Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009

Μαύρη τρύπα 500.000 ευρώ σε ταμείο τηs αστυνομίαs!



Οικονομικό σκάνδαλο αποκαλύφτηκε σε αστυνομική υπηρεσία της Κοζάνης. Συναγερμός στο αρχηγείο της ΕΛΑΣ, η οποία ζητά από όλους τους διαχειριστές να αναφέρουν εντός 48ώρου την κατάσταση που επικρατεί στην παγία τους και τι εκκρεμότητες υπάρχουν.


Όνομα: 02.jpg Εμφανίσεις: 2 Μέγεθος: 3,7 KB

Οικονομικό σκάνδαλο με “τρύπα” που μπορεί να φτάνει και τα 500.000 ευρώ, όπως ανέφεραν οι πρώτες εκτιμήσεις, αποκαλύφτηκε σε αστυνομική υπηρεσία της Κοζάνης. Αξιωματικός, που ήταν διαχειριστής σε κεντρική υπηρεσία, φέρεται να είχε από το 1992 μεγάλο έλλειμμα στα ταμεία του, από ποσά που έπρεπε να διανεμηθούν σε αστυνομικές διευθύνσεις, αλλά δεν τους στάλθηκαν ποτέ.

Ο συγκεκριμένος αστυνομικός έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα, ενώ, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της “Μ”, το τελευταίο τετραήμερο αξιωματικός από τη διεύθυνση χρηματικού του αρχηγείου της ΕΛΑΣ έχει κάνει φύλλο φτερό όλα τα οικονομικά αρχεία της συγκεκριμένης υπηρεσίας, η οποία καλύπτει όλες τις αστυνομικές διευθύνσεις της Δυτικής Μακεδονίας.

Η υπόθεση αποκαλύφτηκε την περασμένη εβδομάδα και δεν είναι διόλου τυχαίο που, μετά το “κανόνι” που έσκασε στη συγκεκριμένη υπηρεσία, κινητοποιήθηκαν όλοι οι μηχανισμοί του αρχηγείου. Μάλιστα, μετά την αποκάλυψη του ανοίγματος, το... μέγεθος του οποίου ακόμη δεν μπορεί να υπολογιστεί, εκδόθηκε ειδική εγκύκλιος για όλες τις υπηρεσίες διαχείρισης της ΕΛΑΣ, προκειμένου να δοθούν αναλυτικά στοιχεία για τις κινήσεις τους.

Παρότι η έρευνα βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, όπως επιβεβαίωναν στη “Μ” ανώτεροι αξιωματικοί, τα πρώτα συμπεράσματα ανέφεραν πως στο συγκεκριμένο ταμείο συγκεντρώνονταν ποσά για ανάγκες διαφόρων υπηρεσιών της Δυτικής Μακεδονίας, που όμως δεν αποδίδονταν ολόκληρα, αλλά χορηγούνταν μόνο προκαταβολές. Τα ποσά δίνονταν από τις κεντρικές οικονομικές υπηρεσίες του αρχηγείου της αστυνομίας, ωστόσο αξιωματικοί επέκριναν την ανυπαρξία των ελέγχων για την κατάληξη των χρημάτων όλα αυτά τα χρόνια. “Δεν μπορεί να μην αποδίδονται χρήματα από το 1992 και να μην έχουν γίνει έλεγχοι”, τόνιζαν χαρακτηριστικά.

Διερευνάται ακόμη το ενδεχόμενο το υπηρεσιακό ταμείο όλα αυτά τα χρόνια να εμφανιζόταν “καθαρό” στις κεντρικές υπηρεσίες με πλαστά πιστοποιητικά. Πάντως, θεωρείται βέβαιο πως διαχειριστές από αστυνομικές διευθύνσεις ήταν αυτοί που άρχισαν να διαμαρτύρονται, επειδή κόβονταν κονδύλια που έπρεπε να εισπραχθούν για υπηρεσιακές ανάγκες. Από την ηγεσία της ΕΛΑΣ δεν ανακοινώθηκε απολύτως τίποτε για το περιστατικό, έγκυρες πηγές όμως ανέφεραν ότι οι διαμαρτυρίες για τέτοιες “περικοπές” κονδυλίων έφτασαν στα κεντρικά γραφεία των οικονομικών υπηρεσιών της αστυνομίας, οι οποίες τότε κινητοποιήθηκαν.

Το συγκεκριμένο ταμείο, όπως και όλες οι διαχειριστικές υπηρεσίες αστυνομικών διευθύνσεων, διαχειρίζεται την παγία εντολή, δηλαδή συγκεκριμένο ποσό που προορίζεται για τις υπηρεσιακές ανάγκες. Το ποσό αυτό αναπληρώνεται από κονδύλια του αρχηγείου, αφού οι διάφορες χορηγήσεις δικαιολογούνται με εντάλματα. Αυτές τις ημέρες, ο ελεγκτής της διεύθυνσης χρηματικού διερευνά με ποιο τρόπο καλύπτονταν οι συγκεκριμένες “τρύπες”.

Επείγουσα εγκύκλιος του αρχηγείου της ΕΛΑΣ

Οι οικονομικές υπηρεσίες του αρχηγείου της ΕΛΑΣ τέθηκαν σε συναγερμό μετά την αποκάλυψη της “τρύπας” των 500.000 ευρώ. Διαταγή της διεύθυνσης χρηματικού που απευθύνεται προς όλες τις διαχειριστές υπηρεσίες, με ημερομηνία 7 Ιουλίου 2009, ζητά από όλους τους διαχειριστές να αναφέρουν εντός 48ωρου την κατάσταση που επικρατεί στην παγία τους και τι εκκρεμότητες υπάρχουν.

Η διαταγή έχει τρεις κατευθύνσεις. “Να μας ενημερώσετε πόσα παραστατικά από οριστικά έξοδα και δαπάνες εκκρεμούν ανεντελματοποίητα, πόσα νόμιμα παραστατικά προκαταβολών έχετε χορηγήσει και τι χρηματικό υπόλοιπο έχετε στα χρηματοκιβώτιά σας”, αναφέρεται ακριβώς στο σχετικό έγγραφο.

Είναι φανερό πως η υπόθεση της Κοζάνης έχει προκαλέσει αντιδράσεις στα κεντρικά επιτελεία και ζητείται γενικότερος οικονομικός έλεγχος σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες της χώρας. Η κίνηση της επείγουσας διαταγής ερμηνεύτηκε ως προσπάθεια διαπίστωσης και άλλων κενών που ενδεχομένως να έχουν δημιουργηθεί σε παρόμοιες ταμειακές υπηρεσίες της ΕΛΑΣ, αλλά δεν διαπιστώθηκαν λόγω έλλειψης ελέγχων. Άλλωστε και στο παρελθόν έχουν διαπιστωθεί από αιφνιδιαστικούς ελέγχους παρόμοια ανοίγματα και αρκετοί αστυνομικοί βρέθηκαν εκτός σώματος, ανεξαρτήτως αν επέστρεψαν τα χρήματα που έχασαν.

Στο πλαίσιο της έρευνας δεν αποκλείεται να ζητηθούν εξηγήσεις και από ανώτερους αξιωματικούς που έχουν υπηρετήσει επικεφαλής στις συγκεκριμένες υπηρεσίες, οι οποίοι εκ των καθηκόντων τους έπρεπε να επιβλέπουν την πορεία των κονδυλίων της παγίας.


Κλεφτηs-κλεφτηs! Γρήγορα να πάρει καποιοs την αστυνομία!


Πηγη: greece-salonika / του Κ.Καντουρη εφημεριδα Μακεδονια