Παρασκευή, 8 Μαΐου 2009

γενικά καθημερινά 8/05/09

Διάπλατα ανοιχτή αφήνει την πόρτα το Ευρωκοινοβούλιο για την παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων, τα οποία πηγαίνουν... περίπατο στο όνομα της ασφάλειας αλλά και της προστασίας των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.
Ισως και εν όψει των επερχόμενων εκλογών τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου απέφυγαν να λάβουν οριστική απόφαση σε μια σειρά από σημαντικά ζητήματα για την online ζωή των Ευρωπαίων χρηστών του Διαδικτύου και προτίμησαν να πετάξουν την καυτή πατάτα στους συναδέλφους τους στα εθνικά κοινοβούλια.
Οπως προκύπτει και από την επίσημη ανακοίνωση του οργάνου, «κάθε περιορισμός που επιβάλλεται από τους παρόχους υπηρεσιών στην πρόσβαση και χρήση υπηρεσιών, εφαρμογών και συσκευών, καθορίζεται από το εθνικό δίκαιο». Πρακτικά, κάθε κράτος-μέλος θα μπορεί να επιβάλλει περιορισμούς ως προς τι θα χρησιμοποιούν οι πολίτες του στο Διαδίκτυο και θα υποχρεώνεται μόνο στο να ενημερώνει τους τελευταίους για την ύπαρξη αυτών των περιορισμών.
Επίσης, τα κράτη-μέλη θα μπορούν να επιβάλλουν «κάποιους περιορισμούς που θα είναι αναγκαίοι ώστε να αποφευχθεί η υποβάθμιση μιας υπηρεσίας». Πίσω από αυτή τη μάλλον γραφειοκρατική διατύπωση αρκετοί βλέπουν τη δυνατότητα χρήσης τεχνικών που θα δυσκολεύουν την πρόσβαση σε ορισμένες υπηρεσίες, όπως αυτές που χρησιμοποιούνται για την ανταλλαγή αρχείων.
Οι τελευταίες έχουν ενοχοποιηθεί κυρίως από τις δισκογραφικές και κινηματογραφικές εταιρείες για την «πειρατική» διακίνηση υλικού, ωστόσο οι ίδιες έχουν αποτελέσει τη βάση μεταξύ άλλων και για την -απολύτως νόμιμη- διακίνηση πληροφοριών και εφαρμογών ελεύθερου λογισμικού.
Ενας ακόμα κίνδυνος για τους χρήστες είναι να δημιουργηθούν από τους παρόχους «μπουκέτα» που θα παρέχουν πλήρη πρόσβαση σε ορισμένες υπηρεσίες και περιορισμένη σε κάποιες άλλες, κάτι που αποτελεί... ανομολόγητο όνειρο των μεγάλων δυνάμεων στον κλάδο της ψυχαγωγίας.
Παράλληλα και με βάση όσα έχουν αποφασιστεί ώς τώρα, οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές (όπως η δική μας ΕΕΤΤ) θα πρέπει πριν από την έκδοση απόφασης να συνεργάζονται τόσο με την υπό δημιουργία πανευρωπαϊκή ένωση των ρυθμιστικών αρχών όσο και με την Κομισιόν. Εστω και υπό προϋποθέσεις η Κομισιόν εξελίσσεται σε τοποτηρητή των ευρωπαϊκών τηλεπικοινωνιών, οπότε τίθεται μοιραία το κλασικό ερώτημα σχετικά με το ποιος θα ελέγξει τους ελεγκτές ή ποιος θα μας φυλάξει από τους φύλακες.
μετά την τέχνη του άγονου...η κυβέρνηση εφηύρε την τέχνη: ΤΟΥ ΠΟΥΛΟΥ...


