Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2010

Χωρίς λεφτά τα ταμεία στον ΟΑΕΔ


Τον κώδωνα του κινδύνου για την πληρωμή των επιδομάτων ανεργίας χτυπά ο Οργανισμός Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με σοβαρό ταμειακό πρόβλημα για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες.

«Την Τετάρτη τελειώνει το ρευστό, από Πέμπτη υπάρχει πρόβλημα να δώσουμε το επίδομα ανεργίας, τα ταμεία είναι άδεια κι όταν λέμε είναι άδεια, είναι άδεια. Δεν υπάρχει σάλιο, πώς να σας το πω αλλιώς;» τόνισε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στον Real Fm....
«Νιώθω πάρα πολύ πικρή γεύση που η χώρα μου έφτασε εκεί, όπως όμως πικρή γεύση νιώθω όταν δεν έχω να πληρώσω το επίδομα ανεργίας. Όταν έρχεται ο διοικητής του ΟΑΕΔ εδώ και μου λέει δεν έχω να πληρώσω από Πέμπτη το επίδομα ανεργίας και ψάχνουμε να βρούμε τα απαραίτητα ευρώ για να πληρωθούν τα επιδόματα ανεργίας. Νιώθω ευχάριστα εκεί;» πρόσθεσε.

Ο διοικητής του ΟΑΕΔ Ηλίας Κικίλιας τόνισε ότι τα ταμεία άδειασαν επί της προηγούμενης διοίκησης, καθώς έτρεχαν δαπανηρά προγράμματα, όπως τα Stage και η άδεια μητρότητας, χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί ανάλογοι πόροι, ενώ στα 6 δισ. έχει φτάσει και η οφειλή του ΙΚΑ προς τον Οργανισμό.

Ο κ. Κικιλιας ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι οι άνεργοι δεν θα μείνουν απλήρωτοι, λέγοντας: «Ο ΟΑΕΔ, για πρώτη φορά στην ιστορία του εδώ και 50 χρόνια, είναι σε μια εξαιρετικά δύσκολη ταμειακή κατάτσαση, αλλά τα επιδόματα ανεργίας θα συνεχίσουν να πληρώνονται».

Απόγνωση για τις περικοπές

Ο κ. Λοβέρδος, εξάλλου, μίλησε με απόγνωση για τις περικοπές ύψους 4 δισ. ευρώ που ζητούνται από το υπουργείο του, περιγράφοντας ότι είναι σχεδόν αδύνατο να βρει ποσά πέραν των 2 δισ. ευρώ.

«Όταν ήρθαν εδώ οι Κοινοτικοί εγώ τους είπα τους αριθμούς αυτούς, τους είπα ότι η κυβέρνηση κάνει περικοπές 4 δισεκατομμυρίων ευρώ στον τομέα μου και εγώ τους μοίρασα τους πίνακες με τα δύο δισεκατομμύρια που έχω βρει πώς θα τα εξοικονομήσουμε.

Και εγώ τους είπα ότι τα άλλα δύο και το λέω σε σας, το λέω στους ακροατές μας, το λέω όσο μπορώ, όπου μπορώ, το λέω στη Βουλή, τα άλλα δύο κ. Χατζηνικολάου δεν ξέρω ακόμη που θα τα βρω και έχω δώσει την εντολή και ψάχνουμε κωδικό με κωδικό τι μπορούμε να περικόψουμε» τόνισε ο υπουργός Εργασίας.

«Αν υπάρχει μάγος να μου πει πως βγαίνει, να τον συγχαρώ και να του παραδώσω την αρμοδιότητα να το κάνει αυτός. Εγώ όμως, επειδή δεν είμαι μάγος και είμαι άνθρωπος, προσπαθώ τα δύο δισ. που δεν μπορώ ακόμα να βρω από πού θα τα κόψω, να τα κόψω από δράσεις τις οποίες θα περιορίσω και δε θα εξαφανίσω και με αυτόν τον τρόπο να πλησιάσω τις στοχεύσεις» συμπλήρωσε ο κ. Λοβέρδος.

Η Αριστερά για τις δηλώσεις

Επικοινωνιακό παιχνίδι «διάβασαν» πίσω από τις δηλώσεις του υπουργού τα κόμματα της Αριστεράς.

«Ας αφήσει τις ασκήσεις υποκρισίας και τρομοκρατίας ο υπουργός Εργασίας. Την ίδια ώρα που κλαίγεται για τα άδεια Ταμεία, δίνει εκατομμύρια ευρώ από τα χρήματα των εργαζομένων στους μεγαλοεπιχειρηματίες μέσω του ΟΑΕΔ, αντί για επίδομα στους ανέργους» σχολίασε το ΚΚΕ.

«Ο υπουργός Εργασίας προσπαθεί να δημιουργήσει επικοινωνιακά την εικόνα ότι δήθεν αντιδρά και αντιστέκεται σε όσα αντεργατικά τον 'συμβούλευσαν' να κάνει στον τομέα ευθύνης του οι ευρωυπάλληλοι, που τον επισκέφτηκαν και τον έλεγξαν με προσβλητικό για το ρόλο του, αλλά και για την ίδια τη χώρα μας, τρόπο.

Η αλήθεια όμως είναι ότι ο υπουργός Εργασίας, με όσα λέει και με όσα προωθεί για τα εργασιακά, την ανεργία και την κοινωνική ασφάλιση, ουσιαστικά αντιγράφει ή και υπερβαίνει όχι μόνο το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ, που απορρίφθηκε από τους πολίτες, , αλλά και τις αντικοινωνικές κατευθύνσεις της ηγετικής νεοφιλελεύθερης ελίτ της ΕΕ» είπε ο Δημήτρης Στρατούλης από το ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή,πληροφορίες:Πατρίς