Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

Διάβημα του ΥΠΕΞ για το «Αρίων»


Την απελευθέρωση του - υπό ελληνικής σημαίας - σκάφους «Αρίων», του πληρώματος και των επιβατών ζητά με διάβημα από τις ισραηλινές αρχές το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Το ΥΠΕΞ σημειώνει ότι στο σκάφος δεν επέβαιναν Έλληνες πολίτες.

Το πλοίο «Αρίων», που κατευθυνόταν προς τη Γάζα, μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια, δέχθηκε ισραηλινή επίθεση περίπου στις 15:30. Το πλοίο κατευθύνθηκε με τη συνοδεία του ισραηλινού ναυτικού στο λιμάνι του Ασντόντ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, το πλήρωμα και οι επιβάτες του σκάφους θα παραδοθούν στις λιμενικές αρχές και η ανθρωπιστική βοήθεια που μετέφερε θα φτάσει οδικώς στη Λωρίδα της Γάζας, αφού περάσει πρώτα από ενδελεχή έλεγχο.

Οι Ισραηλινοί αναφέρουν ότι το «Αρίων» προειδοποιήθηκε δια του ασυρμάτου να μην επιχειρήσει το σπάσιμο του ναυτικού αποκλεισμού της Γάζας και όταν το πλήρωμά του αγνόησε την εντολή, πλευρίστηκε από σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού, προσθέτοντας ότι η επιχείρηση κατάληψής του ολοκληρώθηκε χωρίς να πέσουν πυροβολισμοί.

Το «Αρίων», που είχε χτυπηθεί από το Ισραήλ σε αντίστοιχη αποστολή στις 15 Ιανουαρίου, μετέφερε 21 άτομα, σε μία διεθνή ανθρωπιστική αποστολή προς τη Γάζα. Ανάμεσά τους και η Αμερικανίδα βουλευτής, Σ. ΜακΚίνυ αλλά και η βραβευμένη με Νομπέλ Ειρήνης, Μ. Μαγκουάιρ. Το πλοίο ξεκίνησε χθες το πρωί από την Κύπρο κατευθυνόμενο προς τη Γάζα και τα ξημερώματα δέχτηκε παρενοχλήσεις από το ισραηλινό ναυτικό.

Σήμερα το μεσημέρι δέχτηκε εκ νέου επίθεση, περίπου 20 μίλια έξω από τη Γάζα. Το πλοίο ταξιδεύει με ελληνική σημαία ενώ έχουν ήδη ενημερωθεί τα υπουργεία Εμπορικής Ναυτιλίας και Εξωτερικών.

Σημειώνεται ότι η επίθεση έγινε όταν το πλοίο βρισκόταν σε διεθνή χωρικά ύδατα. Ο «Αρίων» μετέφερε τρεις τόνους ιατρικού εξοπλισμού, οικοδομικά υλικά και ηλεκτρικά καλώδια, ενώ στην αποστολή συμμετείχαν διεθνούς φήμης προσωπικότητες.

O εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, απαντώντας σε σχετική δημοσιογραφική ερώτηση, δήλωσε:

«Όπως έχουμε πει και στο παρελθόν κάθε νόμιμη δραστηριότητα μη κυβερνητικών οργανώσεων πρέπει να είναι ελεύθερη. Ταυτόχρονα είχαμε ενημερώσει εγκαίρως για τους σοβαρούς κινδύνους ασφαλείας που ενέχει η σχεδιαζόμενη προσπάθεια διέλευσης από τη θαλάσσια κλειστή στρατιωτική ζώνη που έχει καθορίσει το Ισραήλ στα ανοιχτά της Γάζας.

Μόλις πληροφορηθήκαμε τη σύλληψη του ελληνικής σημαίας σκάφους «Αρίων», στο οποίο δεν επιβαίνουν Έλληνες πολίτες, προβήκαμε σε διάβημα προς την ισραηλινή πλευρά με το οποίο ζητάμε την άμεση απελευθέρωση του σκάφους, του πληρώματος και των επιβατών.

Το Υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά το θέμα προβαίνοντας σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες».


πηγή: tvxs.gr