Ολοκληρώθηκε χωρίς ψηφοφορία η συζήτηση στη Βουλή σχετικά με την πρόταση που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ, για σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής προκειμένου να εξεταστεί η δεύτερη δικογραφία εις βάρος του Αριστοτέλη Παυλίδη. Η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ δεν παρέστη και γι' αυτό δε σχηματίσθηκε η απαιτούμενη απαρτία για τη διεξαγωγή ψηφοφορίας.
Το ζήτημα που το ΠΑΣΟΚ ζήτησε να εξεταστεί ήταν η ενδεχόμενη τέλεση από τον πρώην υπουργό Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Αριστοτέλη Παυλίδη, του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος και της απιστίας, εκ της οποίας η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ, για τις άγονες γραμμές των Δωδεκανήσων.
Η κυβέρνηση, αποφασισμένη να απαξιώσει την υπόθεση Παυλίδη, ανακοίνωσε ήδη από τις προηγούμενες ημέρες ότι δεν σκοπεύει ούτε καν να παραστεί στη συζήτηση ενώ χθες τα μέλη της επιχείρησαν να χρησιμοποιήσουν το σκάνδαλο Siemens ως «αντίποινα» φορτώνοντας όλη την ευθύνη στο ΠΑΣΟΚ.
Ωστόσο, αμετανόητος και αποφασισμένος να μην παραιτηθεί εμφανίζεται ο πρώην υπουργός Αιγαίου, ο οποίος, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, δήλωσε ότι «σε κάποια άλλη ζωή θα παραιτηθώ», προκαλώντας οξείες αντιδράσεις στην Ρηγίλλης, απ’ όπου συνεχίζονται οι πιέσεις προς τον κ. Παυλίδη. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της Μetron Αnalysis το 70% των πολιτών ζητούν τη διαγραφή του κ. Παυλίδη, ακόμη και εάν αυτό θα οδηγούσε σε πρόωρες εκλογές, ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης δήλωσε: «Άλλο το νομικό και άλλο το πολιτικό. Αλλο η νομική προσέγγιση και ο έλεγχος των στοιχείων από τη Βουλή –και μάλιστα από ποινική άποψη– και άλλο η πολιτική προσέγγιση και η αποδοκιμασία λάθος και αποκλινουσών συμπεριφορών από τον κόσμο και τους πολιτικούς. Βεβαίως, σεβόμαστε την άποψη του κόσμου».
Σύμφωνα με κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, η ΝΔ πλέον ετοιμάζεται για αντεπίθεση το Σάββατο, οπότε ο πρωθυπουργός, από τη Θεσσαλονίκη, θα εξαπολύσει μετωπική επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ και του κ. Παπανδρέου ενώ θα επιχειρήσει να ενθαρρύνει τους οπαδούς του κόμματός του. Ενδεικτικές ήταν οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας κ. Σπηλιωτόπουλου χθες, όταν μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής δήλωσε ότι «η Ν.Δ. στις ευρωεκλογές θα πάει καλύτερα από ό,τι νομίζετε». Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και ο υπουργός Οικονομίας κ. Παπαθανασίου που δήλωσε ότι «η κυβέρνηση είναι ισχυρή». Σε ερώτηση των δημοσιογράφων για το εάν το θέμα Παυλίδη απασχόλησε τη συνεδρίαση, ο κ. Σουφλιάς έσπευσε να τονίσει ότι «η λέξη Παυλίδης δεν αναφέρθηκε καν».
αντί να χρηματοδοτήσουμε την άντληση πετρελαίου κάνουμε διευκολύνσεις σε ξένους επενδυτές

Σε φορολογικές διευκολύνσεις και κατάργηση της γραφειοκρατίας στον τομέα έρευνας και εκμετάλλευσης πετρελαίου προχωράει η χώρα μας από το 2010.
Στόχος αυτής της απόφασης είναι η προσέλκυση επενδυτών και εταιρειών που θέλουν να βρουν πετρέλαιο σε όλη την επικράτεια.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του ολοκληρωμένου σχεδίου, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ανέφερε ότι μέσα στις περιοχές περιλαμβάνεται και το Αιγαίο.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής Ραφαήλ Μωϋσής, υποστήριξε ότι είναι χρυσή ευκαιρία, λόγω της ύφεσης και των χαμηλών τιμών του πετρελαίου, να πραγματοποιηθούν έρευνες στον ελλαδικό χώρο με χαμηλό κόστος.
Σύμφωνα με τον κ. Μωϋσή, είναι επιβεβαιωμένο ότι υπάρχουν αποθέματα στη χώρα μας, αλλά όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν γνωρίζουμε αν είμαστε Ελ Ντοράντο.
Ήδη, βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη επένδυση στα κοιτάσματα του Πρίνου ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία θα αποφέρουν το 2010 πάνω από 10.000 βαρέλια ημερησίως στη χώρα μας.
Στο μεταξύ, για πρώτη φορά μετά από έξι μήνες το πετρέλαιο έφτασε στα 58 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
η Ελλάδα μεταξύ των χωρών των οποίων οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται τις ΗΠΑ χωρίς βίζα

Κατατέθηκε στο Αμερικανικό Κογκρέσο νομοσχέδιο με αριθμό 2261 το οποίο προβλέπει να συμπεριληφθεί η Ελλάδα μεταξύ των χωρών των οποίων οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται τις ΗΠΑ για μικρά χρονικά διαστήματα, χωρίς την υποχρέωση να εξασφαλίσουν προηγουμένως βίζα.

