Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

Στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών ετοιμάζει η ΕΛ.ΑΣ. στον Ασπρόπυργο


Επιχείρηση σκούπα για παράνομους μετανάστες και τοξικομανείς ετοιμάζει η Ελληνική Αστυνομία για την επομένη των ευρωεκλογών, σύμφωνα με το σημερινό φύλλο της εφημερίδας «Τα Νέα». Η ΕΛ.ΑΣ. σκοπεύει να μετατρέψει την πρώην βάση του ΝΑΤΟ στον Ασπρόπυργο σε «κέντρο υποδοχής» για 2.000 μετανάστες που «χαλάνε» την εικόνα του κέντρου της Αθήνας.

Πρόκειται για σαρωτική επιχείρηση που θα έχει ως στόχο να απομακρύνει όλους τους πρόσφυγες από το τρίγωνο Πλατεία Ομονοίας- Πλατεία Καραϊσκάκη- Πλατεία Θεάτρου. «Στόχος είναι το κέντρο της Αθήνας να ξαναγίνει προσβάσιμο στους πολίτες και να υπάρχει αίσθημα ασφάλειας σε όσους ζουν ή κινούνται σε αυτό», δηλώνουν στην εφημερίδα κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα πάντα, στην τελική ευθεία μπαίνει και το ζήτημα δημιουργίας ενός στρατοπέδου - γκέτο στον Ασπρόπυργο Αττικής, όπου η αστυνομία σκοπεύει να μεταφέρει εκατοντάδες παράνομους μετανάστες που μέχρι σήμερα βρίσκουν καταφύγιο στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ. ΑΣ. προκύπτει πως στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Αλλοδαπών και των αρμόδιων τμημάτων βρίσκονται περισσότεροι από 1.400 παράνομοι μετανάστες, αριθμός ήδη κατά πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που μπορούν να φιλοξενήσουν. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι συλληφθέντες, ύστερα από παραμονή 3 μηνών στα κρατητήρια, επιστρέφουν στους δρόμους καθώς παραμένει πολύ μικρός ο αριθμός μεταναστών που απελαύνονται, αναφέρουν τα «Νέα».

Το στρατόπεδο- γκέτο πρόκειται να δημιουργηθεί στην πρώην στρατιωτική βάση του ΝΑΤΟ στον Ασπρόπυργο, που παραμένει εγκαταλελειμμένη για περισσότερο από μια δεκαετία. Το υπουργείο Εσωτερικών βρίσκεται στις διαδικασίες με την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου προκειμένου να περιέλθει στην κυριότητά του η έκταση των 100 στρεμμάτων. Στο χώρο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, θα μπορέσουν να εγκατασταθούν περίπου 2.000 άτομα.

Τον ίδιο χώρο εμφανίζεται να διεκδικεί όμως και το υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου να κατασκευαστούν οι νέες δικαστικές φυλακές. Η πρώην στρατιωτική βάση είχε αρχικά παραχωρηθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να «κρύψει» τοξικομανείς, άστεγους και άλλους ανεπιθύμητους για την Αθήνα των Ολυμπιακών Αγώνων. Λόγω αντιδράσεων όμως το σχέδιο δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ και οι κατασκευές έμειναν ημιτελείς.

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης Χρήστος Μαρκογιαννάκης έχει εξαγγείλει τη μεταφορά των εγκαταστάσεων του ΟΚΑΝΑ από την Πλατεία Θεάτρου, ενώ το πρόγραμμα χορήγησης μεθαδόνης για τα άτομα που εξυπηρετούνται από τον συγκεκριμένο σταθμό θα μεταφερθεί στα νοσοκομεία Σωτηρία και Γεννηματά. Με αυτή τη μεταφορά, οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. υπολογίζουν πως περί τα 500-600 άτομα που κάνουν χρήση ναρκωτικών στην περιοχή του κέντρου, θα αναγκαστούν να την εγκαταλείψουν.

Σύμφωνα με τα «Νέα», πρόθεση της ΕΛ. ΑΣ. είναι το γκέτο να χαρακτηριστεί «κέντρο υποδοχής», ενώ έγινε ανταλλαγή επισκέψεων και ιδεών με εκπροσώπους της ιταλικής αστυνομίας, καθώς το κέντρο στην ιταλική Λαμπεντούζα θεωρείται πρότυπο. Κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών υπογραμμίζουν πως θα ήθελαν ο χώρος αυτός να φυλάσσεται μόνο εξωτερικά από την Αστυνομία, αλλά την εσωτερική του λειτουργία να την αναλάβει η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση της Δυτικής Αττικής.



Πηγή: Τα Νέα,tvxs