Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2009

η έρευνα σε κρίση

3 μέτωπα....
1.
Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (Σ.Ε.Α.Β./HEAL-Link) σας πληροφορεί ότι, παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις του Υπουργείου, δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες χρηματοδότησης της οριζόντιας δράσης των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών συμπεριλαμβανομένων των συνδρομών στα ηλεκτρονικά περιοδικά για την τριετία 2009-2011. Αποτέλεσμα του γεγονότος αυτού είναι η διακοπή της πρόσβασης των Ελληνικών Α.Ε.Ι. (Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι.) και Ερευνητικών Ιδρυμάτων της χώρας σε περισσότερους από 9.000 τίτλους επιστημονικών ηλεκτρονικών περιοδικών.

Οι συνέπειες της διακοπής της πρόσβασης των ελληνικών ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων στα ηλεκτρονικά περιοδικά, ύστερα από 10 χρόνια αδιάλειπτης παροχής της υπηρεσίας αυτής, θα είναι ολέθριες για την υποστήριξη της έρευνας και της εκπαίδευσης στη χώρα μας, σε μια εποχή κατά την οποία η καινοτομία και η πρόσβαση στην πληροφορία αποτελούν βασική προϋπόθεση για την πρόοδο μιας χώρας.

Ο ΣΕΑΒ συγκεντρώνει υπογραφές για άσκηση επιπλέον πίεσης προς το Υπουργείο, ώστε να ολοκληρωθούν το ταχύτερο οι διαδικασίες χρηματοδότησης.

Ζητάμε:

Άμεση εξασφάλιση της χρηματοδότησης και υπογραφή των συμβάσεων.

http://physlib1.physics.auth.gr/
2.
Aγαπητοί συνάδελφοι,
Η έρευνα περνάει δύσκολες ώρες μετά από την αιφνιδιαστική απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης να βάλει σε τάξη τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Στην απόφαση αυτή (Δελτίο Τύπου Υπ.Αν., 3/6/09), μαζί με τις λαϊκές αγορές, τα γουναράδικα κ.ά. περιλαμβάνονται και όλα τα εποπτευόμενα από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας ερευνητικά ιδρύματα, κατά κύριο λόγο του λεκανοπεδίου Αττικής. Οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις ερευνητικών ιδρυμάτων, που επιβάλλονται με την απόφαση αυτή, δεν λαμβάνουν καθόλου υπόψη την εισήγηση του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ) η οποία βασίζεται στις σχετικές επίσημες αξιολογήσεις των ιδρυμάτων. Έτσι προάγονται τα μονοθεματικά ερευνητικά κέντρα εις βάρος των διεπιστημονικών που προτείνει το ΕΣΕΤ αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το πρόσχημα της συρρίκνωσης δαπανών με τη μείωση του αριθμού των Δ.Σ. είναι ανακριβές αφού όλα τα Δ.Σ. των Ε.Ι. είναι άμισθα.
Η απόφαση του Υπ.Αν. στηρίζεται αποκλειστικά στην κοινή επωνυμία των Ινστιτούτων και ταυτίζει αυθαίρετα διαφορετικά επιστημονικά αντικείμενα. Η απόφαση αυτή δεν συνοδεύεται από κανένα χρονοδιάγραμμα και δεν βασίζεται σε καμία υλικοτεχνική μελέτη. Η μεταφορά, για παράδειγμα, των 120 βιολόγων του Δημόκριτου και των 30 βιολόγων του ΕΙΕ στο Φλέμινγκ προϋποθέτει την κατασκευή νέου κτιρίου, μιας που το Φλέμινγκ έχει ιδιαίτερα ολιγάριθμο προσωπικό και δεν έχει χώρους να στεγάσει τους νεοφερμένους. Αναρωτιέται κανείς γιατί να μην προταθεί το αντίστροφο, αποφεύγοντας έτσι το κόστος και τους κινδύνους μεταφοράς εξαιρετικά ευαίσθητων εργαστηρίων. Το ίδιο ισχύει και για τη συγχώνευση του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης / ΕΙΕ με το νεο-ιδρυθέν (και άρα όχι ακόμη αξιολογηθέν) και ιδιαίτερα ολιγομελές κέντρο «Αθηνά» που στεγάζεται στο Μαρούσι. Το Υπ.Αν. αντί να υποστηρίζει την έρευνα τη συρρικνώνει, σαν να επρόκειτο για μια προβληματική επιχείρηση.
Κεντρικός και ανομολόγητος στόχος του Υπ.Αν. είναι τελικά η εκκένωση του κτιρίου του ΕΙΕ, με σοβαρές συνέπειες στη διεξαγωγή της έρευνας και στην υλοποίηση των ερευνητικών προγραμμάτων τα οποία αυτή τη στιγμή διαχειρίζονται δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Όσο για τα τρία ανθρωπιστικά Ινστιτούτα του ΕΙΕ, τα οποία πρόκειται να συγχωνευθούν με κάποια από τα Ινστιτούτα του ΕΚΚΕ, ψιθυρίζεται ότι θα μεταφερθούν και αυτά σε άλλο χώρο.

Στις αυθαίρετες ενέργειες του Υπ.Αν. αντιστεκόμαστε οι διοικήσεις και οι εργαζόμενοι στα θιγόμενα ερευνητικά ιδρύματα. Μπορείτε να δείτε τα Δελτία Τύπου των ερευνητικών ιδρυμάτων και του Υπ.Αν., τη σχετική αρθρογραφία καθώς και την εισήγηση του ΕΣΕΤ στη σελίδα:

http://www.eie.gr/petition-gr.html .

Στην ίδια σελίδα μπορείτε να συμβάλετε στη συγκέντρωση υπογραφών για την υποστήριξη του ΕΙΕ.

Σας ευχαριστούμε.

3.
Συλλογή υπογραφών για να μην καταργηθεί το μοναδικό Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) . Μπορείτε να υπογράψετε το σχετικό κείμενο διαμαρτυρίας εδώ

: http://www2.ekke.gr/signatures.php