Το σχέδιο της ρύθμισης υπέβαλαν από κοινού οι πρόεδροι της κοινοβουλευτικής ομάδας προώθησης ελληνικών θεμάτων και συγκεκριμένα ο ρεπουμπλικάνος βουλευτής Γκάς Μπιλιράκης και ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος Κάρολιν Μαλόνεϊ. Ικανοποίηση για την υποβολή του νομοσχεδίου εξέφρασε η ΑΧΕΠΑ, η μεγαλύτερη οργάνωση της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ και τον Καναδά.
Η παραπάνω απόφαση ειχε κολλήσει πριν από λίγους μήνες,επειδή η Ελληνική Κυβέρνηση δεν είχε επικυρώσει συμφωνία μεταξύ των δυο χωρών,στην οποία αναφέρεται πως η Ελλάδα θα εκδίδει άτομα για ανάκριση στην Αμερικη,τα οποία είναι ύποπτα για τρομοκρατικές επιθέσεις.
13 εκατομμύρια ευρώ χρωστάει το κράτος στα Κέντρα Πρόληψης ναρκωτικών

Οργή για τη χρησιμοποίηση της οικονομικής κρίσης ως προσχήματος αποκήρυξης εκ μέρους της πολιτείας των ελάχιστων προνοιακών της καθηκόντων έναντι των πολιτών εκφράζει το Σωματείο Εργαζομένων στα 72 Κέντρα Πρόληψης, στα οποία και ενώ βρισκόμαστε στον 5ο μήνα του 2009 το υπουργείο Υγείας και ο ΟΚΑΝΑ συνεχίζουν να χρωστούν 13 εκατομμύρια ευρώ παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις για εξασφάλιση έκτακτης επιχορήγησης από το υπουργείο Οικονομικών.
Δεν μας κάνει εντύπωση που το κράτος δεν ενδιαφέρεται για την πρόληψη,όσον αφορά το θέμα των ναρκωτικών.
Έτσι κι αλλιώς πολλοί κρατικοί παράγοντες,βολεύονται και τρέφονται από το εμπόριο,σύμφωνα μάλιστα με δήλωση βουλευτή του Ελληνικού Κοινοβουλίου...
Μέχρι και ο σύμβουλός του Πρωθυπουργού μας βρέθηκε μπλεγμένος σε υπόθεση αποφυλάκισης εμπόρου ναρκωτικών,ενώ σημερινός εισαγγελέας της χούντας που είναι στην εξουσία,ήταν στο παρελθόν μπλεγμένος με πολλές σπουδαίες οικογένειες του τόπου καταγωγής του.
Συνεδρίαση ΓΣΕΕ με παραίτηση Καλύβη


Στο θέμα της αξιοποίησης των χρημάτων του ΛΑΕΚ (Λογαριασμός για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση) επανέρχεται για πολλοστή φορά η ΓΣΕΕ, όπου κατά τη συνεδρίασή της αποφάσισε τη νομική και δικαστική προσφυγή ακύρωσης και ανατροπής της απόφασης του ΟΑΕΔ για τα χρήματα του ΛΑΕΚ.
Ταυτόχρονα, αποφασίστηκε αμέσως μετά τις ευρωεκλογές να γίνει έκτακτη συνεδρίαση, προκειμένου να αποφασιστούν απεργιακές κινητοποιήσεις.
Κατά τη συνεδρίαση υποβλήθηκε στη διοίκηση της ΓΣΕΕ και έγινε αποδεκτή η παραίτηση του Αλέκου Καλύβη, από τη θέση του αναπληρωτή αντιπροέδρου.
Στη θέση του εκλέχτηκε ο Γιώργος Γαβρίλης.πηγές: enet,prezatv,tvxs..