος πουλάει κάνναβη για ιατρική χρήση σε δημόσια κλινική από τα 18 του, όταν και νομικά πλέον ήταν σε θέση να κάνει κάτι τέτοιο. «Είμαι ένας ‘μικρός’ καλλιεργητής», λέει χαρακτηριστικά ο Έβαν. «Όταν υπάρχει περίσσευμα, το πουλάω σε κλινική από 2.000 έως 4.000 δολάρια».

Ακόμη και η λέξη «πουλάω» είναι νομικά μη αποδεκτή για τη συναλλαγή με τη δημόσια κλινική. «Σε ‘αποζημιώνουν’ για το χρόνο σου», εξηγεί ο Έβαν. «Έτσι θέλουν να το ονομάζεις».

Αυτή η σημασιολογική προσέγγιση είναι ενδεικτική για το πώς προσεγγίζει η Καλιφόρνια την αμφιλεγόμενη νομιμοποίηση της μαριχουάνας. Ήδη οι τοπικές αρχές έχουν βγάλει από το συρτάρι τους πληθώρα ρυθμίσεων με τις οποίες συγκεκριμενοποιούν πώς και σε τι ποσότητες κάθε μεμονωμένος έμπορος μπορεί να καλιεργήσει, να μεταφέρει και να πουλήσει.

Ο επικεφαλής της Plain View Systems πάντως εμφανίζεται αισιόδοξος για το μέλλον.
«Μόνο στην πολιτεία της Καλιφόρνια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς μου, η αγορά της φαρμακευτικής κάναβης αποτιμάται σε 200 εκατομμύρια δολάρια. Όσο αυτή η αγορά αναπτύσσεται, εμείς θα θέλουμε ένα μικρό μερίδιό της».

Ωστόσο, μέχρι να ξεκαθαρίσει εντελώς το τοπίο σχετικά με τις νομικές ρυθμίσεις, οι αντιδράσεις καλά
κρατούν. Αρκετές δημόσιες κλινικές δεν έχουν απαντήσει στην Plain View διότι δεν θέλουν να ρισκάρουν με νομικά κωλύματα ή «αρνητική» δημοσιότητα.

πηγή,πληροφορίες:CNN Money