«Κατεβάστε τα αντινατοϊκά λάβαρα»
Παράνομες στη Γαλλία οι σημαίες κατά του ΝΑΤΟ, λίγο πριν τη σύνοδο στο Στρασβούργο
ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ. Το χτύπημα στην πόρτα ήταν από την αστυνομία. «Κατεβάστε τη σημαία, αλλιώς θα την κατεβάσουμε εμείς». Οι αστυνομικοί είχαν εντολή να εξαφανιστεί το πολύχρωμο λάβαρο με τις ρίγες στα χρώματα της ειρήνης και το σύνθημα «Οχι στο ΝΑΤΟ». Το περιστατικό δεν συνέβη σε κάποιο ολοκληρωτικό καθεστώς, αλλά στη Γαλλία του Σαρκοζί.
Παραβίαση νομοθεσίας
Ενόψει της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Στρασβούργο, στις 3–4 Απριλίου, η γαλλική αστυνομία έχει υπερβεί εαυτήν, λαμβάνοντας μέτρα που παραβιάζουν τη γαλλική νομοθεσία. «Είναι απολύτως παράνομο», είπε ο καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, Πατρίκ Βαξμάν, τονίζοντας ότι προφανώς ο καθένας δικαιούται να αναρτά στο μπαλκόνι του όποια σημαία θέλει. Ο Βαξμάν χαρακτήρισε επίσης παράνομα τα μέτρα αποκλεισμού της πόλης, με τα οποία οι κάτοικοι χρειάζεται να δείξουν την ταυτότητά τους για να πάνε στα σπίτια τους. «Οποιοσδήποτε κάτοικος θα μπορούσε να προσφύγει εναντίον των Αρχών γι’ αυτό», είπε.
Οι αστυνομικές επισκέψεις στα σπίτια όσων κρεμούν τις αντινατοϊκές σημαίες προξένησαν έντονες αντιδράσεις, όχι μόνο στα κόμματα της Αριστεράς. «Δεν βλέπω πού είναι το κακό να θυμίζουμε ότι δεν συμφωνούν όλοι με την παραμονή της Γαλλίας στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Φρανσουά Μπαϊρού, επικεφαλής του κεντροδεξιού Δημοκρατικού Κινήματος. «Είναι λάθος να μη σεβόμαστε την ειρηνική ελευθερία της έκφρασης».
Ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, αντιπρόεδρος των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο, έκανε λόγο για «σκάνδαλο». «Ακόμη κι ο Μπερλουσκόνι στη Γένοβα είχε αφήσει τους ανθρώπους να κρεμάσουν σημαίες στα μπαλκόνια τους», είπε. Η σύνοδος του G8 στη Γένοβα το καλοκαίρι του 2001 έχει μείνει στην ιστορία για τον τεράστιο όγκο των διαδηλωτών, τον ασφυκτικό αποκλεισμό μέρους της πόλης και τη βαριά αστυνομική καταστολή, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός διαδηλωτή.
Ο Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί πρόσφατα επανέφερε τη Γαλλία στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, από το οποίο είχε αποχωρήσει επί στρατηγού Ντε Γκωλ το 1966. Η απόφαση αυτή, καθώς και οι συνεχιζόμενες πολεμικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, όπου η Γαλλία διατηρεί δύναμη 3.000 ανδρών, έχουν οξύνει τα πνεύματα κάποιων Γάλλων εναντίον της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Η τελετή για τον εορτασμό των 60 χρόνων της Συμμαχίας θα γίνει, παρουσία του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, στην πόλη Μπάντεν–Μπάντεν της Γερμανίας. Εν συνεχεία, οι ηγέτες θα περάσουν τα σύνορα και θα μεταβούν στο Στρασβούργο για συνομιλίες.
Μια πρόγευση των διαμαρτυριών που αναμένονται έδωσαν το Σάββατο ακτιβιστές που επιχείρησαν να εισέλθουν στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Περίπου 150 άτομα συνελήφθησαν.
«Πιστεύω ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος οι ειρηνικές διαδηλώσεις να εκφυλιστούν σε βίαιες λόγω χούλιγκαν και αναρχικών που θα έρθουν από όλη την Ευρώπη», δήλωσε πρόσφατα ο δήμαρχος του Στρασβούργου, Ρολάν Ριές. Ο Ριές είπε ότι τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί στην πόλη του ξεπερνούν οτιδήποτε είχε φανταστεί. Παράλληλα, η αστυνομία του διαμερίσματος του Μπα–Ρεν, στο οποίο ανήκει το Στρασβούργο, αρνήθηκε ότι έδωσε την εντολή να κατέβουν οι σημαίες από τα μπαλκόνια, πετάγοντας ουσιαστικά το μπαλάκι στην κυβέρνηση των Παρισίων.news.kathimerini.gr
Δεκάδες συνταξιούχοι «φώναξαν» για μια ζωή με αξιοπρέπεια
Πριν από 16 ώρες
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου