Τετάρτη, 13 Μαΐου 2009

Βατοπέδι - ΟΚΑΝΑ - θεϊκή βοήθεια

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα 72 Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ.

Οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης θα πραγματοποιήσουν πορεία από τα Προπύλαια προς τη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου στις 10.00. Βασικό αίτημα των εργαζόμενων αποτελεί η άμεση καταβολή των από κοινού χρεών του υπουργείου Υγείας και ΟΚΑΝΑ που αγγίζουν πλέον τα 13 εκατομμύρια ευρώ καθώς και την αλλαγή του νομικού τους πλαισίου.
Επιπλέον, οι εργαζόμενοι απαιτούν την άμεση δρομολόγηση της ικανοποίησης των πάγιων θεσμικών τους αιτημάτων και την άμεση ανατροπή της κατάστασης παντελούς έλλειψης εκπαίδευσης των επιστημονικών και διοικητικών στελεχών των Κέντρων Πρόληψης.
Η διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων επισημαίνει ότι τα περισσότερα Κέντρα Πρόληψης συνεχίζουν να έχουν ακάλυπτες ασφαλιστικές εισφορές για περισσότερο από ενάμιση χρόνο. Επίσης, υφίστανται αγωγές εξώσεων από τις εγκαταστάσεις τους, ενώ το προσωπικό τους έχει να πληρωθεί από τον περασμένο Μάρτιο.
Το υπουργείο Υγείας είχε εξασφαλίσει έκτακτη χρηματοδότηση 3,4 εκατομμυρίων για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών τους. Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, το υπουργείο Οικονομίας καθυστερεί να εγκρίνει το ποσό με την αιτιολογία ότι δεν προβλέπεται έκτακτη επιχορήγηση.
Ασυνεπής προς τις οικονομικές της υποχρεώσεις είναι και η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων, η οποία έπρεπε να έχει εκταμιεύσει μέρος της χρηματοδότησης των Κέντρων από τον περασμένο μήνα.
«Έπειτα από κινητοποιήσεις διαρκείας, που πυροδότησαν επίσημες πιέσεις εντός Κοινοβουλίου αλλά και σε επίπεδο φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το υπουργείο Υγείας στράφηκε επισήμως στο υπουργείο Οικονομικών. Με αυτό ζητά την εκταμίευση ποσού ύψους 3.400.000 ευρώ για την κάλυψη μέρους των οφειλών του ΟΚΑΝΑ προς τα Κ.Π. Το υπουργείο καθυστερεί να εγκρίνει το ποσό, με την αιτιολογία πως έκτακτη επιχορήγηση δεν προβλέπεται, εφόσον υπάρχουν ακόμη ποσά δεσμευμένα από το σχετικό με τα Κέντρα Πρόληψης κωδικό επιχορήγησης του ΟΚΑΝΑ για το έτος 2009 καθώς και ότι υπάρχουν και άλλοι «κωδικοί» στο υπουργείο Υγείας από όπου θα μπορούσαν να αντληθούν ποσά.
«(…)Είναι προφανές, ότι με βάση όλο αυτό το σκηνικό, τα Κέντρα Πρόληψης δεν χρηματοδοτούνται από πουθενά. Αυτή φαίνεται να είναι και η θέληση της κυβέρνησης, παρά το «μπαλάκι» που μας παίζουν» τονίζουν χαρακτηριστικά οι εργαζόμενοι."θεϊκή βοήθεια" για τις πανελλήνιες


Άλλο ένα φτηνό κόλπο για να τραβήξουν πελάτες έχουν βρει οι ρασοφόροι - προφασιζόμενοι πως θα προσευχηθούν “για την επιτυχία στις εξετάσεις” καλούν τους μαθητές να περάσουν από το μαγαζί τους για να “καταθέσουν” τον οβολών τους για την θεϊκή βοήθεια που θα έχουν.
Δηλαδή σου λένε έλα όλο το βράδυ από το μαγαζί μας για να σε βοηθήσει ο πανίσχυρος αρχηγός μας
Αν είναι έτσι τότε να μην διαβάσει κανείς απλά να πάει στην αγρυπνία και μετά έχει περάσει στο πανεπιστήμιο της επιλογής του.
Διαδικασίες κλεισίματος της υπόθεσης Βατοπεδίου δρομολογούν η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου και η Μονή.
Τον Μάρτιο, προχώρησαν στην σύνταξη σχεδίου συμβολαίου για "αναστροφή" των συμβάσεων ανταλλαγής τμημάτων της Βιστωνίδας,
με ακίνητα του δημοσίου.
Το σχέδιο κοινοποιήθηκε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.
Οι εισηγητές που ορίσθηκαν για την υπόθεση απέφυγαν να αποφανθούν για την νομιμότητα των προωθούμενων πράξεων και παρέπεμψαν το θέμα στην Ολομέλεια.
Έγκυροι νομικοί κύκλοι κάνουν λόγο για διάτρητη διαδικασία, που αναγνωρίζει δικαιώματα κυριότητας
της Μονής στην Βιστωνίδα,παρά το γεγονός ότι:
Εκκρεμεί δικαστική απόφαση για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης και,
Με απόφαση του τέως υπουργού Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη, ανακλήθηκαν προγενέστερες αποφάσεις που αναγνώριζαν
δικαιώματα της Μονής, επί της Βιστωνίδας.
Τονίζουν επίσης, ότι, με το προωθούμενο σχέδιο συμβολαίου, η Μονή αποκτά τεκμήρια κυριότητας επί της Βιστωνίδας.
Μπορεί έτσι να το καταθέσει στο Υποθηκοφυλακείο, αποκτώντας ένα σημαντικό "όπλο" σε όποιες μελλοντικές διεκδικήσεις της επί της λίμνης.
πηγές: apneagr,tvxs