Πέμπτη 16 Απριλίου 2009

γενικά....

ακόμη ένα θύμα της κρατικής καταστολής


Την 3-4-2009 στην Ηγουμενίτσα, άνδρες του Λιμενικού σώματος τραυμάτισαν θανάσιμα έναν κουρδο από το Ιρακ.(οι αυτόπτης μάρτυρες που είναι αλλοδαποί χωρίς χαρτιά περιγράφουν "κομάντος με στολές μπλε και παραλλαγής).
Οι λιμενικοί ζήτησαν από τους παρευρισκόμενους "παράνομους" μετανάστες να απομακρυνθούν από τον χώρο του λιμανιού. Αυτοί πράγματι απομακρύνθηκαν, αλλά ξαναγύρισαν καθώς σκοπός τους ήταν να διαφύγουν στην Ιταλία.
Τους περίμεναν όμως οι λιμενικοί και αφού συνέλαβαν τον Αριβαν Οσμαν Αμπντουλαχ, 29 ετών Κουρδο του Ιρακ του χτυπούσαν το κεφάλι στο τσιμέντο του λιμανιού μέχρι που αυτός έπαθε εσωτερική αιμορραγία.
Μεταφέρθηκε στο ιατρικό κέντρο Φιλιατών και από εκεί στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων Χατζηκώστα, και από εκεί στο Νοσοκομείο Παπανικολάου Θεσσαλονίκης, όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στο κεφάλι, πλην όμως έχει μείνει "φυτό", καθώς υποστηρίζεται μηχανικά στις βασικές του λειτουργίες.
Σύμφωνα με τους ιατρούς δεν έχει καμία πιθανότητα να αναρρώσει και είτε θα πεθάνει, ή θα μείνει σε κατάσταση "φυτού", οπότε θα πρέπει κάποιος οικείος του να επιτρέψει την αποσύνδεση από τα μηχανήματα.


ΜΚΟ της Εκκλησίας της Ελλάδος

Έδιωξαν έγκυο στον ένατο μήνα από τη δουλειά της. Άφησαν απλήρωτους αρκετούς χαμηλόμισθους εργαζόμενους επί ενάμιση μήνα. Δεν είναι κάποια μεγάλη ιδιωτική εταιρεία ή πολυεθνική. Οσο απίστευτο κι αν ακούγεται, πρόκειται για την «Αλληλεγγύη», τη ΜΚΟ της Εκκλησίας της Ελλάδος. «Ουαί υμίν» είπεν ο Κύριος -μέρες που είναι- αλλά φαίνεται ότι το αυτί κάποιων άλλων «κυρίων» δεν ιδρώνει...
Η γυναίκα που εκδιώχθηκε είχε ήδη ένα παιδί τριάμισι ετών και κυοφορούσε το δεύτερο. Την τελευταία μέρα πριν από τη διακοπή της εργασίας της λόγω του τοκετού, την ενημέρωσαν από το λογιστήριο ότι η συνεργασία της με τη ΜΚΟ διακόπτεται.
Τυπικά η «Αλληλεγγύη» ήταν κατοχυρωμένη και νομικά δεν έχει να λογοδοτήσει σε κανέναν, αφού η πρώην εργαζόμενη αμειβόταν με μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών.
Τι γίνεται όμως με την ηθική και βέβαια ουσιαστικότερη πτυχή του θέματος;
Πώς είναι δυνατόν μια οργάνωση της Εκκλησίας της Ελλάδος, που επαίρεται ότι υπηρετεί αξίες και εννοείται ότι λειτουργεί σύμφωνα με τα όσα κηρύττει ο χριστιανισμός, να διώχνει μια μάνα και μάλιστα κατ' αυτόν τον τρόπο;
Την ίδια στιγμή η «Αλληλεγγύη» διατείνεται στην ιστοσελίδα της ότι διαθέτει προγράμματα (για τα οποία μάλιστα εισπράττει μεγάλα ποσά) υποστήριξης ανέργων. Στόχος «Η κοινωνική και εργασιακή προετοιμασία, η άρση των διακρίσεων, η ενδυνάμωση και η ανάπτυξη δεξιοτήτων για την κοινωνική και επαγγελματική ενσωμάτωση των ατόμων που απειλούνται με αποκλεισμό από την αγορά εργασίας». Το πρόγραμμα λοιπόν απευθύνεται σε άνεργους ευπαθών κοινωνικά ομάδων μεταξύ των οποίων και «γυναίκες που απειλούνται με αποκλεισμό από την αγορά εργασίας».
Το συγκεκριμένο έργο συγχρηματοδοτείται σε ποσοστό 75% από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και εντάσσεται στο Επιχειρηματικό Πρόγραμμα «Απασχόληση και Επαγγελματική Κατάρτιση».
Οι καταγγελίες για τη ΜΚΟ της Εκκλησίας δεν σταματούν εδώ. Σύμφωνα με πηγές «εκ των έσω» 50 χαμηλόμισθοι διοικητικοί υπάλληλοι των 750-800 ευρώ παραμένουν απλήρωτοι επί ενάμιση μήνα. Για επιδόματα και άλλες τέτοιες... πολυτέλειες ούτε λόγος να γίνεται.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε έκθεση του μητροπολίτη Καβάλας Προκόπιου, που έχει δει το φως της δημοσιότητας, καταγράφεται ότι η ΜΚΟ της Εκκλησίας παρουσιάζει κενά ύψους περίπου 13,5 εκατομμυρίων ευρώ. Σε αυτά υπολογίζεται και πρόγραμμα του υπουργείου Εξωτερικών που αφορούσε επισιτιστική βοήθεια. Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει γνωστό πώς θα κινηθεί η διοίκηση της Εκκλησίας σχετικά με αυτό το θέμα.
Εντύπωση προκαλεί πάντως το γεγονός πως μια ΜΚΟ, η οποία επιχορηγείται από... Θεού μεριά (κρατικός προϋπολογισμός, υπουργείο Υγείας, ευρωπαϊκά προγράμματα και πάει λέγοντας) και βέβαια ανήκει στην εύρωστη Εκκλησία της Ελλάδος, αντιμετωπίζει «στενότητα» στις πληρωμές...



Σε αναστολή πληρωμών για τους ΧΥΤΑ Κερατέας, Φυλής και Γραμματικού που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Συνοχής έχει προχωρήσει η Κομισιόν. Αιτία είναι η εξαιρετικά αργή - μόνο 16,2% - πρόοδος των έργων, καθώς και η συνεχιζόμενη παραβίαση της σχετικής κοινοτικής νομοθεσίας. Αυτό προκύπτει από απάντηση της αρμόδιας Επιτρόπου σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ, Δημήτρη Παπαδημούλη.
Στην απάντηση της η Ντανούτα Χούμπνερ επισημαίνει ότι η Κομισιόν έχει αναστείλει προσωρινά κάθε πληρωμή για την κατασκευή των ΧΥΤΑ, εξαιτίας της συνεχιζόμενης μη συμμόρφωσης της Ελλάδας με την σχετική κοινοτική νομοθεσία (για παράδειγμα την προ επεξεργασία των απορριμμάτων σύμφωνα με την Οδηγία 1999/31/ΕΚ).
Πιο συγκεκριμένα η Επίτροπος αναφέρει ότι "η κάλυψη συγκεκριμένων όρων που προβλέπονται από τις αποφάσεις και συνδέονται με τις ενδιάμεσες πληρωμές δεν θεωρείται ούτε και αυτή ικανοποιητική και στις τρεις περιπτώσεις" και καταλήγει ότι "για αυτόν το λόγο, ανεστάλησαν προσωρινά οι πληρωμές για τα τρία έργα, προκειμένου η Επιτροπή να μπορέσει να αξιολογήσει εάν η πρόοδος που έχει επιτευχθεί ως προς τα εν λόγω τρία έργα επαρκεί για την επανέναρξη των πληρωμών".



Στο «μικροσκόπιο» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπαίνει η σύμβαση παραχώρησης του προβλήτα ΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του Πειραιά στην κινεζική εταιρεία Cosco.

H σύμβαση ζητήθηκε προς εξέταση από την Κομισιόν και ήδη μελετάται από τις υπηρεσίες της, ενώ ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα Μεταφορών κ. Ταγιάνι δεν αποκλείει οι ενισχύσεις που δίνονται προς την κινεζική εταιρεία να είναι αντίθετες προς τη νομοθεσία της ΕΕ.
Οι νέες εξελίξεις, που δημιουργούν τριγμούς στη «σκανδαλώδη», όπως έχει χαρακτηριστεί από σύσσωμη την αντιπολίτευση και τους εργαζομένους, παραχώρηση.





πηγές: prezatv,athens.indymedia,enet.......