Σάββατο 16 Μαΐου 2009

τεταμένες οι σχέσεις Γερμανίας - Τουρκίας

Ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας στο Ντίσελντορφ, Χακάν Κιβάντς, ανακλήθηκε στη χώρα του μετά τα υποτιμητικά και προκλητικά σχόλια που διατύπωσε για τους Γερμανούς σε ιδιωτικό δείπνο, σύμφωνα πάντα με δηλώσεις βουλευτών του γερμανικού κοινοβουλίου.

Κατά την διάρκεια του δείπνου, ο Χακάν Κιβάντς φέρετε να είπε ότι οι Γερμανοί έχουν ναζιστικό αίμα και μεταχειρίζονται τους Τούρκους όπως οι Ναζί μεταχειρίστηκαν τους Εβραίους.
χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι είπε:«Εάν κόψετε το σώμα ενός Γερμανού το αίμα που θα χυθεί θα είναι φαιό (το χρώμα των Ναζί)».

Βρέθηκαν δυο μάρτυρες που επιβεβαίωσαν ενόρκως ότι ο Τούρκος γενικός πρόξενος έκανε τις παραπάνω δηλώσεις σε ιδιωτικό δείπνο στις 22 Φεβρουαρίου, ωστόσο ο ίδιος ο Κιβάντς αρνείται τις κατηγορίες.

Χριστιανοδημοκράτες βουλευτές έφεραν την σχετική επερώτηση στη Βουλή,ενώ το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ήλθε σε επαφή με ανώτερους αξιωματούχους στην Άγκυρα για το θέμα.

Οι Τουρκικές εφημερίδες πάντως υποστηρίζουν ότι πρόκειται για λασπολογία σε βάρος του Τούρκου πρόξενου από βουλευτές που αντιτίθενται στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Αν και οι σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών φαντάζουν αρκετά απόμακρες..διπλωματικές πληροφορίες και ειδικοί παρατηρητές αναφέρουν πως πρόκειται για μία έντεχνη παγίδα εκ μέρους της Τουρκίας, προκειμένου να πιεστεί έμμεσα η Γερμανία και να υποχωρήσει στην αίτηση της Άγκυρας για την είσοδό της στην Ευρώπη,καθώς όλοι ξέρουμε την κάθετη αντίθεση που έχουν δηλώσει τόσο η Ά.Μέρκελ όσο και ο Γάλλος πρόεδρος Ν.Σαρκοζι.