Πρόσφατο σχέδιο νόμου της Γερουσίας, το οποίο πέρασε μάλλον απαρατήρητο, επιτρέπει στην αμερικανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση τη διακοπή της λειτουργίας του Ίντερνετ σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» και τον άνευ προηγουμένου έλεγχο της ιδιωτικής διαχείρισης του διαδικτύου.
Το σχέδιο νόμου αναφέρει ότι «ο πρόεδρος δύναται να διατάξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης αναφορικά με την ασφάλεια του διαδικτύου και τον περιορισμό ή την απαγόρευση της κίνησης στο Ίντερνετ». Παράλληλα, παραχωρείται διαρκής πρόσβαση στην κυβέρνηση σε «όλες τις πληροφορίες σχετικά με (κρίσιμης υποδομής) δίκτυα χωρίς περιορισμούς από οποιαδήποτε πρόβλεψη νόμου, κανόνα, ρύθμισης ή πολιτικής, η οποία θα περιόριζε ανάλογη πρόσβαση».
Ο Νόμος για την Ασφάλεια του Διαδικτύου 2009, τον οποίο συνέγραψαν οι γερουσιαστές Τζέι Ρόκεφελερ των Δημοκρατικών και Ολύμπια Σνόου των Ρεπουμπλικάνων, αποβλέπει στο διορισμό ενός «τσάρου της κυβερνητικής ασφάλειας» -στο διορισμό, δηλαδή, ενός υπευθύνου, ο οποίος θα συγκεντρώσει όλες τις αρμοδιότητες του Πεντάγωνου, της Εθνικής Υπουργείου Ασφάλειας (NSA), του Υπουργείου Εμπορίου και του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας. Σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post, παρά το γεγονός ότι ο Λευκός Οίκος δεν έχει υιοθετήσει επίσημα το σχέδιο, συνέβαλε, σε κάποιο βαθμό, στη διαμόρφωσή του.
Οι υπέρμαχοι του μέτρου τονίζουν την ανάγκη συγκεντρωτισμού της ασφάλειας του διαδικτύου στον ιδιωτικό τομέα. «Ορισμένοι θεωρούν ότι η κυβερνητική ασφάλεια αφορά μόνο το στρατό ή τις υπηρεσίες πληροφοριών», υποστηρίζει ο κ. Ρόκεφελερ, «όμως δεν είναι μόνο αυτό αυτό. Αφορά και στα φανάρια, στα σιδηροδρομικά δίκτυα, το νερό και τον ηλεκτρισμό».
Όπως συμπληρώνει η κ. Σνόου, «η ευπάθεια της Αμερικής σε μαζικά διαδικτυακά εγκλήματα, διεθνή διαδικτυακή κατασκοπεία και διαδικτυακές επιθέσεις αποτελεί πλέον ένα από τα πιο επείγοντα προβλήματα εθνικής ασφάλειας που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Το νομοσχέδιο αυτό είναι αντίστοιχο με τις προτάσεις της έκθεσης του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών προς τον πρόεδρο Ομπάμα και έχει γίνει δεκτό με ενθουσιασμό από επικεφαλής του βιομηχανικού τομέα και της κυβέρνησης».
Οργανώσεις, όπως το Κέντρο για τη Δημοκρατία και την Τεχνολογία, επισημαίνουν την ασάφεια στη γλώσσα του νομοσχεδίου, η οποία θα δίνει στην κυβέρνηση μεγάλα περιθώρια ερμηνείας. «Ο πρόεδρος θα αποφασίζει όχι μόνο τι αποτελεί κρίσιμη υποδομή, αλλά και τι είναι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης», δηλώνει ο γενικός σύμβουλος του Κέντρου.
πηγή: tvxs
Δεκάδες συνταξιούχοι «φώναξαν» για μια ζωή με αξιοπρέπεια
Πριν από 19 ώρες
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου