Τετάρτη, 20 Μαΐου 2009

ΝΑΤΟϊκή συνδιαχείριση στο Αιγαίο

με Τούρκο διοικητή στο ΝΑΤΟϊκό κέντρο στη Λάρισα

Στις 7 και 8 Μαΐου στις Βρυξέλλες, οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Ελλάδας και Τουρκίας, με σύμφωνη γνώμη των κυβερνήσεών τους, ύστερα από μακρές διαπραγματεύσεις συμφώνησαν να εφαρμοστεί στην περιοχή του Αιγαίου η νέα δομή του ΝΑΤΟ, που προβλέπει εκτός των άλλων την κατάργηση του τουρκικού Κέντρου Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στο Εσκί Σεχίρ (6 CAOC) και τη μεταφορά του τομέα ευθύνης του στο αντίστοιχο ΝΑΤΟϊκό κέντρο στη Λάρισα (7 CAOC). Με τη συμφωνία αυτή η Ελλάδα εξακολουθεί να διατηρεί για σκοπούς του ΝΑΤΟ τον εναέριο έλεγχο της Βουλγαρίας, της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ. Το «αντάλλαγμα» είναι η συνδιαχείριση του Αιγαίου για τους σκοπούς τού ΝΑΤΟ. περισσότερα εδώ


Αντιδράσεις από ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ

Το γεγονός αυτό προκάλεσε χθες την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ που κατηγόρησε την κυβέρνηση για «εν κρυπτώ συμφωνία που γεννά πολλά ερωτήματα για τα εθνικά μας θέματα και υποχωρήσεις της κυβέρνησης ως αποτέλεσμα της ανύπαρκτης εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής». Επίσης, το ΚΚΕ υποστήριξε ότι «η τοποθέτηση Τούρκου διοικητή είναι το φυσικό επακόλουθο της συμμετοχής της Ελλάδας στον δολοφονικό συνασπισμό που υποστηρίζουν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ».
Για το θέμα χθες η τουρκική εφημερίδα «Ακσαμ» έγραψε ότι: «Για πρώτη φορά έπειτα από 190 χρόνια, Τούρκος ανώτατος αξιωματικός θα αναλάβει καθήκοντα στα εδάφη της Ελλάδας καθώς το ΝΑΤΟ αποφάσισε να κλείσει το περιφερικό στρατηγείο του Εσκί Σεχίρ και να μεταβιβαστούν οι αρμοδιότητές του στη Λάρισα».
Πηγές του υπουργείο Εθνικής Αμυνας έλεγαν ότι δεν υπάρχει καμία οριστική συμφωνία αλλά μια κατ' αρχήν για λειτουργία του κέντρου στη Λάρισα με εναλλαγή διοικητών. Οι ίδιες πηγές υποστήριξαν ότι η κατάργηση του κέντρου στο Εσκί Σεχίρ αποτελεί πλήγμα για την Τουρκία. Οσον αφορά τον ρόλο του CAOC 4, όπως θα ονομάζεται το ΝΑΤΟϊκό κέντρο στη Λάρισα, σύμφωνα με Ελληνες αξιωματικούς, θα είναι η διοίκηση των ΝΑΤΟϊκών επιχειρήσεων που δεν επηρεάζει σε τίποτα τις εθνικές πολιτικές των χωρών αυτών.


Οι Αμερικανοί εκβιάζουν την Πολεμική Αεροπορία


Το αμερικανικό πεντάγωνο, εκμεταλλευόμενο τη νέα προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών, επιχειρεί μια «de facto» αποδοχή από την ελληνική αεροπορία συστήματος αυτοπροστασίας που δεν καλύπτει τις ανάγκες που έχει θέσει η αεροπορία και για τον λόγο αυτό δεν έχει προχωρήσει εδώ και 6 χρόνια στην παραλαβή του.Για να πετύχουν τον στόχο τους, οι Αμερικανοί έβαλαν στα τέσσερα νέα μαχητικά τύπου F-16 που φτάνουν στην Ελλάδα την Παρασκευή, σύστημα αυτοπροστασίας «Aspis 2». Το σύστημα αυτό αρχικά είχε επιλεγεί από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, αλλά όταν η αμερικανική εταιρεία το παρουσίασε διαπιστώθηκε ότι δεν ακολουθούσε τις ελληνικές προδιαγραφές.Παρά ταύτα, οι Αμερικανοί όχι μόνο το τοποθέτησαν στα νέα μαχητικά, αλλά δεν δίνουν στην Ελλάδα και το δικαίωμα να προγραμματίσει ποια είναι τα εχθρικά και ποια τα φιλικά αεροσκάφη.Στην ουσία οι Αμερικανοί εκβιάζουν την ελληνική Πολεμική Αεροπορία καθώς, αν δεν αποδεχτεί το σύστημα, τα αεροπλάνα δεν θα έχουν αυτοπροστασία, που είναι το σημαντικότερο κομμάτι στις επιχειρήσεις, και δεν θα είναι δυνατή η τοποθέτηση άλλου συστήματος καθώς το κόστος αλλαγής είναι τεράστιο.Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να επηρεάσει και την παραλαβή των νέων μαχητικών, όπως ακριβώς είχε γίνει και με τα γαλλικά που είχαν αντίστοιχο πρόβλημα. Κύκλοι του υπουργείου υποστήριζαν ότι η αρμόδια διεύθυνση δεν είναι διατεθειμένη να ακολουθήσει δυο μέτρα και δυο σταθμά για τις προμήθειες, κάτι που μένει να αποδειχθεί, καθώς στο παρελθόν οι αμερικανικές εταιρείες είχαν το «προνόμιο» να κάνουν ό,τι θέλουν και όπως το θέλουν.πηγές : enet,e-typos